21031     RESSURSGEOL FELT-LAB
          Ressursgeologiske felt og laboratoriemetoder
          Resource geological field and laboratory methods
Faglærer: Lærere ved Institutt for geologi og bergteknikk
Koord:    Professor Tore Prestvik
Uketimer: Høst: 2F + 4Øu + 2D =  10Bt
Tid:      Høst:  F   to  10-12  GEAUD                       Ø   ti  15-19 -       
Eksamen:  8.desember           Hjelpemidler: B1            Øvinger: O    Karakter: TEØ

For studieretning Ressursgeologi.

Mål: Faget tar sikte på å gi kjennskap til de viktigste analysemetodene for undersøkelser av relevante geologiske materialer i felt og laboratorium, herunder metodenes anvendelse og nøyaktighet.

Forutsetning: Ingen spesielle.

Innhold: De vanligste metodene som benyttes for undersøkelser av mineraler, bergarter og grunnvann vil bli gjennomgått: metoder for knusing og separering, mineral- og elementidentifisering (bl.a. mikroskopering, røntgenmetoder, kjemiske metoder og DTA); ulike fysiske metoder anvendt på bergarter, løsmasser og vann; måling av Eh, Ph og salinitet.

Undervisningsform: Feltøvingene er en selvstendig og avsluttende del på en uke som gjennomføres mellom 7. og 8. semester (rapport må godkjennes). Forelesningene gjennomføres i sin helhet i de 3-4 første ukene i semestret. På laboratoriet arbeides det i små grupper. Labundervisningen starter med at gruppene samler inn undersøkelsesmateriale i felt. Øvelse i rapportskriving er en viktig del av kurset, og hver gruppe leverer rapport ved semesterets slutt. Denne skal telle 50% i sluttkarakteren.

Kursmateriell: Kurskompendier, lærebok i rapportskriving.