NTNU - Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet
Ansvarlig redaktør: Informasjonsdirektør
Anne Katharine Dahl

Redaktør:
Tore Oksholen

Teknisk ansvarlig: 
Kenneth Aar

 

Vanskelige lønnsforhandlinger

Fagforeningene ved NTNU har skarpt kritisert arbeidsgiver under vinterens lokale lønnsforhandlinger, og bruddet var ikke langt unna. Men nå er partene på talefot igjen.

Alle som har gått siden jul og ventet på beskjed om hvordan det går med lønnskravene deres, kan nå ha et rimelig håp om at resultatet snart foreligger. Det har tatt lang tid, prosessen har vært vanskelig, og forhandlingene sto lenge i fare for å bli brutt.

Onsdag møttes imidlertid partene igjen til uformelle drøftinger, og ble enige om å forhandle videre.

Krass protokoll

Vanligvis er de lokale lønnsforhandlingene i havn før jul. Denne gangen har det tatt atskillig lengre tid, og ennå har man ikke kommet til enighet.

Siste forhandlingsmøte mellom partene fant sted den 5. januar. I en protokolltilførsel fra dette møtet gikk alle de ti fagforeningene ved NTNU skarpt ut mot arbeidsgiversiden, og uttrykte sin generelle frustrasjon over forhandlingsprosessen så langt. Protokolltilførselen påpekte arbeidsgivers mangel på respekt og vilje til dialog, og kritiserte at arbeidsgiver stilte det ultimatum allerede i første runde at ingen av deres krav skulle røres. Det medførte at fagforeningene, for å argumentere flere av sine krav inn på lista, måtte argumentere andre av sine egne krav ut. Videre ble det kritisert at arbeidsgivers første tilbud omfattet hele potten (på snaut 4,5 millioner kroner), mens det vanlige er å holde tilbake 20-40 prosent av den for å ha noe å gå videre på.

Det ble også hevdet at arbeidsgiver i liten grad har følt seg forpliktet til å begrunne sine krav, som var i stort flertall i det framlagte tilbudet, og at det har vært vanskelig å forholde seg til kravene «fordi fakultetene tilsynelatende legger forskjellige prioriteringer og føringer til grunn».

Innstilt på løsning

Etter siste forhandlingsmøte står 17 krav igjen fra arbeidstakerorganisasjonene. Disse kravene utgjør 4,5 prosent av forhandlingspotten.

Kontakten mellom partene har siden vært parkert, og mye tydet på at det ville bli brudd i forhandlingene. Det ville i så fall ha medført at saken gikk til Statens lønnsutvalg.

Nå har imidlertid arbeidstakernes organisasjoner fått i stand et uformelt møte med OU-direktør Trond Singsaas, arbeidsgivers hovedforhandler. Det betyr at partene er mer innstilt på å finne en løsning lokalt, enn på at Statens lønnsutvalg tar saken.

Singsaas ønsker verken å kommentere saken eller kritikken så lenge forhandlingene pågår.


LISA OLSTAD