Tingenes Internett (IoT) - Smarte bedrifter og byer

Tingenes Internett (IoT) - Smarte bedrifter og byer

 

Grafisk fremstilling av by med forskjellige kategorier. Grafisk

Undervisningsform

Fysisk: Denne landsbyen vil hovedsakelig basere seg på fysisk undervisning, men det vil også være muligheter for digital undervisning ved behov.

Introduksjon

Landsbyen handler om hvordan Tingenes internett («Internet of Things» - IoT) kan skape konkurransekraft og lønnsomhet fra nye digitale tjenester og forenkle og forbedre arbeids - og forretningsprosesser i private og offentlige næringer/virksomheter og derigjennom bidra til bærekraftige byer og distrikter. Tingenes internett handler om at utplasserte ting/sensorer kan kobles til Internett og måle f.eks luftkvalitet i bysentrum og kontorbygg eller tilstanden til drikkevann og trær i skog og utmark. Aksjoner tas deretter basert på maskinbasert eller manuelle analyser av innsamlede data. Neste generasjons mobilteknologi 5G vil muliggjøre innsamling og analyse av et betydelig større datamengder enn i dag. Mye av arbeidet med digitale tjeneste i næringsliv og samfunn har så langt vært fokusert på byer og urbane strøk. For å oppnå en bærekraftig økonomisk vekst i hele Norge trenger også næringer i diskriktene (rurale strøk) være med på digitaliseringsreisen. En sentral utfordring er derimot at det er i distriktene at tilgangen til høyhastighets telekom nettverk som 5G ofte er dårligst.

Landsbyen har Telenor som ekstern samarbeidspartner. Telenor ser for seg at kommunikasjon mellom ting/enheter kommer til å vokse mer enn kommunikasjon mellom mennesker i framtiden. Gjennom FoU prosjektet COMMECT ønsker Telenor å studere de tekniske, kommersielle og miljømessige mulighetene for bruk av 5G og IoT i skognæringen i Norge. Her antar man at potensiale for gevinster fra digitalisering er stor både for næringsliv og offentlig sektor.

Telenor har vært tilknyttet landsbyen tidligere og bidrar erfaringsmessig med kunde eksempler, HW utstyr og kontaktpersoner. Studentene får god anledning til å bli kjent med et selskap med høy grad av innovasjon og nyskapning. Telenor er for øvrig partner i AI lab på NTNU, og var også med på å etablere IoT Protolab i Trondheim i 2017 og var medarrangør av den første NB-IoT Hackathon i Norge

Relevant kompetanse

Landsbyen er godt egnet for tverrfaglig samarbeid og har behov for tverrfaglig kompetanse. Vi ønsker derfor studenter fra ulike fakulteter og studieretninger som Informatikk, Data -og kommunikasjonsteknologi, ELSYS, Økonomi/ledelse, Design etc. velkommen til landsbyen. Domenekunnskap om Telekom/IKT industrien er ønskelig, men ikke en forutsetning.

Om landsbyen

Landsbyen kommer altså til å samarbeide med Telenor i anledning deres FoU prosjekt COMMECT. Dette er et treårig EU-forskningsprosjekt som skal bla. skal utvikle og teste digitale løsninger innen skogbruksnæringen i Norge. Telenor, ved Telenor Research & Innovation og Telenor Norge, deltar i prosjektet med ambisjon om at 5G og IoT kan bidra til et smartere skogbruk, ved at næringen kan oppnå mer effektiv produksjon, mindre miljøpåvirkning fra hogsten og bedre presisjon i skogforvaltningen. Dette kan gi betydelige økonomiske besparelser og bidra til å sikre arbeidsforholdene for operatørene som ofte arbeider med store skogsmaskiner alene ute i skogen. COMMECT startet for om lag ett år siden og Telenor samarbeider med akademia, forskningsinstitusjoner, private og offentlige virksomheter i Kongsvinger regionen.

Nå står man på trappene til å planlegge pilotering av use-casene som er utviklet sammen med interessenter fra næringen. Tidligere har Telenor arbeidet med 5G pilot i Sverige som er verdens neste største eksportør av tømmervirke og andre skogsprodukter. Neste generasjons mobilteknologi 5G forventes å forbedre forretningsmulighetene ved at den muliggjør lavere forsinkelse, høyere kapasitet/båndbredde og utvider antall IoT sensorer pr. kvadrat kilometer sammenlignet med dagens 4G.

I tillegg til å lykkes med teknologiutvikling er det også behov for at Telenor kan utvikle helhetlige tjenesteløsninger sammen med partnere gjennom nye økosystemer og innovative forretningsmodeller tilpasset de ulike nisjemarkedene. Dette kan muliggjøre nye inntekstrømmer utover dagenes inntekter fra (abonnement)tilgangen til selve nettverket («connectivity»). Utbyggingen av mobilt bredbånd i distriktene kan forsterke kommunenes digitale tjenestetilbud for husholdninger og bedrifter/næringer. I tillegg vil det øke beredskapen for nødetatene i forbindelse med naturskader som flom, skred og spesielt skogbranner som forventes å opptre oftere enn tidligere.

Under finner dere eksempler på aktuelle problemstillinger for studentgruppene i IoT landsbyen våren 2024:

  • Effekter fra digitalisering av skogbruksnæringen: Først en litteraturstudie om ulike indikatorer og metoder for måling av effekter fra digitalisering. Deretter designe et eget rammeverk/struktur med etterfølgende måling (f.eks. survey) av mulige miljø, samfunnsmessige og økonomiske effekter (Key Value Indicators) av 5G/IoT baserte løsninger for skogbruksnæringen.
  • Pilotering av 5G/IoT løsninger for skogbruksnæringen: Etter en litteraturstudie om erfaringer fra tidligere 5G/IoT baserte Proof of Concept (PoC)/piloter, designe/spesifisere en løsning for skogbruksnæringen og til slutt validere løsningens teknologiske ytelse (Key Performance Indicators). Tilgang gis til utviklingsverktøy/dev.kit o.l.
  • Nye telekom inntekter fra skogbruksnæringen: Beskrive innledningsvis dagens 5G/IoT produkter/tjenester/pris portefølje fra Telenor Norge (Norden). Deretter designe og analysere mulig nye verdiøkende 5G/IoT produkter/tjenester og forretningsmodeller («beyond connectivity») rettet mot skogbruksnæringen.
  • Nye partnerskap og økosystemer i skogbruksnæringen: Starte med en studie av partnere og underdelevernadører som Telenor benytter i dagens produktportefølje innen utvalgte næringer. Deretter beskrive muligheter for endringer av dagens partnerskapsmodeller og designe nye roller som må på plass i det nye digitale økosystemet rettet imot skogbruksnæringen.

For alle fire problemstillingene etterspørres anbefalinger for COMMECT og Telenor samt en vurdering av overførbarhet av resultater og anbefalinger til andre næringer utover skogsbruk. Gruppenes arbeid med problemstillingene skjer i dialog med kontaktpersoner fra Telenor. Det er åpent for at gruppene kan inkludere mer enn én problemstilling i prosjektrapporten.

Nedenfor finner dere noen web linker om COMMECT prosjektet til orientering:

Fakta

  • Emnekode: TIØ4852
  • Landsbytittel: Tingenes Internett (IoT) - Smarte bedrifter og byer 
  • Type: Langsgående
    Språk: Norsk
  • Landsbyleder: Per Jonny Nesse
  • Undervises: Vår 2024
  • Undervisningssted: Trondheim
  • Vertsfakultet: ØK

Hvordan melder jeg meg opp i EiT?

Infoboks nettpresentasjoner

Viktig informasjon om EiT:

  • Det unike med EiT er fokuset på samarbeidskompetanse og gruppeprosesser.
  • Undervisningsformen i EiT forutsetter at alle bidrar og er til stede hele semesteret. Derfor er det obligatorisk tilstedeværelse hver landsbydag.
  • I motsetning til mange emner er spesielt de første dagene viktig i EiT. Det er da dere i gruppa blir kjent med hverandre, og diskuterer hva hver enkelt kan bidra med. Dere skal også utarbeide den obligatoriske samarbeidsavtalen, samt begynne å utarbeide en felles problemstilling.
  • Utfyllende informasjon om Eksperter i team finner du på siden for studenter.