80567     SKIPSTEKNIKK PROSJ
          Skipsteknikk, prosjektarbeid
          Ship technology, project
Faglærer: Førsteamanuensis Ludvig Karlsen
Uketimer: Høst:  2Øs = 2Bt                                Vår:  18Øs = 18Bt
Eksamen:  -                    Hjelpemidler: -             Øvinger: O    Karakter: TØ

Mål: Gjøre studentene kompetente til å løse prosjekteringsoppgaver rettet mot skipsfart, fiske, havbruk og transport. Studentene kan velge hovedvekt på "Skip", Skip-økonomi" eller "Operasjon av skip". De som har gjennomført prosjektarbeidet på en tilfredsstillende måte skal med hovedvekt på "Skip", kunne prosjektere et skip eller en annen farkost, et transport- eller fangstsystem der fartøyet inngår, et havbrukssystem, eller deler av et skip eller farkost, frem til en grovspesifikasjon og et (general)arrangement i utkasts form. De som har hovedvekt på "Skip-økonomi" skal lære å gjennomføre en teknisk-økonomisk analyse eller utredning av et teknisk system som f.eks. et havbrukssystem, et fiske eller fangstsystem, et transportsystem eller et fartøy og velge riktig løsning i utkasts form ut fra tekniske og økonomiske beregninger. De som har hovedvekt på "Operasjon av skip" skal lære å trekke opp retningslinjer for hvordan et teknisk system skal drives eller opereres ved hjelp av moderne hjelpemidler. Det tekniske system kan være en flåte av skip, fiskefartøy eller lignende, et fartøy i seg selv, et transport- eller forsyningssystem eller et havbrukssystem.

Forutsetning: Studenter som tar faget må ha valgt skipsteknikk som fordypningsområde eller ha en bakgrunn og forkunnskaper som slike studenter har.

Innhold: Det gis i prinsippet fire typer prosjektoppgaver: 1) Prosjektering som sådan, dvs. observasjon av prosjekterende ingeniører, registrering av prosjekteringsresultater og deres bakgrunn og utvikling av prosjekteringsmetodikk. 2) Anvendt prosjektering, dvs. prosjektering av et fartøy, et fangstsystem, et havbrukssystem, et transport- eller forsyningssystem eller deler av et av disse. 3) Prosjekterings-underlag, dvs. et arbeid som går ut på å undersøke hvordan eksisterende systemer og fartøy fungerer, hva det koster å bygge og drive dem og ellers innhente informasjon som er viktig for å kunne beregne deres kostnader og nytte når de skal prosjekteres. 4) Operasjon av fartøy, der arbeidet vil gå ut på å undersøke hvordan forskjellige fartøytyper og forskjellige måter å drive dem på vil virke under bestemte betingelser. Et eksempel på et slikt arbeid er en systematisk sammenligning av to typer fartøy for en bestemt oppgave, et annet er simulering av et fangst- eller transportsystem med henblikk på å finne ut hvordan det fungerer under forskjellige forhold, og velge det system som er best.

Undervisningsform: Personlig veiledning av studenter enkeltvis eller i grupper.

Kursmateriell: Til utlån i henhold til den enkelte students oppgave.