NTNU - Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet
Ansvarlig redaktør: Informasjonsdirektør

Teknisk ansvarlig:
Erik Prytz Reitan

 
Teatralsk vitenskap 
skal tenne skolebarn

Vitensenteret og Studio teater AS vil samarbeide om forskningsformidling for 1200 Trondheims-ungdommer.

Først teaterforestilling. Deretter knallforsøk i laboratorium. Så en omvisning i Vitensenteret. Og til slutt kanskje en form for oppfølging i klasserommet, når elevene forhåpentligvis har fått tent sin nysgjerrighet. Omtrent slik forestiller de seg det, stiftelsen Vitensenteret og aksjeselskapet Studio teater, hvis de får gjennomført sitt planlagte formidlingsopplegg skreddersydd ungdomsskoletrinnet og Læreplan 97.

- Skal vi nå ungdommene, må vi bruke deres språk. Dagens ungdom har et annet språk enn foreldregenerasjonen når det gjelder å assosiere og å kople ulike elementer. Vi tror at kombinasjonen teater, populærvitenskap og forskning kan være et riktig språk å bruke overfor denne gruppen, sier Sølvi Laugsand fra Studio teater og Inger Marie Larsen ved Vitensenteret.

Mange lærere beklager seg over mangelen på god, gammeldags nysgjerrighet hos dagens ungdom: Den vesle fyren som skrur fra hverandre mors vekkerklokke for å se hvordan den virker, finnes liksom ikke lenger, og eskene med «Den lille kjemiker» støver bort i leketøysbutikkenes hyller. Den nye læreplanen oppfordrer lærerne til å tenke kreativt og arbeide tverrfaglig - uten at det er satt av særlig midler til det. Samtidig er det en kjent sak at stadig færre unge velger realfag i videregående skole, og at nasjonen står overfor en betydelig mangel på lærere i disse fagene.

Dette er bakgrunnen for at de to aktørene nå slår sine pjalter midlertidig sammen. - Vi synes vi har et ansvar for å gjøre elevene mer naturvitenskapelig orientert, og gi ny næring til nysgjerrigheten, sier Laugsand og Larsen.

Opplegget er tenkt som et gratis halvdagstilbud til 1200 elever på ungdomstrinnet, og vil bli gjennomført over to uker i februar.

Men skal det kunne gå etter planen, forutsetter det sponsormidler. Foreløpig har Norske sivilingeniørers forening (NIF), Norges ingeniørorganisasjon (Nito) og Papirindustriens forskningsinstitutt (PFI) bidratt med 10 000 kroner hver. Nito har skrevet brev til en rekke bedrifter og organisasjoner og bedt dem bidra med det samme. - Får vi ikke tilstrekkelig sponsormidler, må vi i verste fall ta betaling av skoleklassene. Men jo dyrere det blir, jo flere faller fra, så helst vil vi jo gi det som et gratis tilbud, sier Inger Marie Larsen ved Vitensenteret.  

LISA OLSTAD