Institutt for moderne samfunnshistorie

Det humanistiske fakultet

Institutt for moderne samfunnshistorie

Forsidebilde

  • Ansatte ved IMS, Dragvoll. Foto

Om instituttet

Institutt for moderne samfunnshistorie underviser, forsker og formidler innen moderne historie. Vi underviser og veileder blant annet på historie- og lektorprogrammet i historie i samarbeid med Institutt for historiske og klassiske studier. Høsten 2023 starter vi opp et eget masterprogram i Krig og samfunn, i samarbeid med Forsvarets Høgskole. Vi har et aktivt forskningsmiljø og våre studenter og ansatte samarbeider om å skape undervisning, forskning og formidling av høy kvalitet.


Kontakt

Kontakt

Portrettbilde av Karl Erik HaugProfessor Karl Erik Haug
Instituttleder

 


 Ansatte

 Ledige stillinger

 Om instituttet


 73 59 64 41

 kontakt@ims.ntnu.no  

Er du student? Kontakt oss på studieveiledning-ihs@hf.ntnu.no

Mini calevent portlet

Arrangement

Nyheter-kryss-forsida

Nyheter

Intervju om drap og vanskjøtsel av europeiske jenter

Dagen før kvinnedagen er professor Francisco Beltrán Tapia og stipendatene Eftychia Kalaitzidou og Marko Kovacevik ved Institutt for moderne samfunnshistorie blitt intervjuet i Gemini. Les saken her: Hvorfor døde jentebarna?

Stipendiat Elise Barring Berggren tildelt DKNVS' pris for yngre forskere

Stipendiat Elise Barring Berggren ved Institutt for moderne samfunnshistorie er tildelt prisen for yngre forskere innen humaniora for fremragende historieforskning av Det Kongelige Norske Videnskabers Selskab (DKNVS). Vi gratulerer så mye!

Prisen deles ut på Ringve museum 1. mars 2024.

DKNVS Pressemelding 23. februar 2024 (link).


Intervju med stipendiat Anne-Sofie S. Skaar om trolldomsprosesser

Doktorgradsstipendiat Anne-Sofie Schjøtner Skaar ved Institutt for moderne samfunnshistorie har blitt intervjuet av Gemini! Les hele saken her: Rettsakene mot trolldomsprosser i Norge tok slutt på 1700-tallet.


Ragnarok - bokmanuskript workshop 29. januar

29. januar 2024 arrangerte Institutt for moderne samfunnshistorie (IMS) en workshop for å diskutere bokmanuskriptet Ragnarok av Sophus Reinert ved Harvard University. Ragnarok er en omfattende studie som bygger bro mellom idé- og kulturhistorie for å undersøke bruken av norrøn mytologi i ekstremistiske politiske bevegelser i Norge og i det norske samfunnet for øvrig. Bokens tyngdepunkt er Norges Ragnarok-krets, et nasjonalsosialistisk nettverk organisert rundt et tidsskrift med samme navn som ble utgitt mellom 1934 og 1945. Kommentatorer deltok fra flere universiteter og fra Falstadsenteret og HL-senteret (Senter for studier av Holocaust og Livssynsminoriteter). Deltakerne bidro med sin ekspertise fra fagfeltene historie, kunsthistorie, politisk teori, litteratur og kulturminnestudier. I løpet av dagen gikk diskusjonen på velferdspolitikk, naturressursenes geopolitikk, fremveksten av kulturelle og rasehierarkier og krigens politiske økonomi.


Festning Europa - ERC-prosjekt til Madeleine Dungy

Det europeiske forskningsrådet ERC har tildelt forsker Madeleine Dungy et ERC Starting Grant på nær 16,5 millioner kroner for å forske på “Festning Europa”. Les hele saken hos Gemini - Har Europa stengt ute alle andre? Forskningsprosjektet varer i fem år, og det skal lyses ut to doktorgradsstipender og en postdoktorstilling.


Nyhetsarkiv