81022     MARINE KONSTR GK
          Marine konstruksjoner, grunnkurs
          Marine structures, basic course
Faglærer: Professor Carl M. Larsen
Uketimer: Høst: 2F + 2Øu = 6Bt                      Vår: 3F + 4Øu = 10Bt
Tid:      Høst:  F   fr  10-12  T2                   Vår:  F   on  13­14 T2
                 Ø   ma  15-17  T2                             fr  08­10 T2
                                                           Ø   ma  17-19 T2
                                                              ti  17-19 T1
Eksamen:  2.juni               Hjelpemidler: B1            Øvinger: O    Karakter: TEØ

Mål: Lære studentene å beregne spenninger og deformasjoner til skip og marine konstruksjoner på bakgrunn av konstruktiv utforming og virkemåte samt dimensjoneringskriterier og regelverk.

Forutsetning: Bygger delvis på fag 81013 Statikk for marine konstruksjoner, 80040 Dynamisk analyse av enkle mekaniske systemer og 81524 Hydrodynamikk og havmiljø GK.

Innhold: Faget behandler konstruktiv virkemåte, lastvirkningsanalyse og dimensjonering av skip og andre marine konstruksjoner, og inneholder følgende emner: Analyse av skive­ og platekonstruksjoner. Knekking og buling. Bruk av stokastisk analyse for beregning av ekstremrespons og utmatting. Analysemodeller: Skip, flyttbare plattformer, ettergivende plattformer, faste plattformer. Dimensjonering av konstruksjoner. Regelverk: Konstruksjonsfilosofi, sikkerhet, konseptevaluering.

Undervisningsform: Forelesninger, obligatoriske regneøvinger og laboratorieøvinger. Det vil bli gjennomført et felles øvingsopplegg i vårsemesteret med fag 80521 Marin prosjektering GK. Det arrangeres en karaktergivende øving ved slutten av høstsemesteret. Avsluttende eksamen omfatter ikke den delen av pensum som denne øvingen dekker. Karakteren fra øvingen skal telle med 33% i sluttkarakteren.

Kursmateriell: Kåre Syvertsen: Skiver og plater. Carl M. Larsen: Knekning av søyler. Carl M. Larsen: Stokastisk analyse. Carl M. Larsen: Analyse og modellering av marine konstruksjoner.

Det vil også bli delt ut notater på forelesningene.