80521     MARIN PROSJEKTER GK
          Marin prosjektering, grunnkurs
          Marine design, basic course
Faglærer: Professor Anders Endal
Uketimer: Vår: 4F + 4Øu = 12Bt
Tid:      Vår:   F   ti  12­16  T1                          Ø   ma  08­12 T2
Eksamen:  5.mai                Hjelpemidler: B1            Øvinger: O    Karakter: TEØ

Mål: Sette studentene i stand til å prosjektere et skip og et halvt nedsenkbart plattformfartøy ut fra krav til henholdsvis transportarbeid og bæreevne i et spesifisert havmiljø, dessuten utarbeide instruks for en slik prosjektering og modellere oppgaver i prosjektering.

Forutsetning: Basiskunnskaper i matematikk, mekanikk, databehandling og statistikk.

Innhold: Utføre en hierarkisk systeminndeling av et fartøy, analysere og drøfte hvordan hoveddimensjoner, dimensjonsforhold og utformingen til et fartøy innvirker på dets nedlasting, bæreevne og fart. Forklare innholdet i hovedfasene i en prosjektering og tilhørende verktøy, drøfte anvendelsen av fire typer modeller brukt i prosjektering, sette opp en prosjekteringsmodell, kategorisere variable som går inn i en prosjekteringsprosess, vise hvilken betydning de variable har for resultat og løsning, samt gjøre en kvalitetsbedømmelse av en prosjektering. Utvikle og bruke viktige økonomiske kriterier og bruke riktige kriterier for bestemmelse av et prosjekts godhet. Sammenligne løsninger på basis av karakterer og vekttall. Angi hva som er viktige nasjonale og internasjonale og private og offentlige organer som gir regler for utforming, utrustning og konstruksjon av fartøy og forklare organenes innbyrdes rolle. Identifisere viktige fartøytyper.

Undervisningsform: Forelesninger, obligatoriske øvinger i gruppe. Veiledning i resultatpresentasjon, retting av rapporter. Øvingene vil telle 25% ved fastsettelse av sluttkarakteren i faget.

Kursmateriell: Schneekluth: Ship­design for efficiency and economy, Butterworths 1987.

H. Benford: A Naval Architects Guide to Practical Economics.

Emnenotater fra instituttet.