SAA5019   ARKITEKTUR 4 
          Arkitektur 4 - Boligbygging
          Architecture 4 - Housing, basic course
Faglærer: Professor Harald Høyem
Uketimer: Vår: 3F + 21Øu + 3Øs = 30Bt
Tid:      Undervisningstid og sted etter avtale
Eksamen:  -                    Hjelpemidler: -             Øvinger: O    Karakter: TØ

Mål: Faget skal gi generell teoretisk kunnskap om grunnleggende arkitektoniske problemstillinger og om anvendelse av kunnskap fra tilgrensende fagområder i praktisk prosjektering av boliger.

Forutsetning: Bygger på fag SAA5013 Arkitektur 1, SAA5017 Arkitektur 2 og SAA5018 Arkitektur 3.

Innhold: Faget består av en teori- og metodedel (ATM 4) og en prosjekteringsdel. Teori- og metodedelen behandler begreper og forutsetninger som ligger til grunn for utforming av boligenheten og for utforming av boliggrupper/boligområder: Brukskrav, ergonomiske forutsetninger, kulturelle forutsetninger, boligen som kulturelt uttrykk, sosiale relasjoner, boligpolitiske forutsetninger, boligkvaliteter, boligen i historisk perspektiv. Prosjekteringsoppgaver tar for seg boligenheten og utformingen av denne. De tar også opp utforming av boliger i gruppe og samspillet mellom fysisk form og de sosiale relasjoner som inngår i en slik gruppe. Det legges i oppgavene vekt på arkitektonisk artikulering.

Undervisningsform: Teori- og metodedelen består av forelesninger/seminarer. Informasjon gis gjennom forelesningene, og enkelte tema tas opp til diskusjon på seminarer. Første del av prosjekteringsoppgavene vektlegger boligens interne utforming. Erfaringene fra første del gir grunnlag for å arbeide med den andre del av prosjekteringsoppgavene, boliger i gruppe. Begge deler inngår i øvingsarbeider som skal sensureres. Faget undervises av Institutt for byggekunst med 22 Bt og Institutt for bygningsteknologi med 8 Bt. Faglæreransvarlig for bygningsteknologidelen er professor Anne Grete Hestnes.

Kursmateriell: Kompendium for teori- og metodeundervisningen (ATM 4). Litteraturliste og eksempelsamling med boligområder, boliggrupper og enkeltboliger.