<div class="stikktittel text-muted">Rådgivningsvitenskap - Masterstudium</div> <h1 class="display-custom pb-4"> <p>Informasjon til studenter i rådgivningsvitenskap</p>

Rådgivningsvitenskap - Masterstudium

Informasjon til studenter i rådgivningsvitenskap

Timeplan og eksamensdatoer for alle emner på rådgivning finnes på emnesidene under fanen "timeplan". Søk opp emne med kode, emnenavn eller i den alfabetisk listen, og bla deg gjennom fanene for å finne den informasjonen du trenger. På Blackboard legges det ut forelesningsplaner som gir en detaljert oversikt over semesteret.

Skal du skrive en emneoppgave, kan du få hjelp i Guide til akademisk skriving som brukes i forbindelse med undervisning på bachelor i rådgivning og voksnes læring, master i voksnes læring og master i rådgivningsvitenskap. Guiden er oppdatert i 2020.

Guiden baserer seg på kunnskapen som vitenskapelige ansatte på instituttet har opparbeidet seg gjennom mange år med forskning, skriving, undervisning i skriving og sensurering samt at den benytter seg av diverse litteratur som omhandler akademisk skriving. Fordi guiden anses som et «levende dokument» er den etter hvert bearbeidet på bakgrunn av tilbakemeldinger fra studenter som har brukt og bruker guiden, og på de ansattes erfaring med bruken av den. 

Fordi guiden delvis følger logikken i en akademisk tekst, gjennom at den blant annet refererer riktig og har en referanseliste, kan den i seg selv til dels også brukes som eksempel på hvordan en akademisk tekst kan se ut.

Du kan søke om å få godkjent tidligere utdanning. Er det emner som er tatt ved NTNU, og som ikke inngår i opptaksgrunnlaget, kan du søke om det ved å tak kontakt med fakultetet. Er det emner tatt ved andre utdanningsinstitusjoner i Norge, søker du via et spesielt skjema. Det finner du på wikisiden om godkjenning av utdanning fra andre læresteder.

OBS! Har du fått fritak for et emne, kan du ikke delta på deler av emnet, som for eksempel et kurs.

Eksempler på metodeemner fra NTNU som gir fritak for VLR3007 Innføring i metode knyttet til rådgivningsvitenskap og voksnes læring (15 stp.) er:

  • VLR2007: Innføring i metode knyttet til rådgivningsvitenskap og voksnes læring (15 stp.)
  • SOS1002: Samfunnsvitenskapelig forskningsmetode (15 stp.)
  • PSY2017: Statistikk og kvantitative forskningsmetoder (7,5 stp.) og PSY2018 Kvalitative forskningsmetoder (7,5 stp.), tilsammen 15 stp.
  • HLS3002: Kvantitative metoder og statistikk (7,5 stp.) og HLS3004 Kvalitative metoder (7,5 stp.), til sammen 15 stp.

Studenter som har fått faglig fritak for et emne som inngår i mastergraden, for eksempel VLR3007, må velge emner i tilsvarende omfang for å erstatte manglende studiepoeng. 

Oversikt over emner som tidligere har blitt godkjent: Se lista nedenfor. Om du velger ett eller to av disse emnene, tar du kontakt med fakultetet der du oppgir hvilke(t) emne(r) du velger, og ber om å få lagt inn emnet i utdanningsplanen din. 

Du selv er ansvarlig for å sjekke om du har adgang til det aktuelle emnet: Søk opp det aktuelle emnet på NTNUs emnesider. Sjekk om emnet har forkunnskapskrav eller har krav om opptak til bestemte program, eller har begrenset antall plasser (adgangsbegrensning). Du må selv passe på å melde deg opp til undervisning og eksamen innen gjeldende frister. Emner med adgangsbegrensning har en tidligere oppmeldingsfrist: 1. juni/1. desember.

Du kan søke om godkjenning av emner ved å sende en enkel e-post til SU-fakultet. Emnene skal være både:

  • på masternivå
  • relevant for masterprogrammet.

Eksempler

  • VL3000 Voksnes læring: perspektiver, teorier og modeller (15 stp.)
  • VL3011 Læring, utvikling og innovasjon i organisasjoner (7,5 stp.)
  • VL3012 Tilrettelegging og organisering av læring for voksne (7,5 stp.)
  • TIØ4265 Strategisk ledelse (7,5 stp.)
  • TIØ4164 HR-ledelse (7,5 stp.)
  • TIØ4161 Prosjekt- og personalledelse (7,5 stp.)
  • TIØ4276 Endringsledelse (7,5 stp.)
  • SOS3610 Digitalisering og sosial endring (7,5 stp.)
  • SOS3608 Sosial ulikhet i helse (7,5 stp.)
  • SOS3607 Internasjonale perspektiver på arbeid og velferdsstat (7,5 stp.)
  • SOS3606 Sosiale medier (7,5 stp.)
  • SARB3009 Medborgerskap og brukermedvirkning (7,5 stp.)
  • SARB3513 Psykisk helsearbeid (7,5 stp.)
  • SARB3512 Innvandring, integrasjon, mangfold II (15 stp.)
  • SARB3511 Innvandring, integrasjon, mangfold I (7,5 stp.)
  • SARB3518 Global Migrations and Ethnic Relations 1 (7,5 stp.)
  • SARB3507 Funksjonshemming: Teori, sosialpolitikk og hverdagsliv II (15 stp.)
  • SARB3506 Funksjonshemming: Teori, sosialpolitikk og hverdagsliv I (7,5 stp.)
  • SARB3501 Barndom - familie - barnevern II (15 stp.)
  • RAD3040 Relasjonell velferd og livskvalitet (7,5 stp.)
  • RAD3700 Fordypning i fasilitering av gruppeprosesser (7,5 stp.)
  • RAD3600 Kreativitet og innovasjonsprosesser (7,5 stp.)
  • PSY3111 Individuell utvikling, gener, nervesystem og atferd (7,5 stp.)
  • PSY3110 Læring, atferd og omgivelser (7,5 stp.)
  • PED3522 Læring og motivasjon (15 stp.)
  • PED3615 Pedagogisk sosiologi: Kultur, utdanning og interaksjon (7,5 stp.)
  • PED3613 Læring, motivasjon og sosialt samspill (15 stp.)
  • KULT3305 Teorier om kjønn, likhet og forskjell (15 stp.)
  • HLS3508 Forskning på helsefremming (7,5 stp.)
  • HLS3506 Helse- og sykdomssosiologi 1 (7,5 stp.)
  • HLS3507 Helse- og sykdomssosiologi II (7,5 stp.)
  • HLS3505 Selvmordsforebygging (7,5 stp.)
  • BARN3300 Children and Development in the Global South (7,5 stp.)

Frivillig permisjon

Du kan søke om permisjon uten å oppgi grunn i opp til 2 semester i løpet av studietiden dersom du har avlagt 30 studiepoeng i graden. Her kan du lese om hvordan du søker om permisjon.

Har du allerede avtalt en individuell plan med oss og/eller fått innvilget deltidsstudier, kan ting stille seg annerledes. Uansett hva som gjelder for deg, skal du melde fra til veilederen din og studieveilederen for programmet du er tatt opp til. Du vil da få en ny frist for levering av masteroppgaven.

Dokumentert permisjon

Har du blitt syk, skal du ut i foreldrepermisjon eller er det andre særskilte grunner, kan du søke om permisjon for det semesteret det gjelder. Søk med en gang du blir syk ved å sende oss en søknad med dokumentasjon (legeattest) i posten. Permisjon vil gå utenom studieprogresjonen din, slik at du ikke mister studieretten.

Informasjon til alle studenter ved instituttet

Informasjon til alle studenter ved instituttet

Til alle studenter ved instituttet

Som student har du selv ansvar for å holde deg oppdatert. Vi har samlet en liste over nyttige lenker med informasjon. 

Det er viktig at du sjekker din student-e-postkonto ved NTNU jevnlig. Vi bruker hovedsakelig din tildelte NTNU-epostadresse for å sende ut viktig informasjon. Din NTNU-epostadresse er [brukernavn]@stud.ntnu.no

Din timeplan blir tilgjengelig i timeplanverktøyet i TP etter at du har meldt deg opp i de emnene du skal ha.

Timeplan ligger også i emnebeskrivelsen for hvert enkelt emne. Lenker til emnene dine kan du blant annet finne i studieplanen under «studiets oppbygning» på studieprogramsiden din.

Nærmere informasjon og endelig forelesningsplan for hvert enkelt emne blir lagt ut i Blackboard ved oppstarten av semesteret. Du får tilgang til emnet i Blackboard når du har undervisningsmeldt deg.

Gjennom studentdemokratiet kan du være med å utvikle NTNU og arbeide for å gjøre studentenes stemme hørt. Det er programtillitsvalgt og instituttillitsvalgt som skal ivareta dine interesser. Her kommer du i kontakt med dine tillitsvalgte for studieprogrammet og instituttet.

Bachelorstudenter

Bachelorstudenter kan bruke åpne lesesaler.

Masterstudenter

Masterstudentene søker om å få tildelt lesesalsplass ved instituttet. Du må søke om lesesalsplass hvert semester uansett om du har søkt om dette i tidligere.

Reglement, søknadsfrister og elektronisk søknad om lesesalsplass finner du på Innsida.

Tilrettelegging

Dersom du har behov for det, kan du kontakte tilretteleggingstjenesten for å søke om fast lesesalsplass. Dette gjelder også bachelorstudenter.

Ved uforutsette hendelser ved eksamen (sykdom e.l.), ta kontakt med instituttet på tlf. 73 59 19 50.

Med Nettskjema-diktafon kan du ta lydopptak på smarttelefon og sende opptakene til Nettskjema. Nettskjema transkriberer alle opptak levert etter 1. juni 2023 automatisk. Appen kan også brukes sammen med Tjenester for Sensitive Data (TSD).

Karakterutskrift kan bestilles på Studentweb. Master- og bachelorgradsvitnemål blir tilsendt automatisk. Du kan lese mer om dette på Innsidas temasider om karakterutskrift og vitnemål.

Til deg som skal skrive masteroppgave

Til deg som skal skrive masteroppgave

Til deg som skal skrive masteroppgave

Husk at du må være student mens du skriver masteroppgave. Det betyr at du må betale semesteravgift, bekrefte studieplan og melde deg opp i masteroppgaveemnet slik at du står som aktiv student. Oppmeldingen skjer på studentweb.

Du finner oppmeldingsfristene på denne siden.

Fristene gjelder også for studenter som skriver masteroppgave på deltid eller utsetter levering av masteroppgaven. Ta kontakt med instituttet ved spørsmål til dette.

Tema for masteroppgaven velger du med bakgrunn i dine faglige interesser. Dine tidligere erfaringer og fremtidige planer kan være med på gi deg et beslutningsgrunnlag. For å få inspirasjon til tematikk og masteroppgaven din kan du se på vår forskningsaktivitet og tidligere masteroppgaver som er skrevet.

Prosjektskissen er en obligatorisk del av masteroppgaven i læring i arbeidsliv og samfunn (VL3902) og rådgivningsvitenskap (RAD3902) og leveres i en egen fil semesteret før oppgaven skal skrives. Dato avtales med faglærerne. Forsiden fylles ut og leveres i en egen fil. Skriv navnet ditt i filnavnet i begge dokumentene.

Last ned skjemaet, les anbefalt disposisjon på side 2, fyll ut skjemaet på side 1, lagre fil med navnet og studieprogrammet ditt på egen pc (pdf-fil), send skjemaet på e-post til instituttet

Du kan levere prosjektskisse to ganger per år: 

  • Høst: 1. desember
  • Vår: 1. juni.

Merk at fristen er bindende. Prosjektskissen sender du til kontakt@ipl.ntnu.no.

Veiledning er obligatorisk, og du er pliktig til å delta på minimum én veiledningstime før du kan levere masteroppgaven.

Det er satt av 35 timer til veiledning. Dette inkluderer veilederens forberedelser og etterarbeid.

På den første veiledningstimen fyller du ut masteravtalen

Her er beskrivelse av hvordan du fyller ut avtalen.


Når det gjelder masteroppgavens omfang og utseende, er dette beskrevet på emnesiden til masteroppgaven, se avsnittet "Faglig innhold".

Mal for å skrive oppgave i Microsoft Word finner du her.

På denne siden finner du informasjon om masteroppgaven fra oppstart til innlevering.

Frist for innlevering av masteroppgaven finner du på emnesiden, se fanen "Eksamensinfo".

Før du leverer oppgaven, må du blant annet generere omslag og tittelside. Se hvordan du ferdigstiller masteroppgaven.

Hvis du ønsker trykte eksemplarer av masteroppgaven, må du betale disse selv. Du kan gjerne bruke NTNU Grafisk senter for å trykke oppgaven din.

Det finnes ulike støtteordninger for deg som skriver oppgaven din i samarbeid med en regional aktør. NTNU Brigde har samlet informasjon om støtteordningene.

Du kan også søke instituttet om støtte, enten for dekning av billigste reisemåte eller kostnader i forbindelse med datainnsamling: Retningslinjer for dekning av studentenes utgifter i forbindelse med masteroppgave ved Institutt for pedagogikk og livslang læring.

  • Du må være meldt opp i masteroppgaveemnet på StudentWeb og betale semesteravgift for å kunne ta muntlig eksamen. Dette spesielt viktig i tilfeller der innlevering og muntlig eksamen er i to forskjellige semestre.
  • Vi vil sende deg e-post når eksamenskommisjonen er klar for å informere om tidspunkt til muntlig eksamen.
  • Muntlig eksamen gjennomføres ifølge
  1. Sensorveiledning for masteroppgave i rådgivningsvitenskap
  2. Sensorveiledning for masteroppgave i læring i arbeidsliv og samfunn.
  • Eksamenen vil vanligvis vare i ca. 1 time: I starten får kandidaten 10 minutter for å presentere oppgaven sin, så diskuteres oppgaven av sensorene og kandidaten. Andre enn de to sensorene og kandidaten er tillatt som publikum, men får ikke uttale seg under eksamen (gjelder også veileder).

Du kan finne masteroppgaver skrevet av tidligere studenter på master i rådgivningsvitenskap og master i læring i arbeidsliv og samfunn (tidligere voksnes læring) på NTNU open. Her ligger det også oppgaver skrevet av andre studenter ved instituttet, og det kan være lurt å avgrense søket dit for å få fram masteroppgaver, som er relevante for deg.

Dine tillitsvalgte

Dine tillitsvalgte

Gjennom studentdemokratiet kan du være med å utvikle NTNU og arbeide for å gjøre studentenes stemme hørt. Det er programtillitsvalgt og instituttillitsvalgt som skal ivareta dine interesser. Her kommer du i kontakt med dine tillitsvalgte for studieprogrammet og instituttet.

Tillitsvalgte