UTFYLLENDE REGLER TIL REGLEMENT AV 3. MAI 1988/26. APRIL 1991

Gjeldende for studenter opptatt i 1988 og senere.

Vedtatt av Høgskolestyret 23. juni 1988.

Tilpassing til Universitetsloven av 1989, vedtatt av Høgskolestyret 26. april 1991.

Tilpassing til Lov om universiteter og høgskoler av 1995 er under bearbeidelse. (Det må også regnes med justeringer i utfyllende regler på grunn av ny universitetsstruktur).

Følgende bestemmelser gjelder fram til nytt reglement foreligger:

A. GENERELT

§ 2. Hvem reglementet gjelder

2.1 Virkeområde

Reglement gjelder for høgskolens sivilarkitekt- og sivilingeniørstudenter. For andre studerende som er gitt adgang til eksamen etter § 12 gjelder reglement i den grad det er mulig.

I tillegg til reglementet gjelder:

­ utfyllende regler

­ administrative bestemmelser

B. STUDIEORDNINGEN

§ 4. Studiets innhold og omfang

4.1 Studieplanen

Det utferdiges studieplaner hvert studieår. I tillegg til oversikt over fag som inngår i studie-planen, gir den oversikt over særskilte bestemmelser for studiet ved de enkelte avdelinger.

4.2 Fagenes omfang

Fagenes omfang angis i belastningstimer. Belastningstimene beregnes på grunnlag av fagenes timetall slik:

F = forelesning

Øu = øvingsundervisning

Øs = selvstendig arbeid med øvingsoppgaver

D = fordypning

Belastningstimetall (Bt) regnes ut etter følgende formel:

Bt = 2F + Øu + Øs + D

Hovedoppgaven settes til 48 belastningstimer.

Opplysninger om et fags belastningstimer er angitt i studieplanen.

4.3 Studiets omfang

I alle årskurs skal belastningen som er fastsatt i studieplanen normalt være 48 belastningstimer pr. semester.

§ 6. Oppmelding til eksamen

6.1 Kontinuasjon

Studenter som ikke har bestått eksamen, skal ifølge reglementet, normalt meldes opp til kontinuasjonseksamen. I fag med skriftlig eller muntlig eksamen har studenter som ikke oppfyller kravene for adgang til ordinær eksamen, normalt heller ikke adgang til kontinuasjonseksamen.

6.2 Utsettelse av førstegangseksamen

Studenter kan få utsatt oppmelding til førstegangseksamen i fag med tilsammen inntil 48 belastningstimer i hvert årskurs. Utsettelsen gjelder ett år. Melding om slik utsettelse gis til Studieadministrasjonen innen en frist som kunngjøres foran hver eksamensperiode.

Fag med utsatt førstegangsoppmelding regnes som gjenstående når det gjelder kravene til oppflytting i årskurs, jf. § 7.

For studenter som er tillitsvalgte representanter gjelder egne regler for utsettelse av førstegangsoppmelding. Reglene tas inn i administrative bestemmelser.

§ 7. Oppflytting i årskurs

7.1 Krav til oppflytting

For å bli flyttet opp i et bestemt årskurs kan en student gjenstå med fag som har et omfang på inntil 48 belastningstimer fra det foregående årskurs.

Studenter som gjenstår med fag fra et lavere årskurs enn det foregående gis anledning til å flytte opp til et høyere årskurs dersom summen av den samlede belastning vil være inntil 48 belastningstimer.

I de tilfeller hvor oppflytting fører til kollisjoner i de fastsatte eksamensplaner, vil studentene ikke kunne forlange at eksamensdatoer forandres. I slike tilfeller vil studenten måtte utsette faget i det årskurs han flyttes opp til, f.eks. til kontinuasjonseksamen.

Studenter som oppfyller krav til oppflytting blir automatisk flyttet opp, med mindre studenten innen en nærmere angitt frist gir beskjed om at oppflytting ikke ønskes.

7.2 Adgang til å ta fag fra høyere årskurs

Studenter har anledning til å ta obligatoriske/valgbare fag i et omfang på inntil 48 belastningtimer fra det nærmest foranliggende årskurs. Forutsetningen er at det ikke velges fag som gir kollisjon i de fastsatte eksamensplaner.

Melding om fag som ønskes tatt fra neste årskurs sendes til Studieadministrasjonen innen 15. september for fag med vintereksamen og innen 1. mars for fag med sommereksamen. Oppmelding i slike fag er bindende på samme måte som de øvrige oppmeldinger i fagkretsen.

§ 8. Hovedoppgave

8.1 Utlevering av oppgave

For å få utlevert hovedoppgave kreves som hovedregel at alle fag i fagkretsen skal være bestått.

Dersom avdelingene skal kunne fravike dette krav, skal det tas hensyn til:

­ omfanget av de gjenstående fag

­ om de gjenstående fag er vesentlige for gjennomføring av hovedoppgaven.

For å få utlevert hovedoppgave forlanges at den foreskrevne praksis er opparbeidet og godkjent.

8.2 Individuell eller gruppevis oppgave

Oppgaven kan utføres:

1. Individuelt

2. I gruppe med individuell bedømmelse

3. I gruppe med felles bedømmelse

Alle studenter har krav på å få utføre oppgaven individuelt. Oppgaveform 2 og 3 kan studenter velge hvis de selv setter sammen gruppene og faglærer godtar det. I tilfelle 2 skal den enkelte students bidrag kunne skilles ut. Ved utførelse i gruppe skal studentene på forhånd inngå skriftlig avtale om forholdet. Avtalepartnere er studentene i gruppen og faglærer. Det benyttes særskilte avtaleformular.

8.3 Oppgave i samarbeid med bedrift/institusjon utenfor NTH

Avdelingen kan gi tillatelse til at hovedoppgaven utføres ved bedrift/institusjon utenfor NTH. Ved utlevering av oppgaven kan det da inngås en avtale mellom student, faglærer ved NTH og bedrift/institusjon om bruk og utnyttelse av spesifikasjoner og resultater i besvarelsen. I slike tilfeller benyttes avtaleformular med standardtekst vedtatt av Høgskolestyret. Den enkelte avtale godkjennes av Høgskoledirektøren eller den som bemyndiges. Henvendelser rettes til Studieadministrasjonen.

8.4 Tidsramme for oppgaven

Hovedoppgaven skal være tidsbegrenset. Avdelingene fastsetter starttidspunkt og tidsramme for oppgaven. Varigheten skal som hovedregel ikke være over 4 måneder. Varigheten kan utvides hvis:

­ studenten har arbeid som vit.ass. II.

­ studenten på grunn av sykdom eller andre tvingende grunner blir forsinket i arbeidet.

­ studenten utfører hovedoppgaven ved et utenlandsk lærested.

§ 9. Permisjon

9.1 Tidsrom og årsak

Permisjon gis fortrinnsvis for et tidsrom av et helt studieår. For kortere tidsrom gis permisjon til utgangen av et semester.

Permisjon ut over ett år gis bare når tvingende grunner foreligger. For studenter i 1. årskurs kreves tvingende grunner selv for kortere permisjoner.

9.2 Avgjørelse

Høgskoledirektøren eller den som bemyndiges avgjør søknader om permisjon.

Søknader sendes Studieadministrasjonen.

§ 10. Deltidsstudier

10.1 Fordeling av fag

En student kan velge å fordele fagene i ett årskurs over to studieår. Det første året skal det velges fag tilsvarende 30­70% av studieårets belastning. Resten av fagene tas det neste året, eventuelt sammen med ikke beståtte fag fra første deltidsår.

Dersom det skjer endringer i studieplanen fra første til andre deltidsår, må fagkretsen tilpasses den studieplan som gjelder når andre deltidsår påbegynnes der faglige hensyn gjør det nødvendig.

Studenter som ønsker å gjennomføre et årskurs som deltidsstudium skal gi skriftlig melding om dette til Studieadministrasjonen innen 15. september. Meldingen skal gis på eget skjema. Fagfordelingen, som er bindende, godkjennes av Høgskoledirektøren eller den som bemyndiges.

10.2 Andre bestemmelser

Hovedoppgaven kan ikke tas som deltidsstudium.

Studenter som har gjennomført et bestemt årskurs som deltidsstudium, blir i det påfølgende studieår overført til heltidsstudium. Hvis også dette årskurset ønskes gjennomført som deltidsstudium, må det gis ny melding.

C. EKSAMEN

§ 11. Eksamen ­ generelle bestemmelser

11.1 Vilkår for adgang til eksamen

Studieadministrasjonen avgjør foran hver eksamen, og innen rammen av gjeldende bestemmelser, om vilkårene for adgang til eksamen er oppfylt. Dersom vilkårene ikke er oppfylt, betraktes eksamen som ikke bestått.

11.2 Tidspunkt for prøver

Avsluttende prøve holdes en gang årlig kort tid etter at undervisningen i vedkommende fag er avsluttet.

Prøver ved kontinuasjonseksamen holdes før påfølgende høstsemester begynner.

Tidspunkt for prøver ved hver eksamensperiode fastsettes av Studieadministrasjonen.

11.3 Skriftlige eller muntlige prøver

Studieadministrasjonen avgjør etter forslag fra faglærer om en prøve skal være skriftlig eller muntlig.

11.4 Skriftlige prøvers varighet

I fag med færre enn 9 belastningstimer skal varigheten på skriftlige prøver være inntil 4 timer.

I fag med 9 eller flere belastningstimer skal varigheten på skriftlige prøver være inntil 6 timer.

11.5 Godkjenning av fagkrets

I årskurs med valgbare fag, godkjenner avdelingene fagkretser. I 3. og 4. årskurs, i sivilarkitektstudiet også i 9. semester, kan de enkelte avdelinger tillate at fag fra egen studieplan byttes ut med andre fag innen avdelingen. Bytting av enkelte fag med fag fra andre avdelinger kan finne sted med vedkommende avdelingers samtykke.

Det forutsettes at de fag som godkjennes i en fagkrets ikke kolliderer i de fastsatte eksamensplaner.

Det forutsettes også at avdelingene ikke tillater at fag byttes ut etter at oppmeldingsfristen for første gangs prøve i faget er utløpt. Videre forutsettes at et obligatorisk/valgbart fag ikke tillates byttet ut med et frivillig fag med bestått eksamen. Unntak fra bestemmelsene i dette avsnittet kan tillates hvis endringer i studieplanen gjør det nødvendig.

11.6 Utvidet prøvetid og andre forhold ved prøve

Studenter skal på grunnlag av legeattest eller annen dokumentasjon gis utvidet prøvetid og/eller bruk av spesielle hjelpemidler ved skriftlig prøve. Søknad om dette avgjøres av Studieadministrasjonen.

11.7 Godkjenning av fag tatt som hospitant

Fag som er fullført etter hospitering ved NTH før opptak til ordinært studium, kan godkjennes i fagkretsen som obligatorisk/valgbart fag. Høgskoledirektøren eller den som bemyndiges avgjør søknader om dette. Søknader sendes Studieadministrasjonen.

§ 12. Adgang for andre til å avlegge eksamen

12.1 Kandidater uteksaminert ved universiteter og vitenskapelige høgskoler

Sivilarkitekter, sivilingeniører, kandidater med graden cand.scient. eller tilsvarende utdanning, kan følge undervisning og avlegge eksamen i enkeltfag uten ytterligere dokumentasjon av faglig bakgrunn. Den enkelte må selv avklare med faginstituttet om det er ledig studieplass i faget. Kandidaten må dessuten sørge for oppmelding til eksamen innen de fastsatte oppmeldingsfrister. Adgang til kontinuasjonseksamen gis ikke. Kandidatene gis bevitnelse for beståtte eksamener.

For ytterligere informasjon, jf. administrative bestemmelser.

12.2 Studenter ved andre vitenskapelige høgskoler eller universiteter

Studenter ved andre vitenskapelige høgskoler og universiteter kan ta fag ved NTH som del av sitt studium. Den enkelte student må ta dette opp med sin institusjon. Denne institusjon må innhente tilsagn fra NTH om at adgang til undervisning og eksamen kan gis. Henvendelser om dette rettes til Studieadministrasjonen.

For ytterligere informasjon, jf. administrative bestemmelser.

12.3 Hospitanter

Den som etter søknad innvilges adgang til hospitering, blir automatisk oppmeldt til første ordinære eksamen i faget.

Adgang til den påfølgende kontinuasjonseksamen gis dersom ordinær eksamen er avlagt, men ikke bestått, eller hvis forfall fra ordinær eksamen er godkjent. Ytterligere eksamensmuligheter gis ikke uten etter ny søknad.

Hospitanter gis bevitnelse for beståtte eksamener.

Andre som oppfyller krav for å gå opp til eksamen uten å ha fulgt undervisning, behandles etter samme regler som angitt for ordinære hospitanter.

For ytterligere informasjon, jf. administrative bestemmelser.

§ 13. Fritak fra eksamen

13.1 Retningslinjer for fritak

Ved vurdering av fritakssøknader skal det tas hensyn til den tidligere undervisnings­ og eksamens

­ nivå

­ omfang

­ innhold

vurdert i den angitte prioriterte rekkefølge.

Kunnskap som er ervervet på annen måte enn gjennom eksamen, f.eks. ved yrkespraksis, kan legges til grunn for fritak.

Hovedforutsetningen for fritak er at tidligere utdanning er på samme nivå som ved NTH. Hvis utdanningen har foregått i utlandet, må det være undervisning og eksamen ved lærested som gir utdanning på universitets­ eller vitenskapelig høgskolenivå.

Hvis kravet om nivå er oppfylt, skal omfanget av undervisningen vurderes. Hvis omfanget av tidligere undervisning og eksamener er tilsvarende eller større enn ved NTH, kan fritak vurderes selv om NTH­fag innholdsmessig ikke er dekket i ett og alt. I visse tilfeller vil en helhetsvurdering av søkerens utdanning være det riktige grunnlag for vurdering av fritak i ett eller flere fag.

Frist for søknad om fritak i fag med førstegangseksamen ved vintereksamen er 15. september.

Frist for søknad om fritak i fag med førstegangseksamen ved sommereksamen er 1. mars.

Søknaden skal sendes på særskilt skjema til studentens avdeling. Det må vedlegges nødvendig dokumentasjon til fritakssøknaden.

13.2 Fritak etter reglementets punkt 2

Reglementets bestemmelse i § 13, punkt 2, om fritak kan bare anvendes på fritakssøknader som gjelder fag som undervises i 3. eller høyere årskurs.

Grunnlaget forutsettes å være fag fra universitet eller vitenskapelig høgskole.

Fritak etter denne bestemmelse kan innvilges i ett eller flere NTH­fag med samlet inntil 20 belastningstimer for den enkelte student.

§ 14. Frivillige fag

14.1 Oppmelding

Oppmelding til eksamen skjer i samsvar med retningslinjer som kunngjøres foran hver ordinære eksamensperiode.

Frist for oppmelding til vintereksamen er 15. september.

Frist for oppmelding til sommereksamen er 1. mars.

Det tillates ikke prøve i frivillige fag ved kontinuasjonseksamen.

§ 15. Forfall fra eksamen

15.1 Avgjørelse

Høgskoledirektøren eller den som bemyndiges treffer avgjørelser om gyldig forfall og utsettelse med eksamen i henhold til reglementets § 15. Søknadene sendes Studie-administrasjonen. Avgjørelsen kan påklages til Høgskolestyret.

15.2 Sykdom og annet fravær

Dersom sykdom inntreffer før en prøve, skal melding med legeattest leveres eller sendes Studieadministrasjonen poststemplet senest en uke etter at prøven er avholdt. Tilsvarende regel gjelder for dokumentasjon av andre fraværsgrunner enn sykdom.

Dersom sykdom inntreffer under en prøve, skal studenten varsle overinspektøren på eksamenssalen eller ved muntlig prøve eksaminator i faget. Overinspektøren eller eksaminator skal gi beskjed til Studieadministrasjonen som sørger for at lege blir kontaktet.

§ 16. Gjentak av eksamen

16.1 Gjentak av øvingsarbeid

For fag som helt eller delvis bedømmes på grunnlag av øvingsarbeider gjelder følgende ved gjentak:

Studenter som gjenstår med slike fag etter ordinær eksamen skal utføre øvinger (kontinuere) i den utstrekning og til den tid som fastsettes i hvert enkelt tilfelle. Høgskoledirektøren eller den som bemyndiges avgjør slike saker etter forslag fra faglærer. Henvendelser om dette rettes til Studieadministrasjonen.

16.2 Frivillig gjentak av bestått eksamen

Frivillig gjentak av bestått eksamen er tillatt en gang i inntil to fag i hvert årskurs. Studenter som etter bestemmelsene i § 7.1 ikke kan flyttes opp til et høyere årskurs, gis anledning til frivillig gjentak av bestått eksamen inntil en gang i alle fag i dette årskurs.

Gjentaket må finne sted ved første ordinære eksamen etter at eksamen i faget ble bestått. For studenter som er registrert i 4. årskurs tillates frivillig gjentak ved kontinuasjonseksamen dersom slik eksamen skal avholdes. For sivilarkitektstudenter tillates dessuten frivillig gjentak i fag tilhørende 9. semester ved kontinuasjonseksamen dersom slik eksamen skal avholdes. Oppmelding til eksamen innsendes i samsvar med retningslinjer som kunngjøres foran hver eksamensperiode.

Frist for oppmelding til vintereksamen er 15. september.

Frist for oppmelding til sommereksamen er 1. mars.

Oppmeldingen er bindende.

Frivillig gjentak av bestått hovedoppgave tillates en gang.

Frivillig gjentak kan bare finne sted innen rammen av de tidsfrister som er gitt i reglementets § 5.

Frivillig gjentak tillates ikke når vitnemål er utstedt.

D. BEDØMMELSE

§ 18. Sensorer

18.1 Sensurfrister

Sensurfristene er:

Fag med inntil 300 kandidater 3 uker fra eksamensdato

Fag med inntil 500 kandidater 4 uker fra eksamensdato

Fag med flere enn 500 kandidater 5 uker fra eksamensdato

Prosjektoppgaver 3 måneder fra innlevering

Hovedoppgaver 3 måneder fra innlevering

§ 19. Karakterer

19.1 Karaktersystem

I studieplanen angis om fagene bedømmes med tallkarakter eller som bestått/ikke bestått.

19.2 Delkarakter

Ved fastsetting av karakteren tas det, når det er angitt i studieplanen, hensyn til utførte øvingsarbeider. Om karakteren i et fag fastsettes dels på grunnlag av prøver og dels på grunnlag av utførte øvingsarbeider, må karakteren ikke være dårligere enn 4,0 verken for prøver eller for øvingsarbeider for at eksamen i faget skal være bestått.

Er ikke eksamen i faget bestått, blir dårligste delkarakter ført opp som karakter.

19.3 Uenighet ved sensur

I tilfelle uenighet mellom faglærer og sensor ved bedømmelse med tallkarakterer, fastsettes karakteren som middeltallet av de karakterer som hver har foreslått, om nødvendig avrundet til nærmeste tillatte karakterverdi, og til dårligste karakterverdi dersom middeltallet faller midt mellom to tillatte verdier.

I tilfelle uenighet ved bedømmelse bestått/ikke bestått settes karakteren til ikke bestått.

§ 20. Hovedkarakter

20.1 Krav til å få beregnet hovedkarakter

Hovedkarakter beregnes for kandidater når følgende tre krav er oppfylt:

1. Foruten hovedoppgaven skal det ved NTH være avlagt eksamen i fag med tilsammen minst 150 belastningstimer.

2. Det er gitt tallkarakter for hovedoppgaven.

3. Det er gitt tallkarakter for minst halvparten av fagene (eksklusive hovedoppgaven), regnet i belastningstimer.

For de øvrige kandidater beregnes det en gjennomsnittskarakter.

20.2 Vekttall

Belastningstimene brukes som vekttall ved beregning av hovedkarakter og gjennomsnittskarakter.

§ 21. Vitnemål. Karakterbevitnelser

21.1 Vitnemål

Vitnemålet angir tidspunkt for fullført sivilarkitekt­ eller sivilingeniøreksamen. I vitnemålet henvises til bekreftet karakterutskrift.

21.2 Karakterutskrift

Karakterutskriften angir tellende karakter.