NTNU - Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet
Ansvarlig redaktør: Informasjonsdirektør

Teknisk ansvarlig:
Erik Prytz Reitan

 
Klønete eksamensavvikling

Jeg tror ikke jeg er den eneste som er frustrert over hvor lite hensyn det tas til faglærerne ved avvikling av eksamen ved NTNU. Det er svært mye som kunne vært gjort enklere med en smule omtanke. Kanskje er det mangel på tilbakemelding som er årsaken, så her er mitt bidrag. Jeg begynner med en historie fra virkeligheten.

Ikke her...

Før jul skulle jeg ha ca. 100 studenter ved skriftlig eksamen. Ca. kl. 10 reiste jeg som sedvanlig ned til Nidarøhallen for å svare på spørsmål fra studentene. Nei, der var de ikke.

Men jeg fikk et hint om at de kanskje kunne være i Idrettsbygget. Jeg dro dit, men der var ingen, så jeg fant ut at de kanskje var på Gløshaugen. Det fantes ikke et eneste oppslag om at det var eksamen noe sted, så jeg gikk til eksamenskontoret. Der fikk jeg omsider vite hvor studentene var. Det hele kostet meg over en time bortkastet tid, og eventuelle spørsmål fra studentene måtte de vente en ekstra time med å få svar på.

Ikke her heller ...

I dag skulle jeg igjen ha ansvaret for en eksamen, denne gangen et titalls studenter. Klok av skade dro jeg nå rett ned til flystripa kl. 9.30 for å finne ut hvor studentene hadde blitt plassert. Ingen lister var å finne. Hadde de tatt dem ned allerede? Jeg ringte eksamenskontoret, men fikk opptattsignal. En gang til med samme resultat. En stund senere ble jeg ringt opp fra Eksamenskontoret. Jeg ba samtidig om å få vite hvor studentene var, og fikk høre E2 og E4. Jaha, det visste jeg hvor var, så jeg strenet bor til nye elektro. Nei, det var El2 og El4 som var her (vanskelige å finne forøvrig), så jeg gikk bort til informasjonen på flystripa for å finne ut hvor rommene var. De var i Nidarøhallen. Dermed var det å trave hjem for å hente bil (parkeringslappen forsvant over nyttår, så jeg så ingen grunn til å bruke bil på jobb i dag.), og omsider finne mine fem studenter litt før kl. 11.00. Nok 1- 1,5 timer bortkastet.

Kanskje neste gang?

Det er på tide at de som planlegger eksamensavviklingen, blir klar over at det også finnes faglærere. Hvorfor kan ikke vi få vite hvor studentene skal befinne seg? Selv romplasseringen burde det ikke være noe problem å få beskjed om et par dager i forveien. Hvis man er så paranoid at man mener at det er en sikkerhetsrisiko at faglærer får vite plasseringen før studentene, så kan man gi en telefonisk melding eller e-post klokken 9 om morgenen. I det minste kan man gi melding om at oppslagene om romplassering skal bli stående til også faglærerne har fått vite hvor studentene er.

Men her ønsker jeg meg nok for mye.

Et annet spørsmål gjelder transporten til og fra Nidarøhallen. Det er greitt å si at man skal gå, men det er ikke sikkert alle har mulighet for å bruke 1-2 timer ekstra til. Jeg blir sikkert upopulær hvis jeg antyder at NTNU bør dekke drosjeregning, så det lar jeg være. Men det hadde i det minste vært en idé å sende de som har ansvaret for eksamen - og som i praksis forventes å bruke sin egen bil fram og tilbake mellom NTNU og Nidarøhallen - at de får tilsendt parkeringslapper dagen før. Det burde ikke være vanskelig å få det til.  

Martin Ystenes
Institutt for uorganisk kjemi