NTNU - Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet
Ansvarlig redaktør: Informasjonsdirektør

Teknisk ansvarlig:
Erik Prytz Reitan

 
Universitetsavisaª

banker på hos

Hans Torp

Yrke: Professor ved Institutt for biomedisinsk teknikk

Alder: 45

Sivilstand: Gift, fire barn

Bosted: Byåsen

Professor Hans Torp har fortid som sivilarbeider, ved NTH, under professor Bjørn Angelsen. Han hadde studert matematikk, men det var under Angelsen at han begynte med det som etter hvert ble hans fagfelt.

- Hva er din prinsipielle oppfatning av Livet?

- At det skal leves. Dessuten er det gøy å jobbe.

- Hvor mye bør en professor jobbe? Eller, for å være mer presis: Er det slik at en ekte professor helst skal arbeide 12-14 timer i døgnet?

- Det der er bare tull. Det du kan si, er at vitenskapsfolk gjerne jobber i rykk og napp - når man er inspirert og er midt inne i noe viktig, kan man jobbe dag og natt, i andre perioder kan det være betraktelig roligere. Jeg har selv vært gjennom småbarnsperioden, med kone som jobber. Dersom du er tilstrekkelig interessert i det du driver med, finner du alltids tid. Men det er klart: Du er avhengig av at folk rundt deg stiller opp, og er fleksible.

- Ditt mål i yrkeslivet?

- Jeg er lidenskapelig opptatt av faget mitt. Vi jobber med å utvikle ny ultralydteknologi, til bruk på flere områder. For eksempel holder vi på med nye teknikker innen ultralyd av blodstrøm. Det er spennende.

- Hva mener du om NTNU?

- Tjanei... Det er jo bra at universitetet er samlet. Men jeg savner Trondheim i navnet. Bynavnet Trondheim har faktisk et visst renommé i en del kretser, så det blir ofte til at jeg sier Universitetet i Trondheim.

Hans Torp drar gjerne til et småbruk på Stadtlandet når han og familien skal på ferie. Kona hans kommer derfra.

- Hvorfor bosatte du deg i Trond-heim, med det kalde og sure klimaet man har her oppe?

- Det er bra skiføre her.

- Må man studere ved universitetet for å bli klok?

- Ikke nødvendigvis, men du kan få et utrolig mye mer interessant liv om du gjør det. Selv om man ikke får økonomisk uttelling for det.

- Kommer alle fire ungene dine til å studere ved universitetet?

- Det tror jeg da? Den eldste gjør det allerede - han studerer matematikk som sin far. Ikke så veldig originalt, men det er jo litt artig. Han har noen av de samme lærerne som jeg hadde.

- Blir du her til du er pensjonist?

- Jeg regner med det. Vi har tenkt på det noen ganger, om vi burde flyttet på oss. Men det er aldri blitt noe med det. Vi har det bra her.
  

TEKST: TORE OKSHOLEN