81059     KNEKNING AV KONSTR
          Knekning og sammenbrudd av konstruksjoner
          Buckling and collapse of structures
Faglærer: Professor Jørgen Amdahl
Uketimer: Høst: 3F + 2Øu + 1Øs + 2D = 11Bt
Tid:      Høst:  F   on  12­13  T1                          Ø etter avtale
                     fr  08-10  -
Eksamen:  18.desember          Hjelpemidler: B1            Øvinger: O    Karakter: TE

Mål: Lære studentene å gi en grundig beskrivelse av de fysiske prinsippene bak knekking og plastisk sammenbrudd og bruke metoder for analyse og praktisk dimensjonering av marine konstruksjoner mot disse sviktformene.

Forutsetning: Fag 81013 Statikk for marine konstruksjoner og 81022 Marine konstruksjoner GK eller tilsvarende kunnskaper.

Innhold: Dimensjonering i bruddgrensetilstanden, regelverk og retningslinjer. Virkning av formfeil og sveisespenninger på knekkingskapasitet. Flyteleddteori og mekanismeberegninger av bjelker og rammer. Flytelinjeteori for plater. Samvirke mellom bøyemoment og aksialkraft. Knekking av staver og rammer. Knekking av avstivede plater under en­ og flerakset spenningstilstand. Platebærere og kassebærere i overkritisk område. Knekking av skallkonstruksjoner.

Undervisningsform: Forelesninger og regneøvinger. Faget inngår også i et MSc-program for utenlandske studenter. Undervisningen i faget vil foregå på engelsk og være felles for siviling.- og MSc-studentene dersom MSc-studenter velger faget.

Kursmateriell: Instituttkompendier og T.H. Søreide: Ultimate Load Analysis of Marine Structures, Tapir 1981.