Nalokson nesespray kan redusere risikoen for dødelige heroinoverdoser

Authors

  • Philipp Paul Koren Lobmaier
  • Therese Kristine Dalsbø
  • Thomas Clausen

DOI:

https://doi.org/10.5324/nje.v21i1.1433

Abstract

Bakgrunn: Antall overdosedødsfall blant heroinmisbrukere i Norge er høyt. Behandling med motgiften nalokson er kun tilgjengelig gjennom helsepersonell. Nalokson kan også gis som nesespray av ikke helsepersonell. Økt tilgjengelighet av nalokson kan redusere både antall fatale overdoser og fare for stikkskader og blodsmitte med hepatitt C og hiv blant helsepersonell. I denne artikkelen presenterer vi kunnskap om bruk av nalokson nesespray i behandling av opioidoverdoser.

Material og metode: Vi har gjennomført søk etter relevant forskning om effekt av nalokson nesespray i databasene Medline, Embase og Cochrane library. Artikler er valgt ut basert på skjønn og forhåndsbestemte kriterier om behandling og pasientpopulasjon. Det var ingen restriksjoner på hvilken studiedesign som var benyttet eller metodologisk kvalitet. Konklusjonen er basert på innhentet material.

Resultater: Ni relevante studier ble identifisert og inkludert, hvorav fire hadde kontrollgrupper men kun to var randomiserte sammenligninger. Ingen av studiene var utført i Norge. Nalokson nesespray gitt grunnet mistanke om opioidoverdose synes å føre til rask klinisk respons. Ved sammenligning med dagens praksis med injisert nalokson peker funn mot nesten like rask normalisering av åndedrett ved nesespray. Bruk av nalokson nesespray kan gi redusert behov for nalokson injeksjoner og derfor redusert fare for stikkskade blant helsepersonell. Hvis også legfolk utenom helsepersonell læres opp til å gi nalokson nesespray vil tilgjengeligheten av motgift og kunnskap rundt forebygging av overdoser kunne økes.

Fortolkning: Det er foreløpig for få studier av høy kvalitet til å kunne konkludere endelig med effekt av nesespray. Men de studiene som foreligger tyder på at nalokson i form av nesespray kan være effektiv i behandlingen av overdoser. Nalokson nesespray anbefales derfor utprøved ytterligere i randomiserte studier i Norge sammenlignet med dagens praksis. Videre bør opplæringen i bruk for pårørende, brukere og ansatte i eksisterende lavterskeltiltak evalueres da dette vil kunne øke nalokson tilgjengeligheten og bidra til å redusere antallet overdosedødsfall

Downloads

Download data is not yet available.

Downloads

Published

2011-12-28

How to Cite

Lobmaier, P. P. K., Dalsbø, T. K., & Clausen, T. (2011). Nalokson nesespray kan redusere risikoen for dødelige heroinoverdoser. Norsk Epidemiologi, 21(1). https://doi.org/10.5324/nje.v21i1.1433