54028     MIKROBIOLOGI
          Mikrobiologi
          Microbiology
Faglærer: Professor Arne Strøm
Uketimer: Høst: 3F + 2Øu + 1Øs + 1D = 10Bt
Tid:      Høst:  F   ti  12-14  K5                          Ø   ti  10-12 - 
                     fr  10­12  K5                             ti  14-15 -
                                                              fr  10­11 -
                                                              fr  12-14 -
Eksamen:  16.desember          Hjelpemidler: B1            Øvinger: O    Karakter: TE

Mål: Innføring i generell mikrobiologi og mikrobiell­økologisk analyse. Ferdigheter i mikroskopi og mikrobiell arbeidsteknikk.

Forutsetning: Fag 54015 Biokjemi GK eller tilsvarende forkunnskaper. På grunn av plassbegrensning kan faget bare tas etter avtale med faglærer.

Innhold: Den eukaryote og prokaryote celle. Mikroorganismers ernæring og metabolske krav, deres vekst og påvirkning av fysiske og kjemiske vekstparametre; mikrobiell­økologisk analyse. Mikrobiell genetikk og mutagenese. Virus. Eubakterier- og archaebakteriegrupper knyttet til aerob og anaerob respirasjon, forgjæring, fotosyntese, kjemolithotrofi og N2-fiksering. Hovedtrekk for sopp, protozoer og alger. Mikrobiell økologi. Øvinger: Mikroskopi og mikrobiell arbeidsteknikk. Anrikninger og isolering av mirkoorganismer fra naturlig materiale. Fysiologiske eksperimenter og kvantitativ mikrobiologiske analyse.

Undervisningsform: Forelesninger. Øvinger i laboratoriet (programmert, men utført av den enkelte student) som må være gjennomført for adgang til eksamen.

Kursmateriell: Thomas D. Brock og Michael T. Madigan: Biology of mikroorganisms, Prentice­Hall Int. 7th edition 1994.

Kompendium.