52035     REAKTORMODELLERING
          Reaktormodellering
          Reactor modelling
Faglærer: Professor Hallvard Svendsen
Uketimer: Vår: 2F + 6Øs = 10Bt
Tid:      Vår:   F   ma  10-12  K5
Eksamen:  23.mai               Hjelpemidler: B1            Øvinger: O    Karakter: TEØ

Mål: Studentene skal settes i stand til å utvikle realistiske modeller for ulike typer kjemiske reaktorer, løse ligningssystemene og analysere data fra, og beregne, laboratorie- og industrielle reaktorer.

Forutsetning: Fag 52052 Teknisk reaksjonskinetikk og 52034 Masse- og varmetransport. Faget er lagt opp etter Fakultet for kjemi og biologis obligatoriske forutgående fagkrets, men vil også kunne følges av studenter fra andre fakulteter, eventuelt etter innføring ved selvstudium.

Innhold: Oversikt og beskrivelse av et utvalg av de reaktortyper som er i industriell bruk. Den strukturelle oppbygging av elementene i en reaktormodell: Kinetikk, strømnings- og transportbeskrivelse og fysikalske data. Med basis i de enkelte reaktortyper utvikles homogene og heterogene modeller for pakkede, fluidiserte og flerfasereaktorer. Videre behandles ikke-ideelle strømningsforhold, analyse basert på oppholdstidsfordelingsfunksjoner og populasjons-balansemodeller.

Undervisningsform: I første halvdel av kurset vil det generelle underlaget fra reaktormodellering bli gjennomgått i forelesninger med mindre regneøvinger. I andre del av kurset vil studentene bli delt i grupper avhengig av interesseområde, og gruppen arbeider med å anvende modelleringskonseptene på aktuelle problemstillinger (petrokjemi, biokjemi, miljøkjemi, andre). En lokal veileder vil være med på dette arbeidet. Prosjektarbeidet vil telle 50% ved fastsettelse av sluttkarakteren i faget.

Kursmateriell: G.F. Froment, K.B. Bishoff: Chemical reactor analysis and design.