64170     FORBRENNING FORURENS
          Forbrenning og forurensning
          Combustion and pollution
Faglærer: Professor Johan E. Hustad
          Førsteamanuensis Tor Bjørge
Koord.:   Professor Johan E. Hustad
Uketimer: Vår: 3F + 1Øu + 2D = 9Bt
Tid:      Vår:   F   ti  08-10  VKR241                      Ø   on  17-18 VKR241
                     on  16-17  VKR241
Eksamen:  28.mai               Hjelpemidler: B1            Øvinger: O    Karakter: TE

Mål: Faget gir en innføring i forbrenningsteori og anvendelse av dette på mekanismer og prosesser innen forbrenning. Forbrenningsprinsipper og ­utstyr forklares. Dannelse av forurensninger studeres.

Forutsetning: Kunnskaper tilsvarende fag 61140 Teknisk termodynamikk 2, og undervises i samarbeid med Institutt for mekanikk, termo- og fluiddynamikk.

Innhold: Innen forbrenningsteori behandles følgende emner: Reaksjonsvarme, flammetemperatur og kjemisk sammensetning av forbrenningsprodukter. Kjemisk likevekt og reaksjonskinetikk. Flammestruktur og ­forplantning. Eksplosjon og detonasjon. Flammegrenser, antenning og slukning. Følgende mekanismer og fenomener blir behandlet: Flammefeller, flammestabilisering og flammeholdere. Laminære og turbulente gassflammer. Forbrenning av flytende og faste brensler. Dannelse av forurensninger ved forbrenning. Reduksjon av forurensningsutslipp ved modifisering av forbrenningsparametre. Forbrenningstekniske prinsipper og utstyr: Industrielle gassbrennere. Brennere for flytende brensel og pulveriserte faste partikler. Forbrenning av fast brensel i faste og fluidiserte sjikt.

Undervisningsform: Forelesninger. Regneøvinger gis hver uke. For adgang til eksamen kreves 2/3 av øvingene godkjent.

Kursmateriell: Forelesningsreferater og litteratur som angis under kurset.