FAKULTET FOR BYGNINGSINGENIØRFAG

(Fakultetsnavnet er beholdt som før overgangen til NTNU ettersom nytt navn ikke er godkjent når studieplanen trykkes).

SÆRBESTEMMELSER

Kompletteringskurs i kjemi eller fysikk

Opptatte studenter som ikke har hatt kjemifaget 2KJ eller fysikkfaget 3FY i den videregående skolen, må bestå en prøve ved NTNU i det faget som mangler, etter at studiet er påbegynt. Det tilbys et to ukers kompletteringskurs i august i hvert fag. Kompletteringskurset i kjemi har fagnummer 50504 og kompletteringskurset i fysikk har fagnummer 74001, og begge fag er beskrevet i studieplanen.

Særskilt informasjon om kursene blir sendt sammen med melding om opptak. De som skal følge kursene vil ha stort utbytte av å lese gjennom pensum på forhånd.

Adgang til eksamen

For å få adgang til eksamen i de enkelte fag, må kandidaten på tilfredsstillende måte ha utført øvingsarbeidene i faget.

Valg av studieretning

Studiet er inndelt i 4 studieretninger fra og med 3. årskurs:

- Konstruksjonsteknikk (K)

- Bygg- og anleggsteknikk (BA)

- Fysisk miljøplanlegging (FM)

- Kart og oppmåling (KO)

Fakultetet skal godkjenne valg av studieretning. Fakultetet vil for hvert år vurdere rammer for opptak på de forskjellige studieretninger. Om det aktuelle studentantall på de forskjellige studieretninger faller utenfor de oppsatte rammer, vil fakultetet vurdere mulighetene for en tilpassing. Om nødvendig vil en eventuell fordeling på studieretninger skje ved konkurranse på grunnlag av middel av karakterer oppnådd til og med vintereksamen i 2. årskurs.

Studentene skal velge studieretning innen 15. mai i 4. semester. Her skal alternativ studieretning angis.

Fagvalg i 3. og 4. årskurs

Innen hver studieretning kan studentene i en viss utstrekning selv velge sine fag. Det må velges så mange fag at de sammen med obligatoriske fag oppfyller reglementets krav om 96 belastningstimer i hvert årskurs.

På grunn av det store antall fag, spesielt i 7. semester, må en del fag legges samtidig i time- og eksamensplanen. Dette fremgår av fotnotene. Bortsett fra disse begrensninger vil fag som er oppført i studieplanen som valgfag innen den enkelte studieretning ikke kollidere på time- eller eksamensplanen.

Fakultetet skal, eventuelt i samråd med seksjonene, godkjenne fagvalg og valg av hovedoppgave, og det skal påse at fordelingen på de enkelte fag ikke blir urimelig skjev. Valg av fag utenom tabellene krever spesiell godkjenning fra fakultetet. I spesielle tilfeller vil det kunne godkjennes at fag fra 4. årskurs tas inn i fagkretsen i 3. årskurs såfremt time- og eksamensplanen tillater det.

Ved valg av fag må en være oppmerksom på de gjensidige og etterfølgende avhengigheter mellom 5., 6., 7. og 8. semester som går fram av fagbeskrivelsene.

8. semester

Undervisningen i 8. semester skal normalt bestå av 4 fagenheter. Tre av disse er ordinære videregående kurs, mens en fagenhet skal bestå av et prosjektoppgavefag. Fagenhetene må velges i henhold til bindinger og gjennomførte kurs i 5. - 7. semester. Fagene må ikke kollidere på eksamensplanen.

Prosjektarbeider

Som en av fagenhetene i 8. semester skal studentene utføre et prosjektarbeid som tilsvarer 14 belastningstimer.

Prosjektarbeidene kan omfatte prosjekterings- og konstruksjonsoppgaver, programutviklings- og laboratorieoppgaver, teoristudier, feltmålinger og -analyser, samt kollokvier og spesialforelesninger.

Oppgavene kan være individuelle eller gitt som gruppearbeider. De gis normalt i tilknytning til fag innen studentenes valgte fagenheter i 8. semester.

Prosjektarbeidet velges i samråd med vedkommende institutt. Instituttene skal innen 15. november i 7. semester presentere mulige prosjektoppgaver for studentene. Karakter i faget gis på grunnlag av oppgavebesvarelser og eventuell eksaminasjon.

Hovedoppgaven (se også Eksamensreglementets § 8)

Hovedoppgaven skal utføres i tilknytning til et institutt hvor man tar minst ett videregående kurs. Oppgaven utføres normalt i 9. semester.

For å få utlevert hovedoppgave kreves som hovedregel at alle fag i fagkretsen skal være bestått. Dersom fakultetet skal kunne fravike dette krav, skal det tas hensyn til:

- omfanget av de gjenstående fag

- om de gjenstående fag er vesentlige for gjennomføring av hovedoppgaven.

For å få utlevert hovedoppgave forlanges at den foreskrevne praksis er opparbeidet og godkjent.

Innlevering av hovedoppgaven skjer normalt innen utgangen av det kalenderår hvor eksamen i videregående kurs er avlagt. Dersom det er strengt nødvendig, kan fakultetet etter søknad gi utvidelse av tidsrammen.

For øvrig henvises til «Veiledende retningslinjer for hovedoppgaver ved Fakultet for bygningsingeniørfag».

Forandring av studieretning og fagkrets

Skifte av studieretning kan i helt spesielle tilfeller finne sted med fakultetets samtykke. Slik endring må skje innen 15. september i 5. semester.

Ombytting av enkelte fag innen fakultetets fagområde kan finne sted med samtykke fra Fakultet for bygningsingeniørfag.

Ombytting av enkelte fag med fag fra et annet fakultet kan finne sted med vedkommende fakultets og Fakultet for bygningsingeniørfags samtykke. Endringer av enkeltfag tillates ikke foretatt etter 15. september for vintereksamensfag og 1. mars for sommereksamensfag for den eksamensperiode hvor første gangs prøve i faget/fagene skal være avlagt.

Valgtidspunkter

Valg av studieretning: 15. mai i 4. semester. (Valget inkluderer alternativ studieretning)

Valg av fag:

3. årskurs: 15. mai i 4. semester

4. årskurs: 15. mai i 6. semester

Valg av institutt for

hovedoppgave: 15. mai i 8. semester

Studenter som ønsker å benytte seg av mulighetene for å ta et årskurs som deltidsstudium, må velge full fagkrets for årskurset senest 15. september.

Ekskursjoner

For 1. årskurs arrangeres obligatoriske feltøvinger umiddelbart etter sommereksamen i fag 36017 Landmåling 1 GK. Feltøvingene foregår i Trondheimsområdet.

For 3. og 4. årskurs arrangeres det ved enkelte institutter dagsekskursjoner i Trondheim og nærmeste omegn.

Det arrangeres også hovedekskursjoner, fortrinnsvis i månedsskiftet august/september for 3. (4.) årskurs. Ekskursjonene strekker seg over ca. 1 uke. Faste studenter kan delta i hovedekskursjonene, men bidrag fra ekskursjonsbevilgningen blir gitt kun en gang til hver student. Ekskursjonsbevilgningen dekker ikke helt de faste utgifter ved hovedekskursjonene.