Forgiftninger ved norske somatiske sykehus i 2008

Authors

  • Jartrud W. Skjerdal
  • Christian Haga
  • Berit Muan
  • Ingvild Iuell Bergan
  • Erik Andrew

DOI:

https://doi.org/10.5324/nje.v21i1.1435

Abstract

Bakgrunn: Rundt 12 000 personer innlegges på somatiske sykehus i Norge med akutte forgiftninger hvert år. Hensikten med denne studien var å skaffe mer detaljert informasjon om epidemiologiske forhold rundt de akutte forgiftningene.

Materiale og metode: Studien bygger på epikriser fra 2008 vedrørende akutte forgiftninger behandlet ved somatiske sykehus. Epikrisene ble sendt til Giftinformasjonen på frivillig basis.

Resultater: Studien omfattet 2301 epikriser fra 31 sykehus. Omtrent like mange kvinner som menn ble behandlet for akutte forgiftninger. Det var flest kvinner blant pasientene med psykiatriske lidelser og selvskadingsproblemer. Det var flest menn med rusrelaterte forgiftninger. Etanol var vanligste forgiftningsagens, av legemidler var paracetamol hyppigst involvert. Totalt sett var det flere forgiftninger med legemidler som hovedagens enn med etanol og narkotika til sammen. Alvorlige forgiftninger forekom i 9% av tilfellene, og materialet omfattet 5 dødsfall.

Fortolkning: Til tross for visse metodologiske svakheter gir denne første nasjonale epikrisestudien av forgiftningspasienter et verdifullt bidrag til kunnskapen om forgiftningsmønsteret i Norge. Forgiftninger er årsak til mange sykehusinnleggelser, men for de fleste pasientene er det medisinske utfallet tilfredsstillende. De fleste akutte forgiftningene er forbundet med rusmisbruk og psykiatriske lidelser. Det er behov for mer pålitelig og mer detaljert informasjon angående forgiftningssituasjonen i Norge.

Downloads

Download data is not yet available.

Downloads

Published

2011-12-28

How to Cite

W. Skjerdal, J., Haga, C., Muan, B., Bergan, I. I., & Andrew, E. (2011). Forgiftninger ved norske somatiske sykehus i 2008. Norsk Epidemiologi, 21(1). https://doi.org/10.5324/nje.v21i1.1435