NTNU - Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet
Ansvarlig redaktør: Informasjonsdirektør

Teknisk ansvarlig:
Erik Prytz Reitan

 
Budsjettkutt og ny ledelse i prestisjeprogrammet P2005

Norges forskningsråd har lagt hånden på rattet og korrigert kurs og framdrift i det store forskningsprogrammet Produktivitet 2005. Prestisjeprogrammet får mindre penger og redusert Sintef-innflytelse, men samtidig skal NTNU-profilen bli klarere. Forskningsrådet har satt ombord ny skipper (programkoordinator) og arbeider med å finne et nytt styre.

Ved nyttår ble Forskningsrådets egen Sven Samuelsen innsatt som ny programkoordinator. Han erstatter NTNU-professor Asbjørn Rolstadås. Begge to avkrefter at det ligger noen dramatikk i utskiftingen.

- Dette er et stort og vanskelig program. Det er ingen triviell sak å få miljøene på Dragvoll og Gløshaugen til å samarbeide både med hverandre og med industrien. Når Forskningsrådet etter ett års drift ønsker å endre kursen i programmet er det helt greit for meg at de også ønsker å skifte ut ledelsen, sier Rolstadås. Maskinprofessoren fortsetter imidlertid som leder for et annet stort forskningsprogram - PS 2000 (Prosjektstyring år 2000).

Sven Samuelsen har fortid som avdelingsdirektør i Sintef, men har de siste årene vært leder for forskningsprogrammet VARP (FoU-program for vareproduserende industri). VARP og P2005 får nå felles styre og Samuelsen blir programkoordinator begge steder.

Ikke sammenslåing

Programmene skal imidlertid ikke slåes sammen. Samuelsen understreker at målet for P2005 fortsatt står fast. Ved starten i desember 1997 ble P2005 presentert som et av faneprosjektene og bærebjelkene i NTNU-konseptet. Med en kostnadsramme på hele 300 millioner kroner var det meningen at programmet skulle overrisle en rekke NTNU-miljøer og fremme tverrfaglig samarbeid. Det langsiktige målet var å foreta en opprusting av norsk, vareproduserende industri. For å komme dit kreves det først at industrien kan støtte seg på noen NTNU-miljøer som er verdensledende innen sine felt. Etter vel ett års drift er 20 norske bedrifter koblet på programmet. Etter planen skal dette tallet økes til minst 40 industribedrifter. Til sammenligning har VARP et budsjett på 760 millioner kroner og involverer om lag 400 bedrifter.

- Programmene har samme målgruppe, derfor ønsker Forsk-ningsrådet å få til en bedre koordinering. Men forskjellene i profil skal beholdes. Mens VARP driver relativt kortsiktig, brukerstyrt forskning, skal P2005 jobbe langsiktig og bygge opp den kompetansen som industrien trenger om 5-10 år, sier Samuelsen.

Mindre penger

Parallelt med personutskiftingene, snurpes også pengesekken i P2005 tettere. I fjor var det meningen at Forskningsrådet skulle bidra med 25 mill., men dette ble redusert til 22 mill. Årets budsjett var opprinnelig på 20 mill., mens bevilgningen blir 15 mill. Slike innsparinger har imidlertid i større eller mindre grad rammet alle industrirettede forskningsprogram i Forsk-ningsrådet. Internt i programmet betyr mindre penger hardere prioriteringer. Mens det opprinnelig var planlagt å spre innsatsen på seks ulike forskningsområder, signaliserer Sven Samuelsen nå at man inntil videre vil konsentrere seg om de tre forskningsområdene hvor det til nå er kommet i gang aktivitet. Det er «bedrifter i nettverk (BiN)», «integrert produktutvikling (IP)» og «industriell økologi (IØ)». I tillegg kan det muligens bli en forsiktig oppstart på et fjerde område.

NTNU/Sintefs Senter for produktivitet og bedriftsutvikling har hatt mye ansvar for den daglige driften av programmet, og vil fortsatt spille en sentral rolle. Men samtidig skal lederne av de tre satsingsområdene, professorene Per Boelskifte (IP) Ola Strandhagen (BiN), og Helge Brattebø (IØ), trekkes sterkere inn.

HF-professor ledet maskin-prosjekt

Om lag 100 små og store prosjekter er blitt satt i gang og nesten 100 forskere ved NTNU og Sintef er nå involvert. Kronek-semplet på at programmet virkelig lever opp til honnørordene om brubygging mellom myke og harde fag, er prosjektet på Maskinfakultetet som ble ledet av en professor ved Historisk institutt. Regnskapene motbeviser også all frykt for at forskningsrådspengene kun ville havne på Gløshaugen. I 1998 gikk om lag en tredjedel av bevilgningene til SVT-fakultetet, en tredjedel til HF og den siste tredjedelen til teknologifakultetene. SVT og HF har også fått hver sin P2005-koordinator.

Samlet budsjett på én milliard

Det nye styret som oppnevnes 10. februar, vil antakelig få åtte medlemmer. Både Teknologibedrif-tenes landsforening (TBL) og dekan-nivået ved NTNU skal inn i styret. Fra NTNU er det allerede klart at professorene Petter Aasen (SVT-fakultetet) og Marvin Rausand (Maskin) vil bli medlemmer. Styret skal lede to av de desidert største programmene i Norges forskningsråd, med et samlet budsjett på om lag én milliard kroner. Rektor Emil Spjøtvoll vil fortsette som leder for rådet i P2005. I forskningsrådet sorterer P2005 under områdestyret for industri og energi. Leder for dette styret er NTNUs tidligere kollegiemedlem, Hydro-direktør Dag Flaa.  

TEKST: JAN ERIK KAARØ