37073     KYSTTEKNIKK GK
          Kystteknikk, grunnkurs
          Costal engineering, basic course
Faglærer: Professor II Alf Tørum
Uketimer: Høst: 3F + 2Øu + 1D = 9Bt
Tid:      Høst:  F   ti  12-14  3.137-MTI                   Ø   ma  15-17 F3
                     to  10-11  3.137-MTI
Eksamen:  26.november          Hjelpemidler: B2            Øvinger: O    Karakter: TE

Mål: Faget tar sikte på å gi studentene kjennskap til metoder for bestemmelse av bølger i kystområder og de krefter disse bølgene gir på konstruksjoner i disse områdene.

Forutsetning: Bygger på fag 34505 Hydromekanikk og 37076 Svingninger og dynamisk respons GK. Det er en fordel, men ingen nødvendighet, at fag 37074 Naturlaster GK tas samtidig. For de studenter som ikke har hatt faget 34505 Hydromekanikk, gis en kort innføring i lineær bølgeteori som ekstraforelesning.

Innhold: Det gis en innføring i høyere ordens bølgeteori, bølgegenerering, bølgebestemmelse, bølgespektra og bølgestatistikk. Videre vises det hvordan man beregner endring av bølger når de går fra dypt til grunt vann inntil de bryter og skyller opp på stranden. Effekten ulike typer moloer har på bølgene vil også bli vist. Deretter behandles beregning av bølge­ og strømkrefter på konstruksjoner i kystsonen, så som fagverksplattformer, rørledninger, fyrtårn, faste og flytende moloer, fortøyde skip ved kai. Store deler av havbunnen består av sand som lett kan erodere. Det vil bli gjennomgått hvordan man beregner erosjon og dimensjonerer erosjonsbeskyttelser ved naturlige bølge­ og strømforhold.

Undervisningsform: Forelesninger og regneøvinger.

Kursmateriell: Kompendium.