FAKULTET FOR MARIN TEKNIKK

(Fakultetsnavnet er beholdt som før overgangen til NTNU ettersom nytt navn ikke er godkjent når studieplanen trykkes).

SÆRBESTEMMELSER

Kompletteringskurs i kjemi eller fysikk

Opptatte studenter som ikke har hatt kjemifaget 2KJ eller fysikkfaget 3FY i den videregående skolen, må bestå en prøve ved NTNU i det faget som mangler, etter at studiet er påbegynt. Det tilbys et to ukers kompletteringskurs i august i hvert fag. Kompletteringskurset i kjemi har fagnummer 50504 og kompletteringskurset i fysikk har fagnummer 74001, og begge fag er beskrevet i studieplanen.

Særskilt informasjon om kursene blir sendt sammen med melding om opptak. De som skal følge kursene vil ha stort utbytte av å lese gjennom pensum på forhånd.

Adgang til eksamen

For å få adgang til eksamen i de enkelte fag, må kandidaten innen fastsatte frister ha fått godkjent de obligatoriske øvingsarbeider i faget.

Fagvalg for 3. årskurs

Studentene skal innen 15. mai i 2. årskurs velge ett av de oppførte grunnkurs i samfunnsfag.

Videre skal det i tillegg velges fag slik at kravet om minst 96 belastningstimer er oppfylt. Disse valgene foregår innen 15. mai i 2. årskurs og innen 15. november i 3. årskurs for fag som undervises i henholdsvis 5. og 6. semester. Studenter som ønsker å benytte seg av mulighetene for å ta 3. årskurs som et deltidsstudium, må imidlertid velge full fagkrets for årskurset senest 15. september.

For enkelte av studieretningene i 4. årskurs, stilles det spesielle krav også til hvilke fag som skal velges for 3. årskurs. Fag som kreves, fremgår av fotnoter i studieplantabellen for 3. årskurs.

Inntil ett fag kan velges blant andre fag enn de nevnte dersom det ikke oppstår kollisjoner med hensyn til eksamenstidspunkt med resten av fagkretsen i 3. årskurs. Valg av fag som ikke står oppført blant de valgbare fag, skal godkjennes av fakultetet.

Valg av studieretning, prosjektarbeid og fag for 4. årskurs

Det vises til studieplantabellen for 4. årskurs.

Studentene skal velge fag slik at kravet om 96 belastningstimer er oppfylt. For hver studieretning er det i tabellen spesifisert enkelte obligatoriske fag. I tillegg til disse velges anbefalte fag fra en oversikt som fakultetet har utarbeidet. Videre kan fag på inntil 18 belastningstimer velges utenom de anbefalte fag, også fra andre fakultet. I så fall forutsettes samtykke fra vedkommende fakultet. Valg av fagkombinasjon skal i hvert enkelt tilfelle godkjennes av Fakultet for marin teknikk etter anbefaling fra en faglærer som kan bli veileder for det prosjektarbeidet som svarer til den valgte studieretning.

Beskjed om hvilken studieretning og fagkombinasjon som ønskes fulgt skal gis skriftlig til fakultetet innen 15. mai i 3. årskurs. Fagkombinasjonen må justeres dersom det viser seg at undervisning eller eksamen faller sammen for enkelte av de valgte fag. Ved sammenfallende forelesninger kan det i spesielle tilfeller gis dispensasjon etter søknad.

Undervisning i fag med 5 eller færre studenter gis uten fast organisert undervisning.

Fakultetet forbeholder seg om nødvendig rett til å foreta en fordeling av studenter slik at de enkelte studieretninger ikke får en uforholdsmessig stor belastning. Under en slik fordeling vil fakultetet vurdere oppnådde eksamensresultater og eventuelle spesielle faglige forutsetninger.

Etter sensur gjøres faglærers kommentarer til prosjektarbeidet kjent for studenten. Kommentarene gis skriftlig enten direkte i rapportteksten eller separat i omfang tilsvarende ca. en A4-side.

Hovedoppgaven

Denne gis innen den valgte studieretning, fortrinnsvis i tilknytning til prosjektarbeidet. Kandidaten har anledning til å fremkomme med ønske om oppgavens art. Denne kan være konstruktiv, eksperimentell eller rent teoretisk. Oppgaven utføres normalt i 9. semester.

For å få utlevert hovedoppgave kreves som hovedregel at alle fag i fagkretsen skal være bestått. Dersom fakultetet skal kunne fravike dette krav, skal det tas hensyn til:

- omfanget av de gjenstående fag

- om de gjenstående fag er vesentlige for gjennomføring av hovedoppgaven.

For å få utlevert hovedoppgave forlanges at den foreskrevne praksis er opparbeidet og godkjent.

Fristen for innlevering av besvarelsen fastsettes når oppgaven blir utlevert.

Forandring i fagkombinasjon

Forandringer i fagkombinasjon tillates ikke foretatt etter 15. september for vintereksamensfag og 1. mars for sommereksamensfag for den eksamensperiode hvor første gangs prøve i faget/fagene skal være avlagt.

Referansegrupper

Det brukes referansegrupper (følgegrupper) i alle fag ved Fakultet for marin teknikk. En referansegruppe består av tre studenter, faglærer og øvingsleder. Gruppen møtes ca. tre ganger i semesteret for å samarbeide om undervisningen i faget.

Ekskursjoner

Etter 3. årskurs arrangeres en hovedekskursjon. Denne foretas før undervisningen begynner i 4. årskurs. Det ytes tilskudd til deltakelse i hovedekskursjonen, men studentene må dekke en vesentlig del av utgiftene selv.