80562     PROSJ FISKEFARTØY
          Prosjektering av fiske- og arbeidsfartøy
          Design of fishing vessels and work boats
Faglærer: Professor Anders Endal
Uketimer: Vår: 2F + 3Øu + 2D = 9Bt
Tid:      Vår:   F   ti  17-19  T7                          Ø etter avtale
Eksamen:  6.mai                Hjelpemidler: A1            Øvinger: O    Karakter: TE

Mål: Faget skal gjøre studentene i stand til å prosjektere fiskefartøyer, arbeidsfartøyer og mindre farkoster, med utgangspunkt i de rammebetingelser og funksjonskrav som settes for slike fartøy.

Forutsetning: Fag 80521 Marin prosjektering GK eller tilsvarende forkunnskaper.

Innhold: Gjennomgang av hovedprinsipper for konseptutvikling og prosjektering av slike fartøyer. Innføring i naturgrunnlag, miljøforhold og rammebetingelser, samt disses betydning for fartøyutforming. Driftsanalyser brukt som grunnlag for prosjektering. Prinsipper for fangst, fangstbehandling, hydroakustikk og instrumentering gjennomgås. Metoder for reduksjon av bevegelser, manøvrering og posisjonering vurderes, det gis en innføring i prinsipper for ergonomisk utforming av bo­ og arbeidsmiljø. Prinsipper for beregning av krefter fra slep, redskap, løfteredskap diskuteres med hensyn til sikkerhet og stabilitet. Ulike byggemetoder beskrives, hensyn ved valg av materialer vurderes. Motstandsberegning og prinsipper for prosjektering av framdriftsanlegg med sterkt varierende belastning diskuteres, herunder energiøkonomisering.

Undervisningsform: Forelesninger gis primært av studenter, basert på gruppebearbeiding av fagstoff, veiledning i presentasjonsteknikk. Øvinger utføres som utdypende gruppearbeider om spesielle emner. Gjesteforelesninger om slike emner i samråd med studentene.

Kursmateriell: Emnenotater fra instituttet.