NTNU - Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet
Ansvarlig redaktør: Informasjonsdirektør
Anne Katharine Dahl

Redaktør:
Tore Oksholen

Teknisk ansvarlig: 
Kenneth Aar

 

NTNU satser på
Lokal Agenda 21
Kollegiet ved NTNU har vedtatt å satse på Lokal Agenda 21. 'Campusbuss,' tilbud av sykler til studenter og ansatte vil bli vurdert. Men viktigst er det at folk engasjerer seg.

NTNUs tekniske direktør, Kjell Næsje, sykler til jobb året rundt. Nina Ruth Kristoffersen og Stig Larssæther håper på sykler til alle.

På siste kollegiemøte ble det vedtatt at universitetet skal gi sin tilslutning til Lokal Agenda 21. Vedtaket innebærer i første omgang etableringen av et «Grønt fond,» hvor hovedfagsstudenter eller doktorgradsstudenter kan få delfinansiert utredninger og studier innen miljøarbeid ved NTNU. I tillegg ble det foreslått å opprette en deltidsstilling som miljøkoordinator. Det ble det ikke noe av. I stedet ble koordineringsansvaret gitt HMS-seksjonen. Det overordnede ansvaret skal ivaretas av Teknisk avdeling. De som fremmet forslaget overfor kollegiet, var teknisk direktør Kjell Næsje, studentrepresentant i kollegiet Kirsti Jensen, avtroppende leder for Studenttinget Nina Ruth Kristoffersen og prosjektkordinator Stig Larssæther ved Program for industriell økologi.

Hovedmålet for tiltaket er at det blir lagt til rette for at initiativ rundt omkring i organisasjonen blir iverksatt, og at det fins en plan på fakultetsnivå.

- LA 21 er ikke bare en sak for Teknisk avdeling, at man slukker lys og tømmer søppel på en riktig måte. Det er et spørsmål om å ha en riktig tenkning for alle ved universitetet, sier Næsje. Etter hvert vil ansvaret bli forankret i Orgut-avdelinga.

Det vil likevel bli vurdert å sette i verk enkelte sentrale tiltak. Innføring av parkeringsavgift ved lærestedene, hvor inntektene brukes til miljøfremmende tiltak, vil bli vurdert, sier Næsje. Han understreker at et slikt forslag vil måtte bli tatt opp til politisk behandling. Det er en sak for Kollegiet å ta stilling til. Parkering er en sak som vekker sterkt engasjement, og mange vil ventelig ha sterke meninger om saken. Spørsmålet om P-avgift vil eventuelt bli brukt til å delfinansiere innføring av en egen 'Campus-buss,' samt utleie av sykler til studenter og ansatte.

- Denne koplingen er forsøkt ved universiteter i utlandet, og er noe vi vil se nærmere på. Ved universitet i Storbritannia har man gjort forsøk med å legge forholdsvis høye avgifter på parkeringsplasser nær lærestedene og brukt pengene til bussing for studenter og ansatte, sier teknisk direktør. Avdelinga har regnet ut at en slik campusbuss vil koste en million kroner, med de avdelingene universitetet har i dag. Planen er imidlertid at NTNU et år fram i tida vil stå igjen med kun to læresteder - Dragvoll og Gløshaugen. Dermed vil kostnadene kunne gå ned.

- Blandet

Stig Larssæther ved Program for industriell økologi sier han har noe blandede reaksjoner på kollegievedtaket.

- Jeg synes det er negativt at man ikke har satt av penger til en egen miljøkoordinator, selv om jeg skjønner at budsjettene generelt er stramme for tida, sier han. Larssæther poengterer likevel at han er glad for at kollegiet har tatt tak i saken.

- På sikt må det settes av mer ressurser til dette. Det er en god del arbeid med å jobbe med heving av de ansattes kompetanse, og informasjonsarbeid generelt.

- En spennende dimensjon ved dette er at ved Universitetet i Bergen gikk rektor ut og sa at LA 21 er noe universitetet ikke skal ha noe å gjøre med. Derfor er det en positiv signaleffekt at NTNU

Tidligere leder fur studenttinget, Nina Ruth Kristoffersen, synes også det er beklagelig at det ikke ble satt av midler til en egen miljøkoordinator.

- Men det er positivt at vi nå har fått et endelig vedtak. Nå må vi sette vår lit til at folk rundt om i universitetssystemet vil la seg inspirere og ta lokale initiativ, sier Nina Ruth Kristoffersen.


TORE OKSHOLEN (TEKST OG FOTO)

 

LA21


Lokal Agenda 21 er en handlingsplan for det 21. århundre for å sikre en bærekraftig utvikling i alle verdens kommuner. Opprinnelsen er FN-konferansen i Rio de Janeiro i 1992 om miljø og utvikling. Globalt ansvar, langtidsperspektiv, 'alt henger sammen' og deltaking er programmets sentrale perspektiver.