REGLEMENT FOR SIVILARKITEKT­ OG SIVILINGENIØREKSAMEN

Gjeldende for studenter opptatt i 1988 og senere.

Fastsatt av Kultur­ og vitenskapsdepartementet 3. mai 1988.

Tilpassing til Universitetsloven av 1989, vedtatt av Høgskolestyret 26. april 1991, godkjent av Kollegiet 11. september 1991.

Tilpassing til Lov om universiteter og høgskoler av 1995 er under utarbeidelse. (Det må også regnes med endringer i reglementet på grunn av ny universitetsstruktur).

Følgende bestemmelser gjelder fram til nytt reglement foreligger (Nye navn på/ved institusjonen er ikke endret i bestemmelsene):

A. GENERELT

§ 1. Hva reglementet gjelder

Universitetet i Trondheim, Norges tekniske høgskole, gir utdanning og avholder eksamener som gir kandidatene rett til tittelen sivilarkitekt eller sivilingeniør, jf. Kgl.res. 12. januar 1990 og delegasjon fra Kollegiet 21. mai 1990.

§ 2. Hvem reglementet gjelder

Reglementet gjelder høgskolens sivilarkitekt­ og sivilingeniørstudenter. For andre som er gitt adgang til å avlegge eksamen, jf. § 12, fastsetter Høgskolestyret egne regler.

B. STUDIEORDNINGEN

§ 3. Inndeling av studiet

Sivilarkitektstudiet består av 4 1/2 årskurs og en hovedoppgave. Sivilingeniørstudiet består av 4 årskurs og en hovedoppgave. Årskursene består av kombinasjoner av obligatoriske og valgbare fag.

§ 4. Studiets innhold og omfang

Høgskolestyret vedtar studieplanen etter forslag fra avdelingene. Avdelingene foreslår innhold og omfang for de enkelte årskurs og for studiet samlet ved de enkelte linjer, studieretninger, fagretninger og fagkombinasjoner.

Studiet er fullført når eksamen i alle fag i fagkretsen og hovedoppgaven er bestått.

§ 5. Maksimal studietid

Studenten kan normalt ikke være registrert i ett og samme årskurs eller som hovedoppgavestudent i mer enn to år, permisjoner fratrukket.

Deltidsstudenter som etter reglene ovenfor ikke kan flyttes opp i neste årskurs, gis ett års ekstra studietid i årskurset.

Høgskolestyret kan i særlige tilfeller dispensere fra bestemmelsene om maksimal studietid. Avgjørelsen kan påklages til Kollegiet.

§ 6. Oppmelding til eksamen

Studenten blir, uten varsel, oppmeldt til eksamen i fag tilhørende det aktuelle årskurset ved første ordinære eksamensperiode for de respektive fag, og til gjentak ved enhver påfølgende kontinuasjonseksamen og ordinær eksamen inntil eksamen er bestått eller maksimal studietid er overskredet. Studenten kan etter regler vedtatt av Høgskolestyret få utsatt førstegangs eksamen. For gjentak av hovedoppgave gjelder egne regler ­ jf. § 8.

§ 7. Oppflytting i årskurs

Studenten kan ved oppflytting i årskurs normalt kun gjenstå med fag fra det nærmest foregående årskurs. Det gis adgang til å ta eksamen i fag fra høyere årskurs enn det studenten er registrert i. Høgskolestyret gir nærmere regler om dette.

§ 8. Hovedoppgave

For å bli tildelt hovedoppgave kreves at studenten har bestått eksamen i samtlige fag i sin fagkrets. Avdelingen kan etter regler gitt av Høgskolestyret fravike denne bestemmelsen. Avgjørelsen kan påklages til Høgskolestyret.

Hovedoppgaven kan utføres individuelt eller i gruppe etter regler fastsatt av Høgskolestyret. Det tillates utført en ny hovedoppgave forutsatt at maksimal studietid dermed ikke overskrides ­ jf. § 6.

De innleverte besvarelser med bilag blir høgskolens eiendom, og kan av høgskolen fritt benyttes til undervisnings­ og forskningsformål.

Arbeidene kan ikke nyttes til andre formål, f.eks. økonomiske, uten etter avtale mellom høgskolen og vedkommende student.

§ 9. Permisjon

Permisjon fra studiet kan innvilges etter regler fastsatt av Høgskolestyret. Permisjon innebærer at oppmelding til prøver utsettes og at studietiden forlenges tilsvarende.

§ 10. Deltidsstudier

Studenter har anledning til å gjennomføre sivilarkitekt­ og sivilingeniørstudiet som deltidsstuderende. Høgskolestyret gir nærmere regler om dette.

C. EKSAMEN

§ 11. Eksamen ­ generelle bestemmelser

Som eksamen regnes i dette reglement avsluttende prøve i et fag og/eller øvingsarbeider dersom karakteren i faget delvis eller fullt ut fastsettes på grunnlag av slike arbeider.

Eksamen holdes i alle fag hvor studieplanen forutsetter at det skal gis karakter.

Høgskolestyret vedtar regler for adgang til og gjennomføring av prøver.

§ 12. Adgang for andre til å avlegge eksamen

Følgende grupper utenom høgskolens faste studenter kan etter regler fastsatt av Høgskolestyret gis adgang til å avlegge eksamen, jf. Universitetslovens § 45:

­ kandidater som tidligere er uteksaminert ved høgskolen, andre høgskoler eller universiteter.

­ studenter ved andre høgskoler eller universiteter når eksamen inngår som del av studiet ved vedkommende høgskole/universitet.

­ hospitanter.

§ 13. Fritak fra eksamen

Avdelingene kan frita for eksamen eller prøve

­ når tilsvarende krav er oppfylt ved samme eller annen institusjon. Det kan i en viss utstrekning godtas at kunnskaper er dokumentert på annen måte enn ved eksamen.

­ på grunnlag av eksamen eller prøve i et velegnet fag utenfor fagkretsen.

Avgjørelsen kan påklages til Høgskolestyret.

Opplysninger om generelle fritak tas inn i studieplanen.

§ 14. Frivillige fag

Det er adgang til å avlegge eksamen i fag som ikke inngår i vedkommende students fagkrets.

§ 15. Forfall fra eksamen

Studenten kan av Høgskolestyret innvilges utsettelse med å avlegge eksamen når gyldig forfall foreligger. Eksamen utsettes til nærmeste påfølgende eksamensmulighet. Maksimal studietid kan forlenges med den tid som er nødvendig for at eksamen skal kunne avlegges.

Høgskolestyret fastsetter regler om forfall.

Avlagt prøve kan ikke annulleres.

§ 16. Gjentak av eksamen

Ikke beståtte eksamener gjentas etter bestemmelsene i § 6. Utsatt eksamen avlegges etter regler gitt i § 15.

Det gis adgang til frivillig gjentak av bestått eksamen i enkeltfag.

Høgskolestyret fastsetter regler for slikt gjentak.

Ved gjentak av eksamen og ved utsatt eksamen gjelder normalt det pensum som er fastsatt for vedkommende fag på det tidspunkt eksamen avlegges.

§ 17. Fravær ved eksamen

Studenter som ikke møter til eksamensprøver de er oppmeldt til etter bestemmelsene i § 6 uten gyldig forfall, får påført karakterutskriften at eksamen ikke er bestått. Dette anføres med dårligste karakter, jf. § 19.

D. BEDØMMELSE

§ 18. Sensorer

Alle eksamener bedømmes av faglærer og sensor. Sensorer oppnevnes av avdelingene.

Sensurfristen er tre uker hvis ikke særlige grunner gjør det nødvendig å bruke mer tid. Høgskolestyret gir nærmere regler om dette.

§ 19. Karakterer

Ved bedømmelse av de enkelte eksamener kan følgende karakterer benyttes:

­ Karakterer etter en skala i hele og halve tall fra og med 1,0 til og med 6,0. Hovedoppgaven kan bedømmes med karakterer i kvarttrinn. Karakterer fra og med 1,0 til og med 4,0 gis for beståtte eksamener. De øvrige karakterer gis for ikke beståtte eksamener.

­ Bestått/ikke bestått.

Høgskolestyret fastsetter etter forslag fra avdelingene hvilket karaktersystem som skal nyttes i de ulike fag, og hvordan karakteren skal fastsettes hvis en eksamen består av flere deler.

Ved frivillig gjentak av eksamen legges den best oppnådde karakter til grunn for beregning av hovedkarakter; karakteren gis betegnelsen tellende karakter.

§ 20. Hovedkarakter

Hovedkarakter beregnes som et veiet gjennomsnitt av tellende karakter i obligatoriske og valgte fag. Høgskolestyret fastsetter hvilken vekt de ulike fag skal ha. Hovedkarakteren angis med en desimal som forhøyes dersom etterfølgende desimal er 5 eller større.

Hovedkarakterene gis følgende betegnelser:

Særdeles tilfredsstillende 1,0 ­ 1,5

Meget tilfredsstillende 1,6 ­ 2,0

Tilfredsstillende 2,1 - 3,0

Noenlunde tilfredsstillende 3,1 - 4,0

Når en kandidat på grunnlag av første gangs prøver har oppnådd hovedkarakteren Særdeles tilfredsstillende og har fått karakteren 1,0 for hovedoppgaven, skal dette innberettes til Høgskolestyret. Opplysning om innberetning skal påføres vitnemålet.

Høgskolestyret fastsetter hvilket krav som må være oppfylt for at hovedkarakter skal kunne gis.

E. DOKUMENTASJON

§ 21. Vitnemål. Karakterbevitnelser

Kandidater som har fullført sivilarkitekt­ eller sivilingeniørstudiet blir tildelt vitnemål hvor eventuell hovedkarakter er angitt.

Som vedlegg til vitnemålet skal følge bekreftet karakterutskrift. Høgskolestyret fastsetter normer for utforming av vitnemål og karakterutskrift.

For avlagt eksamen i enkeltfag, jf. § 12, gis det bevitnelse.

§ 22. Annullering av eksamen

Grad, eksamen og kurs eller prøve som svarer til eksamen kan annulleres av Høgskolestyret dersom kandidaten gjør seg skyldig i brudd på bestemmelsene i Universitetslovens § 56.

Ved brudd på bestemmelsene i Universitetslovens § 47 kan Kollegiet utestenge kandidaten fra høgskolen helt eller delvis for inntil ett år.

F. UTFYLLENDE REGLER. IVERKSETTING

§ 23. Utfyllende regler

De regler Høgskolestyret gir med hjemmel i dette reglement inntas i studieplanen og kan ikke fravikes med mindre reglene gir hjemmel for det.

§ 24. Iverksetting

Dette reglement gjelder fra og med 1. september 1991.

Fra samme tid oppheves Forskrift for sivilarkitekt­ og sivilingeniøreksamen ved Universitetet i Trondheim, Norges tekniske høgskole, fastsatt av Kultur­ og vitenskapsdepartementet 3. mai 1988.