Sloss seg til Tallinn

Excited

Sloss seg til Tallinn

Ti studenter ved NTNU i Ålesund vant tur til verdens største robotfestival. 

 

Mini sumobryting i Ålesund sett ovenfra

Hvert år avsluttes emnet mikrokontrollere ved NTNU i Ålesund med en storslagen konkurranse. I år var derimot premien ekstra gjev, da første- og andreplassen i tillegg fikk tur til verdens største robotmesse i Tallinn.

- Jeg håper det å delta på konkurransen kan være en god motivasjon for studentene, forteller universitetslektor ved institutt for IKT og realfag, Arne Styve.

Se video fra den lokale konkurransen i Ålesund, og studentenes bilder fra turen til Tallinn, nederst i saken

Robot på vektRobot i eskeFør robotene kan slippes ut i ringen må de veies og måles i henhold til de internasjonale reglene for grenen. I Mini Sumo er maksvekt 500 gram og 10x10 cm i fotavtrykk. Foto: Kristian Gisvold/Excited.

Inspirert av sumobryting

Øvelsen studentene konkurrerte i kalles «Mini Sumo», og går kort fortalt ut på at to roboter plasseres på en spillflate, og vinneren er den roboten som klarer å dytte den andre roboten ut av området.

-  Det er inspirert av den japanske brytesporten Sumo, og det er samme prinsippet med innveiing og oppmåling, forteller Styve.

Robotene kan maksimalt veie 500 gram, og måle 10 x 10 cm i såkalt “fotavtrykk”. Det vil si at de ved konkurransens start kun skal dekke 10 x 10 cm av spillflatens areal. Det er derimot ikke regler mot at robotene kan «brette seg ut» etter kampen har startet. For eksempel er det vanlig med en skuff, som kan komme seg under motstanderroboten, og dermed dytte den ut. Robotene kan derimot ikke på noe vis skade motstanderen eller påvirke spillområdet.

Høy robot før utbrettingSelv om robotene ikke kan måle mer enn 10x10 cm ved konkurransens start, kan de brette seg ut og ta større plass så snart konkurransen er i gang. Et typisk utbrettbart hjelpemiddel er skuffer, som forsøker å komme seg under motstanderens robot for å blant annet forstyrre sensorene. Foto: Kristian Gisvold/Excited. 
 

Fokus på godt klassemiljø

Mikrokontrollere er et fellesfag som alle bachelorstudentene innen data, automasjon og elkraft ved institutt for IKT og realfag tar. Styve forteller at fokuset fra starten av er å danne et godt miljø.

- Alt den første uken har vi et oppstartprosjekt hvor studentene får utlevert alt de måtte trenge av utstyr, og får i oppgave å lage noe som inneholder lyd, lys, og bevegelse.

Studentene må samarbeide i grupper. Studentene må samarbeide i grupper som blir satt sammen på tvers av studieprogrammene.

- Ideen er at de skal «tvangssosialiseres» på en positiv måte. Man blir raskt kjent med sine medstudenter når man blir satt sammen og får en uke på å løse en stor oppgave sammen. Etterpå er det presentasjon i plenum, med jury og premier og hele pakka, forteller han.

At studentene knytter bånd på tvers av studieprogrammene ser Styve faglige fordeler av

- Vi har lagt opp fagene slik at det er mye fellesfag det første året. Både for å få synergier med tanke på lærekrefter og slikt, men vel så mye som at vi mener at våre dataingeniører trenger innsikt i elektronikk og mekanikk, og automasjonsingeniørene og elkraft må kunne grunnleggende programmering. Vi ser jo også at når de kommer til tredjeåret er det ikke uvanlig at studenter fra de forskjellige studieprogrammene går sammen i grupper når de skal lage bacheloroppgaven. Det tror jeg skyldes mye at de har vært mye sammen fra starten av.

Også med tanke på næringslivet er det fordelaktig.

- Vi er en ganske liten campus, og næringslivet rundt her er veldig i grenseland mellom automasjon og data, så det passer også godt med tanke på næringslivet, at vi har den blandingen, forteller Styve.

Spillområdet sett fra bakkeDet var godt oppmøte i aulaen på NTNU i Ålesund. Derfor ble det også satt opp en tv-skjerm hvor kampene ble strømmet direkte. Foto: Kristian Gisvold/Excited.

Ingen Wall-E

På robotprosjektet har studentene hatt tre uker. Også her ble de satt sammen i grupper.

- Det har variert litt, og noen år har de fått velge gruppene selv også. I år valgte vi å blande dem på tvers av studieretningene, slik at ikke alle studentene som fikk dra til Tallin var fra samme studieretning, forteller Styve.

Han forteller også at studentene bygger selve robotene, delvis iallfall.

- Robotdelene, altså beltene, hjulene, motorene, og alt det der er jo ferdigbygd. Det er likevel mye å sette seg inn i når det kommer til å programmere sensorene, legge strategier, og rett og slett sørge for at de fungerer. Litt 3D-printing har det jo også blitt, og litt klipping med saks og lim. Så de får full utfoldelse på kreativiteten.

Likevel er han litt skuffet akkurat på det punktet.

- I år var kreativiteten noe mindre enn den har pleid å være. Wall-E har for eksempel alltid pleid å være til stede, men i år dukket han ikke opp. Tidligere år har det vært større variasjon i kreasjonene enn i år.

Hva det skyldes kan han bare spekulere i, men tipper det kan ha sammensatte årsaker.

- Studentene la mye mer krefter i å ville vinne enn å tenke kreativt, og om det skyldes at studentene i år er ekstra seriøse, eller at premien var tur til Estland vet jeg ikke. Og det skal jo sies at vi heller ikke hadde en kreativitetspris.

Robot med Thomastoget-motivRobot med Svampebob-motivDet var ingen egen pris for kreativt design, men noen av lagene pyntet likevel robotene litt ekstra. Laget som stilte med Svampebob-designet vant til slutt hele greia. Foto: Kristian Gisvold/Excited.

- Gjør at man legger mer i det

Totalt var det ti studenter fra NTNU som reiste til Estland. Sigurður Hallur Jónsson, som var med på turen, forteller at en gulrot som Estlandsturen virkelig ga en vitamininnsprøyting til motivasjonen.

- Det gir en mulighet til å gjøre noe praktisk med den faglige kunnskapen. Jeg tror det å delta i sånn konkurranse gjør at man legger mer i skolearbeidet, forteller han.

Studentene deltok med totalt tre roboter, og havnet på henholdsvis 5., 5., og 6. plass i sine grupper, som besto av ti lag. Jónsson er av den oppfatning at NTNU burde satse hardere på å hevde seg i slike konkurranser.

- Det gikk mye bedre med oss i år enn sist, og jeg syns jo NTNU bør satse i seriøse sumokonkurranser. I tillegg burde de også og se på muligheten for å delta i linjekjøring.

Linjekjøring er en annen øvelse det konkurreres i på Robotex, hvor målet er at roboten raskest mulig skal komme seg gjennom en løype, og unngå hindringer.

I tillegg til å delta på festivalen fant også studentene tid til å kose seg litt i på turen.

- Vi dro ut sammen og spiste mat, besøkte gamlebyen, og var på julemarked. Det var veldig fint, og utrolig god stemning, forteller Jónsson.

Vinnerlag fra mini sumo-konkurransen i ÅlesundAndreplass fra mini sumo-konkurransen i ÅlesundTil venstre er vinnerlaget, representert ved (fra venstre) Christoffer Træen, Linda Sperre, Per-Christian Henningsen, og Trym Vaaland. Til høyre er laget som kom på andreplass, representert ved (fra venstre) Bård Wenaas Østigård, Anders Holsæter Indrelid, Ole-Johan Valderhaug, Sigurd Brustad Greiff, og Maria Osa Furmyr. Begge lagene vant tur til Estland. Foto: Kristian Gisvold/Excited.

Robotex video