course-details-portlet

ARK2220 - Feltarkeologisk metode II

Om emnet

Vurderingsordning

Vurderingsordning: Oppgave og skriftlig eksamen
Karakter: Bokstavkarakterer

Vurdering Vekting Varighet Delkarakter Hjelpemidler
Skriftlig eksamen 1/2 6 timer
Oppgave 1/2

Faglig innhold

Undervisningen omfatter grunnleggende teoretisk og praktisk opplæring i arkeologiske utgravningsteknikker tilpasset forskning og forvaltning.
Det foreleses om naturvitenskapelige analysemetoder og gis innføring i konserveringsteknikker. Et utfyllende materialkurs dekker det vanligste arkeologiske funnmaterialet hvor sentrale punkter vil være morfologi og råstoff, materialtyper, tilstand, nedbrytning og konservering.

Læringsutbytte

En kandidat som har bestått emnet forventes å ha følgende totale læringsutbytte i henhold til studieplanens beskrivelse for emnet, definert som kunnskaper og ferdigheter:

Kunnskaper:
Kandidaten
- har utfyllende kunnskap om arkeologisk gjenstandsmateriale, fremstillingsmåter, morfologi og råstoff, materialtyper, tilstand, nedbrytning og konservering
- har grunnleggende kunnskap om de vanligste metoder i arkeologisk feltpraksis, utgravningsmetoder, dokumentasjonsmåter, vitenskapelige analyser og prøvetaking, samt oversikt over kulturminneforvaltningens regelverk og praksis i tilknytning til arkeologiske utgravninger

Ferdigheter:
Kandidaten
- kan gjenkjenne og datere arkeologisk gjenstandsmateriale i felt, samt skille mellom naturlige og menneskelagde gjenstander og strukturer.
- har grunnleggende praktisk erfaring med de vanligste formene for arkeologisk feltpraksis, i form av utgravnings- og dokumentasjonsmetoder, samt håndtering av arkeologiske gjenstander og vitenskapelige prøver i feltsituasjonen

Læringsformer og aktiviteter

Undervisningskomponentene består av forelesninger, materialkurs, eventuelle befaringer og et to ukers feltkurs som er integrert i masterstudentenes feltlederkurs (Feltarkeologisk metode III). Et feltkurs blir arrangert i løpet av våren, normalt i perioden april – mai. For å kunne avlegge eksamen i emnet, kreves oppmøte til minimum 75% av teoriundervisningen og minimum 75% av feltøvingene. Vær oppmerksom på at den obligatoriske undervisningen også kan danne grunnlag for oppgaver som kan bli gitt til eksamen. Karaktergivende vurdering består av en hjemmeoppgave på maks. 3500 ord pluss en 6-timers skriftlig prøve. Begge deler må være bestått samme semester, og det blir satt én samlet karakter. Ved stryk må begge deler tas opp igjen.

Gjennomføringen av undervisningen er avhengig av at det eksakte antallet studenter er kjent. Studentene må derfor undervisningspåmelde seg til emnet innen 1. desember.

Obligatoriske aktiviteter

  • Det er minimum 75% oppmøte i teoretisk undervisning og minimum 75 % oppmøte i feltøvinger

Spesielle vilkår

Begrenset opptak til undervisning. For nærmere opplysninger: https://i.ntnu.no/wiki/-/wiki/Norsk/Opptak+til+adgangsbegrensede+emner

Krever opptak til studieprogram:
Arkeologi (BARK)
Historie, kultur- og idéfag (BKULT)

Forkunnskapskrav

Forutsetter opptak til bachelorprogrammet i arkeologi, samt bestått eksamen i ARK1120 eller tilsvarende.

Emnet er også tallmessig adgangsregulert. Det vil si at det har et begrenset antall plasser for studenter på bachelorprogrammet i arkeologi.

Kursmateriell

Det utgis hvert semester oppdaterte pensumlister som inneholder opplysninger om pensumlitteratur og hjelpemidler. Studentene må betale en egenandel for deltakelse i feltøvinger/ekskursjoner.

Studiepoengreduksjon

Emnekode Reduksjon Fra Til
ARK2002 15.0
HFARK220 7.5
Flere sider om emnet

Ingen

Fakta om emnet

Versjon: 1
Studiepoeng:  15.0 SP
Studienivå: Videregående emner, nivå II

Undervisning

Termin nr.: 1
Undervises:  VÅR 2015
Spesiell frist for melding til undervisning: 01.12.2014

Undervisningsspråk: Norsk

-

Fagområde(r)
  • Arkeologi
Kontaktinformasjon

Eksamensinfo

Vurderingsordning: Oppgave og skriftlig eksamen

Termin Statuskode Vurdering Vekting Hjelpemidler Dato Tid Eksamens- system Rom *
Høst ORD Oppgave 1/2

Utlevering
05.11.2014

Innlevering
05.12.2014

Rom Bygning Antall kandidater
Høst ORD Skriftlig eksamen 1/2 16.12.2014 09:00
Rom Bygning Antall kandidater
Vår ORD Oppgave 1/2

Utlevering
24.03.2015

Innlevering
24.04.2015

Rom Bygning Antall kandidater
Vår ORD Skriftlig eksamen 1/2 01.06.2015 09:00
Rom Bygning Antall kandidater
  • * Skriftlig eksamen plasseres på rom 3 dager før eksamensdato. Hvis mer enn ett rom er oppgitt, finner du ditt rom på Studentweb.
Eksamensinfo

For mer info om oppmelding til og gjennomføring av eksamen, se "Innsida - Eksamen"

Mer om eksamen ved NTNU