Grønn omstilling uten grønnvasking

Grønn omstilling uten grønnvasking

Forbruk innenfor klodens tåleevne

Forbruket av råvarer og materialer er på noen områder forbi klodens tåleevne, hvis vi fortsetter som nå. Bedrifter og organisasjoner kan bidra til endring.

Stockholm Resilience Center er ett av flere forskningssenter som har samlet kunnskap om hvilke områder hvor vi utfordrer jordas tåleevne.

Under 3 % av materialer går tilbake til ny produksjon i Norge. Omlegging krever endringer langs hele verdikjeden, og krever nye forretningsmodeller. "Det grønne skiftet" blir fort vage løfter om å nå enkeltmål.

Når oppmerksomhetne rundt klimaendringer og naturtap stiger, øker også fristelsen for selskaper til å fremstå «grønnere» enn de er, og grønnvasking oppstår. For å komme til en reell sirkulær økonomi må vi kunne stole på miljøinformasjonen selskaper og etater oppgir.

Illustrasjon av forskjellige kategorier. Grafisk

Alle fagområder er relevante

Endringene til et bærekraftig nærings- og organisasjonsliv må skje i samspill med samfunnet rundt. Endringene påvirker både klima og miljø, sosiale forhold og økonomi for bedrift og samfunn, og har dessuten effekt for enkeltpersoner.

Arbeidet med sikre aktivitet innenfor klodens tåleevne byr på dilemma og utfordringer som best løses tverrfaglig. Løsninger skal både utvikles, kommuniseres og gjennomføres for å lykkes. Kunnskap innen teknologi, helse, samfunn, mennesker og organisasjoner og andre områder er relevante.

Om landsbyen

I denne landsbyen utfordres studentene fra ulike fagområder til å gjennomføre prosjekter med effekter for ett eller områdene hvor jordas tåleevne er utfordret. Studentgruppene skal med utgangspunkt i analyser av en organisasjon, bransje eller verdikjede utvikle forretningsmodeller eller prosesser som skal kunne lede til bedre reell bærekraft.

Oppmerksomheten i Norge har i stor grad vært knyttet til klima, men også naturmangfold, livet i havet og presset på rent vann er helt avgjørende for livet på jorda. Et helhetlig perspektiv er nødvendig for at vi ikke erstatter ett problem med et annet.

Kunnskap om bærekraft og endringsprosesser etterspørres av både små og store selskaper.

Fakta

  • Emnekode: BEIT4014
  • Type: Langsgående
  • Språk: Norsk
  • Landsbyleder: Anne Guri Solem
  • Undervisningssted: Trondheim
  • Semester: Vår 2024
  • Vertsfakultet: ØK

Hvordan melder jeg meg opp i EiT?

Infoboks nettpresentasjoner

Viktig informasjon om EiT:

  • Det unike med EiT er fokuset på samarbeidskompetanse og gruppeprosesser.
  • Undervisningsformen i EiT forutsetter at alle bidrar og er til stede hele semesteret. Derfor er det obligatorisk tilstedeværelse hver landsbydag.
  • I motsetning til mange emner er spesielt de første dagene viktig i EiT. Det er da dere i gruppa blir kjent med hverandre, og diskuterer hva hver enkelt kan bidra med. Dere skal også utarbeide den obligatoriske samarbeidsavtalen, samt begynne å utarbeide en felles problemstilling.
  • Utfyllende informasjon om Eksperter i team finner du på siden for studenter.