course-details-portlet

TTM4160 - Design av reaktive systemer 2

Om emnet

Vurderingsordning

Vurderingsordning: Mappevurdering
Karakter: Bokstavkarakterer

Vurdering Vekting Varighet Delkarakter Hjelpemidler
Muntlig eksamen 75/100 45 minutter
Arbeider 25/100

Faglig innhold

Kurset dreier seg om hvordan man konstruerer effektive og pålitelige programvareløsninger for distribuerte reaktive systemer generelt og telematikksystemer spesielt, med utgangspunkt i en formell spesifikasjon uttrykt med språket UML.
Det er seks hovedtemaer i kurs: 1) Implementering av tilstandsmaskin: Syntaks, semantikk og realiseringsaspekter av eksekverbare tilstandsmaskin diskuteres. 2) Implementasjonsdesign: Her lærer man om hvordan eksisterende spesifikasjoner kan bli overført til tekniske komponenter. I tillegg skal man forstå hvordan systemspesifikasjoner kan tilpasses slik at behov av spesiell maskinvare blir oppfylt. 3) Programvaredesign: Mønster of metoder som er nødvendig for å lagre eventdreven programvare undervises. Det inkluderer intern organisasjon og grensesnittaspekter av programvarekomponenter. 4) Systemutvikling med Reactive Blocks: Studenten skal lære seg å forstå systemer på forskjellige spesifikasjonstrinn, bruk av applikasjonsmønstere i programvareutvikling og modelbasert programvareutvikling i praksis.
5) Applikasjonsdesign: Strukturen av moderne systemer som Android eller Facebook blir diskutert. Det behandles særlig relevante aspekter som tidsnok reaksjon og kommunikasjon. 6) Testing: Studentene skal lære om hovedidéene og metoder for å teste systemer.

Læringsutbytte

A. Kunnskap:
1) Den generelle karakteren av distribuerte og reaktive systemer, hvordan systemene kan modelleres, og rollen modellering spiller for å garantere at utviklingsprosessen er ferdig i tide og leder til systemer av høy kvalitet.
2) Utvalgte modelleringspråk, metoder og verktøy, spesielt språk brukt i industriell praksis som UML og TTCN.
3) Generelle prinsipp for å tilfredsstille sanntids-, pålitelighets- og ytelserestriksjoner.
4) Systemvalidering gjennom testing.
5) Implementasjonsdesign: De prinsipielle forskjellene mellom spesifikasjons- og designmodeller og deres realisering i maskin- og programvare, inkludert vesentlige vekselvirkninger mellom design og implementering og deres løsninger.
6) Verktøy for spesifikasjon, design, implementering og analyse: Modellbasert utvikling fra abstrakte systemmodeller via designsyntese til kodegenerering og eksekvering.

B. Ferdigheter:
1) Analyse av eksisterende systemer, nettbaserte tjenester og applikasjoner.
2) Spesifikasjon, design og implementering av nye systemer, nettbaserte tjenester og applikasjoner som oppfyller fastlagte krav.
3) Praktisk utvikling, eksekvering og bruk av utvalgte tjenester som Javabaserte plattformer for distribuerte mobile tjenester.

C. Generell kompetanse:
1) Anvendelse av prinsippene for programvaredesign av distribuerte sanntidssystemer.
2) Grunnleggende forståelse for mekanismene i støttesystemer og plattformer og konkret erfaring i realisering av et telesystem ved hjelp av en UML-basert utviklingsteknikk og et Java rammeverk.

Læringsformer og aktiviteter

Kurset blir undervist etter prinsippet av team-basert læring.
Opplegget består individuell læring, gruppearbeid og forløpende tilbakemelding. Hensikten er at studenter skal delta mer aktivt i kurset. Prinsippet er forklart på www.teambasedlearning.org.
Gjennom semesteret får studentene tilbakemelding på læringsfremgang gjennom flere tester (readiness assurance tests), som også teller til sluttkarakter.
Mappeevaluering gir grunnlag for sluttkarakteren i emnet. I mappen inngår "readiness assurance" tester (arbeider) som teller 25% og muntlig avsluttende eksamen som teller 75%. Resultatet for delene angis i %-poeng. Vurdering for hele mappen (sluttkarakteren) angis med bokstavkarakter.

Kursmateriell

Oppgis ved semesterstart.

Studiepoengreduksjon

Emnekode Reduksjon Fra Til
SIE5065 7.5
Flere sider om emnet
Fakta om emnet

Versjon: 1
Studiepoeng:  7.5 SP
Studienivå: Høyere grads nivå

Undervisning

Termin nr.: 1
Undervises:  HØST 2015

Undervisningsspråk: Engelsk

-

Fagområde(r)
  • IKT
  • Program/system-utvikling
  • Sivilingeniør
  • Teknologiske fag
  • Telematikk
Kontaktinformasjon
Emneansvarlig/koordinator: Faglærer(e):

Ansvarlig enhet
Institutt for informasjonssikkerhet og kommunikasjonsteknologi

Eksamensinfo

Vurderingsordning: Mappevurdering

Termin Statuskode Vurdering Vekting Hjelpemidler Dato Tid Eksamens- system Rom *
Høst ORD Arbeider 25/100
Rom Bygning Antall kandidater
Høst ORD Muntlig eksamen 75/100 18.12.2015 09:00
Rom Bygning Antall kandidater
Sommer KONT Arbeider 25/100
Rom Bygning Antall kandidater
Sommer KONT Muntlig eksamen 75/100
Rom Bygning Antall kandidater
  • * Skriftlig eksamen plasseres på rom 3 dager før eksamensdato. Hvis mer enn ett rom er oppgitt, finner du ditt rom på Studentweb.
Eksamensinfo

For mer info om oppmelding til og gjennomføring av eksamen, se "Innsida - Eksamen"

Mer om eksamen ved NTNU