NTNU - Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet
Ansvarlig redaktør: Informasjonsdirektør

Teknisk ansvarlig:
Erik Prytz Reitan

 
Den som har begge beina på bakken, står stille. En prosaisk observasjon: Men det er her universitetenes problem ligger. Hvordan beholde likevekten, samtidig som man beveger seg - forhåpentligvis framover? Problemstillingen blir stadig mer påtrengende, etter som universitetenes rammevilkår påvirkes og endres i stadig raskere tempo.

Ett er sikkert: Å sitte stille og håpe på at ting glir over og at alt blir som før, er ingen god strategi. Sjansen er nemlig stor for at man etter hvert vil erfare at grunnen under en ikke er solid nok.

Tegn i tida:

* Pengesekken snøres stadig tettere igjen. Det er en utvikling som etter all sannsynlighet vil fortsette. Universitetene må jobbe stadig mer for å skaffe seg alternative inntektskilder. Det vil i all hovedsak si næringslivet.

* Akademisk globalisering. Det er ikke bare norske banker som må forholde seg til at utenlandske storbanker oppretter filialer i Norge. Foreløpig er nettbasert fjernundervisning alternativet for de som ønsker å ta en utenlandske universitetsgrad, men uten å flytte på seg fysisk. Hvordan vil Universitetet i Oslo og NTNU reagere, dersom norske studenter kan sitte i Oslo eller Trondheim og være studenter ved Harvard eller Massachusetts Institute of Technology?

* Demografiske endringer i studentmassen. Ifølge beregninger gjort av noen i EU, vil universitetene om noen år oppleve at antallet studenter som ønsker etter- og videreutdanning er større enn dem som søker grunnutdanning. Barnekullene er på vei ned, samtidig som stadig flere får behov for å oppdatere og omskolere seg.

* Kunnskapsbehovene endres, og de endres raskere enn før. Universitetene må være mer frampå for å være i stand til å til en hver tid tilby relevant kunnskap.

Bak dette finner vi en enda mer grunnleggende problemstilling: Er det så sikkert at universitetene har noen særstilling når det gjelder forskning og høyere utdanning: Professor Stein Ringen ved Universitetet i Oslo hadde for kort tid siden en tankevekkende kronikk på trykk i Aftenposten, hvor han lanserte en modell for høyere utdanning, som åpner for at nær sagt hvem som helst får tilby kurs på universitetsnivå. Kronikken framprovoserte et vell av reaksjoner, de fleste negative. Ikke desto mindre - ideen er lansert.

Det ble nylig gjort kjent at NTNU har inngått i et samarbeide med Universitetet i Oslo og Sintef for å møte det voksende behovet for etter- og videreutdanning. Det er ett svar på de utfordringer som foreligger. Vi venter på neste.