Futurum

  • Illustrasjon som viser Trondheim sentrum under så mye vann at bare toppen av husene stikker opp.

     

  • Mange hundre brune larver som spiser på en gulrot.

Futurum

En utstilling om framtida

Futurum

FUTURUM er en utstilling om det grønne skiftet og hvordan vi kan nærme oss lavutslippssamfunnet mot 2050. Her viser fagmiljø på NTNU. sammen med eksterne samarbeidspartnere, fram eksempler fra sitt arbeid om klimaendringer og omleggingen til en mer bærekraftig framtid. Utstillingen er satt sammen av flere moduler som omfatter fire hovedtema:

  • Klimaendringer og energisystem
  • Framtidas by
  • Bærekraftig livsstil
  • Framtidas mat

Utstillingen skal lettfattelig vise en mulig verden i 2050. Her kan du se modelleringen som viser hvordan Trondheim sentrum vil se ut hvis havet siger og vi rammes av ekstrem nedbør. Du kan også lære om hvordan du kan leve bærekraftig, finne ut hvor mye du selv forurenser og lære om hvordan insekter kan bli både menneskemat og dyrefôr.

Åpningstider og billetter

Åpningstider og billetter

Tirsdag - fredag: 10.00 - 16.00
Lørdag - søndag: 11.00 - 16.00

Museumsbutikken er i tillegg åpen mandager 10.00 - 16.00

Åpningstider på offentlige fridager

Planlegg og kjøp billett

Gunnerus sidebar

Her finner du utstillingen:

alt=”"

Utstillingen står i Gunnerushuset på Kalvskinnet, Vitenskapsmuseet.

Skoleopplegg:

Ja, for barnehage, grunnskole og videregående skole.

Klimaendringer i Trondheim

Byillustrasjon. Foto: Ellen-Birgitte Strømø

Klimaendringer i Trondheim

Hva vil endringer i klimaet ha å si for Trondheim? Hvordan vil byen se ut dersom havnivået stiger? Ta på brillene våre og se selv, og hopp opp på tredemøllen for å spille et spill om hvordan vi kan stanse klimaendringene.

Framtidas forbruker

Butikkillustrasjon.

Framtidas forbruker

Hvordan shopper vi klær i framtida? Hvordan kommer vi til å bruke og kvitte vi oss med klær i 2050? Her utfordrer vi deg til å se nærmere på ditt forhold til klær, og til å dele dine tanker om hvordan framtidas klesindustri kan formes. 

Krønchy kryp

Åmer som spiser gulerot. Foto: Johannes Irgens

Krønchy kryp

Har du prøvd å spise insekter? Disse små superheltene gjør godt for både deg og planeten. I mange deler av verden er insekter en delikatesse, og vi i Invertapro mener at insekter vil være en naturlig del av maten vi spiser i Norge i 2050. Vi viser deg hvorfor og hvordan – kom og få en smak av framtida!

Byens naturmangfold 2050

Blomstereng i by. Foto: SLA

Byens naturmangfold 2050

Hvorfor er det viktig med et mangfold av liv, også i byene? Hva kan vi gjøre for å øke mangfoldet? Bli med og lær mer hvordan vi jakter på antall arter og hvor de fins, og hvordan også du kan sette punkter på kartet.

Filmvisning: «Off the Grid»

Husillustrasjon.

Filmvisning: «Off the Grid»

Hvordan vi velger å bo i framtida, er avgjørende for hva som skjer med den globale oppvarmingen. I dag kommer 72 % av de globale klimagassutslippene fra hjemmene våre. Boligene kommer til å bli mer høyteknologiske, avanserte og futuristiske, men bør vi heller forenkle og nedskalere – for å redde planeten?

Vår påvirkningskraft

Illustrasjon med mobiltelefon og nettside.

Vår påvirkningskraft

Er det mulig å få til et bærekraftig samfunn? Gjennom kunstverket Annes reise kan du oppleve hvordan én persons handlinger kan føre til en massiv samfunnsendring. Start din egen reise ved å finne ditt karbonavtrykk og hva som kan motivere deg til å endre vaner.

Den karbonnøytrale byen i 2050

Illustrasjon av byers karbonavtrykk i 2050.

Den karbonnøytrale byen i 2050

«Det er 2050, og du bor i en karbon-nøytral by. Hva er de største endringene du har opplevd i de siste tretti årene?» For de fleste som bor i byer, er mellom 30 og 50 % av deres karbonavtrykk styrt av byen og lokale myndigheter. Hva kan disse gjøre for å beskytte klimaet, og hvordan kan vi hjelpe dem? 

Mikrohuset

Foto av mikrohus.

Mikrohuset

Dette er en modell av minihuset til Ola Ravns fra dokumentaren “Off the Grid".

Modellen er bygget i 1:10 skala og har fungerende solceller og vannsamlingssystem.

Tidsveggen

Illustrasjon av gule lapper på vegg, lagd av Stig Larssæther

Tidsveggen

Hva skylder vi framtidige generasjoner? Og hva tror du våre etterkommere vil tenke om oss som lever i dag? Hvis du møtte dine etterkommere ansikt til ansikt her og nå, hva ville du si til dem?