Informasjonsteknologi og informatikk

– Datastuderende jenter er svært ettertraktet

Informatikk er studiet for deg som liker data, men ikke vil ha fullt opp med realfag i tillegg, forteller Eline Bye Melkild.

 

Eline tok tre friår etter videregående, for å finne ut av hva hun ville bli. Hun hadde hørt mye om Trondheim som studieby, og da hun ble oppmerksom på informatikkstudiet var valget enkelt.

- Informatikk er læren om hvordan nettverk og datamaskiner er bygd opp og hvilke måter man kan bruke det på. Informatikkstudiet spenner over et vidt felt, og man velger spesialisering etterhvert.

Eline har valgt å satse på helseinformatikk, hvor man blant annet kan finne ut gode kommunikasjonssystemer til sykehus, både teknisk utstyr og for kommunikasjon mellom lege og pasient.
- Det handler om å lage et best mulig system for brukeren, forklarer hun.

Finne sin egen plass
- Som ny student kan man føle seg litt liten, og man må ta mye ansvar for egen læring. Selv om man ikke må kunne noe fra før, synes jeg det var mye nytt i starten, sier Eline.

Hun forteller om et krevende studie, men likevel en sammenheng i fagene, som gjør det lettere å følge undervisningen.

- Det overrasket meg at det var såpass mye programmering i starten. I motsetning til beslektede linjer er det lavere krav til matematikk og ikke krav til fysikkfag, så dette er et bra alternativ for de som vil studere data, men ikke er så glad i realfag, smiler hun.

Med master i informatikk blir man ikke ingeniør, men "Master of science". I tillegg kan man gå ut med en grad etter tre år.
- Det er nok mest vanlig å ta en mastergrad, men det er ikke nødvendig for å få jobb. Man kan gå ut i arbeidslivet etter tre år, forteller studenten.

Får opp jenteandelen
Eline er engasjert i jenteprosjektet Ada, hvor de jobber med å rekruttere flere jenter til datastudiene.
- Vi jobber på tvers av studiene og knytter blant annet kontakter til næringslivet, organiserer arrangementer og kurs og har også skaffet en egen datasal for jenter.

Det gjøres også mye rekrutteringsarbeid ut mot jenter på videregående skole. Næringslivet ønsker flere jenter med datautdannelse, og vi ser gledelig at antallet er økende.

Et stabilt godt arbeidsmarked
Eline forteller at de fleste informatikkstudentene signerer arbeidskontrakt allerede før de begynner i femte klasse.

- Hva kan man jobbe med?
- Alt fra IT-konsulent i det private, til skolevesenet, alle mulige store bedrifter, og de store IT-konsulentfirmaene. Det er heller ikke tilfelle at man må sitte og programmere hele dagen, man er med på flere prosjekter og jobber tett opp mot kundene, forteller hun.

- Din egen drømmejobb?
- Jeg begynner vel i et IT-firma i Oslo, men på sikt ønsker jeg å flytte tilbake til Tromsø og starte noe eget, smiler Eline.

Les mer om studier innen informasjonsteknologi og informatikk og andre studietilbud ved NTNU.

Tekst: Hanne Brønmo