course-details-portlet

NEVR8014 - Forsøksdyrlære for forskere

Om emnet

Vurderingsordning

Vurderingsordning: Skriftlig og Rapport
Karakter: Bestått/Ikke bestått

Vurdering Vekting Varighet Delkarakter Hjelpemidler
Skriftlig eksamen 7/10 4 timer
Rapport 3/10

Faglig innhold

FELASA = Federation of Laboratory Animal Science Associations. Vi følger deres minimumsanbefaling for opplæring av forskere innen feltet forsøksdyrlære.
Med dette kurset kan du sannsynligvis jobbe med forsøksdyr i andre land i Europa. Vi gjør oppmerksom på at andre europeiske land kan kreve ekstra opplæring i tillegg til FELASA C minimumskrav.

Fagområder som berøres er lovgivning, etikk, holdninger i samfunnet, saksgang i dyreforsøk, orsøksdyrbiologi, valg av dyreart, genetiske og miljø -faktorer som påvirker dyreforsøk. Helsefarer. Prinsipper ved håndtering av dyr. Anestesi, analgesi og human avliving. Evaluering og kvalitetssikring av dyreforsøk, rapportering. Alternativer til dyreforsøk, litteratursøk.

Kurset vil bestå av en generell del om forsøksdyrlære, og en spesiell del som går over to dager. Spesialiseringsdelen vil enten omhandle tradisjonelle forsøksdyr eller fisk. Kursdeltagerne bør velge den spesielle delen ut i fra hvilke forsøksdyr de vil komme til å jobbe med i etterkant av kurset.
Spesialisering tradisjonelle forsøksdyr: forsøksdyrbiologi, helsemonitorering, anestesi og eutanasi, etologi, genetikk, transgene dyremodeller, håndteringsteknikker.
Spesialisering fisk: Her vil det bli undervist i lovgivning som omhandler fisk, forsøksbetingelser, stress, biorytmer og akklimatisering, smerte og lidelse hos fisk, anestesi, håndtering, kirurgisk inngrep og avlivning av fisk, merking av fisk, aggresjon og hierarkidannelse hos fisk, helseovervåkning og mikrobiologiske kvaliteter, transgene fisk.

Læringsutbytte

Etter fullført og bestått emne skal studenten:
- kjenne prinsippene bak moderne forsøksdyrlære og velferd
- kjenne lovverket som regulerer bruken av forsøksdyr i Norge
- kjenne til de potensielle helsefarene forbundet med dyreforsøk, og hvordan man kan minimalisere disse farene
- forstå betydningen av de interne og eksterne faktorene som påvirker et forsøksdyr og som dermed kan påvirke utfallet av et dyreforsøk og vite hvordan man bør arbeide for å standardisere disse faktorene mest mulig
- vite i grove trekk hvordan man foretar helsemonitorering av forsøksdyr
- forstå de viktigste prinsippene som legges til grunn ved valg av metoder for håndtering og behandling av forsøksdyr; forstå prinsippene bak anestesi, analgesi og human avliving av dyr
- forstå de generelle prinsippene som brukes for å planlegge dyreforsøk, herunder kvalitetskontroll og ha kjennskap til de potensielle alternativer og supplementer til dyreforsøk som eksisterer.
- kunne evaluere en publisert artikkel om dyreforsøk med vekt på måten dyrene beskrives og brukes på og kjenne til og kunne anvende retningslinjer for god rapportering av dyreforsøk
- ha innsikt i de viktigste faktorene som avgjør driften av en forsøksdyravdeling samt å kunne foreta en enkel evaluering av en avdeling
- ha en holdning til forsøksdyr som gjenspeiler ”de tre R’ene” med fokus på dyrevern og dyrevelferd (Replace, Reduce, Refine)

Læringsformer og aktiviteter

Forelesninger, gruppearbeid og individuelle oppgaver. Kurset består totalt av 35 timer med forelesninger (undervisningen gis samlet i uke 47), 24 timer med selvstudium (gruppearbeid og individuelle oppgaver) og 21 timer med praktisk opplæring. Individuell oppgave må leveres og bestås før skriftlig eksamen kan gjennomføres.

Et FELASA-diplom utstedes dersom følgende er gjennomført: tilstedeværelse på forelesninger, bestått innleveringsoppgave og bestått eksamen. FELASA-diplomet er gyldig sammen med praksisattest.

Kravene er gitt av Landbruksdepartementet (http://oslovet.veths.no/Oppl/nye.html#KatC).
NB! Den praktiske opplæringen må du selv arrangere. Kravet er at en person med FELASA C- eller B-kompetanse skal veilede deg i relevante teknikker for ditt kommende dyreforsøk. Praksisattesten skal deretter godkjennes og signeres av ansvarshavende ved din forsøksdyravdeling.

Obligatoriske aktiviteter

  • 5-dagers teoretisk kurs

Forkunnskapskrav

3-årig grunnutdannelse på universitets- eller høgskolenivå er nødvendig for at deltageren skal kunne bruke tittelen "FELASA category C, Researcher" når de øvrige obligatoriske aktivitetene (se nedenfor) er gjennomførte.
Opptak på ph.d.-program, 2-årig masterprogram eller forskerlinjen i medisin ved NTNU. Ph.d.-kandidater og forskerlinjestudenter ved de medisinske fakultetene på UiT, UiB og UiO gis tilgang i henhold til særskilt avtale. Andre interesserte henvises til videreutdanningstilbudet i forsøksdyrlære - MDV6003.

Kursmateriell

Kompendiet "Laboratory Animal Science" av Hem et al. De som velger spesialisering fisk trenger i tillegg "Compendium in Laboratory Animal Science for Fish Researchers" av Brattelid og Smith.

Studiepoengreduksjon

Emnekode Reduksjon Fra Til
NEVR8003 6.0
NEVR8013 1.5
Flere sider om emnet
Fakta om emnet

Versjon: 1
Studiepoeng:  7.5 SP
Studienivå: Doktorgrads nivå

Undervisning

Termin nr.: 1
Undervises:  HØST 2016

Undervisningsspråk: Engelsk

-

Fagområde(r)
  • Biologi
  • Bioteknologi/Havbruk
  • Marin biologi
  • Medisin
  • Zoofysiologi
Kontaktinformasjon
Emneansvarlig/koordinator: Faglærer(e):

Ansvarlig enhet
Institutt for klinisk og molekylær medisin

Eksamensinfo

Vurderingsordning: Skriftlig og Rapport

Termin Statuskode Vurdering Vekting Hjelpemidler Dato Tid Eksamens- system Rom *
Høst ORD Rapport 3/10
Rom Bygning Antall kandidater
Høst ORD Skriftlig eksamen 7/10 09.12.2016 09:00
Rom Bygning Antall kandidater
Vår ORD Rapport 3/10
Rom Bygning Antall kandidater
Vår ORD Skriftlig eksamen 7/10 30.05.2017 09:00
Rom Bygning Antall kandidater
  • * Skriftlig eksamen plasseres på rom 3 dager før eksamensdato. Hvis mer enn ett rom er oppgitt, finner du ditt rom på Studentweb.
Eksamensinfo

For mer info om oppmelding til og gjennomføring av eksamen, se "Innsida - Eksamen"

Mer om eksamen ved NTNU