14076     PLANL I ULAND VK
          Planlegging og bygging i utviklingsland, videregående kurs
          Planning and construction in developing countries,
          advanced course
Faglærer: Professor Hans Christie Bjønness
Uketimer: Vår: 3F + 1Øu + 3Øs + 2D = 12Bt
Tid:      Vår:   F   ti  13-14  301-SII                     Ø   ti  14-15 301-SII
                     to  12-14  301-SII
Eksamen:  3.juni               Hjelpemidler: B2            Øvinger: O    Karakter: TE

For studenter ved Bygg- og miljøteknikk.

Mål: Faget skal gi forståelse for forutsetninger og anvendbar kunnskap for gjennomføring av planlegging, infrastruktur og byggevirksomhet på et bærekraftig grunnlag i utviklingsland.

Forutsetning: Faget bør velges av studenter som skal ta fag SAA4079 Prosjekt i utviklingsland og fag SAA4080 Byøkologisk planlegging. Faget må velges av studenter som skal ta hovedoppgave i utviklingsland. Samkjøres med fag SAA4077 for Fakultet for arkitektur, plan og billedkunst.

Innhold: Planlegging for bærekraftig utvikling krever kunnskaper på et bredt tverrfaglig grunnlag. Kurset vil diskutere teori- og metodegrunnlag for bærekraftig samfunns- og byutvikling, planlegging og byggevirksomhet. Miljø-, sosioøkonomiske-, fysiske- og kulturelle faktorer skal sees i sammenheng, og ut fra ulike stedlige betingelser. Det vil legges vekt på eksempel som illustrerer ulike betingelser og institusjonelle rammer for utvikling og gjennomføring av prosjekt i bistandssamarbeid. Planlegging under krise og for igjenoppbygging etter katastrofer vil være deltema. Det skal gjennomføres øvingsoppgave med prosjektdokument ut fra FN-format.

Undervisningsform: Faget er et samarbeid mellom flere institutter ved Fakultet for arkitektur, plan og billedkunst og Fakultet for bygg- og miljøteknikk. Det legges vekt på tverrfaglige seminarer med innledere fra andre fakultet ved NTNU, og studier av eksempel (case-studies). En studie-/øvingsoppgave skal gjennomføres.

Kursmateriell: Kompendium.