Smaken av suksess

Sist uke feiret vi NTNU Discoverys femårsjubileum under Technoport. Det var et utrolig hyggelig bursdagsselskap som jeg var så heldig å være vert for. Vi spiste kake og drakk cava i arbeidstida. Det fortjente vi, ved en slik anledning.

For fem år siden var støtte til ideutvikling et ambisiøst mål. Nå har vi delt ut 45 millioner kroner til forskning som kan bli til samfunnsnytte. Foto: Technoport/Wil Lee-Wright

Vi feiret hverandre – fordi vi har vært modige og løsningsorienterte og ikke minst – vi har samarbeidet om å løse et samfunnsproblem.

Her var den første gründeren som fikk støtte til verifisering for fem år siden. Her var Seram Coatings, som nettopp kapret nye investorer. Her var stortingspolitikeren, banksjefen, forretningsutvikleren og forskeren flankert av studenter og investorer. Vi trenger alle sammen for å få flere ideer ut fra universitetene og inn i omstillings-Norge.

Og jeg tror alle likte seg veldig godt. Gratulasjonene fikk vi, og vi gledet oss sammen.

Den første støtten avgjør
Forskningsrådet, Innovasjon Norge og SIVA spiste kake med juryen, samarbeidspartnerne og gründerne, mens jeg ble intervjuet av en gresk journalist. Ikke rart det smakte godt – uten Discovery hadde bare halvparten av idéhaverne turt å satse videre. Halvparten av ideene hadde aldri blitt gode nok til å søke FORNY-midler og etableringsstøtte. Færre askjeselskap i Brønnøysundregisteret. Færre i kø for inkubatorplasser. Færre fete investoroppslag i Dagens Næringsliv. Et litt fattigere mulighetsrom. En litt tregere samfunnsutvikling.
Tanker dagen derpå
Etter festen har jeg lurt litt på hva det var som gjorde stemninga så tvers igjennom hyggelig?

Jeg tror rett og slett det handler om at alle har behov for å feire av og til. Mange av de hundre deltakerne kjente nok på gleden over å ha bidratt på sin måte. Enten som støttespiller, deltaker eller heiagjeng. Det å være gründer er ingen snorrett veg fra A til B. Det å kunne høste av andres erfaringer, støtte seg på andres kunnskap og bli inspirert av andres ståpåvilje, gjør en godt. Å vite at vi alle gjør vårt for å heie frem de modigste folka og de beste prosjektene, det kjennes i ryggraden.

WL-W_photo_TP2016_MG_1418_Day 3

Vi bør lytte mer til modige forskere og gründere. Fra venstre: Alf-Inge Wang (Kahoot!), Ole Andreas Lo og Sven Jørund Kolstø (Havtek), Eirik Gjelsvik Medbø og Ingrid Lonar (Assitech), Gisle Østereng (Seram Coatings), Gøril Forbod (Technoport). Foto: Technoport/Wil Lee-Wright

Forskningssystemet må brukes til omstilling
Anne Kjersti Fahlvik, innovasjonsdirektør i Forskningsrådet, var siste taler ut. Og hun sa det så flott, at jeg vil låne hennes ord:

Heldig den byen, den regionen og det landet som har et slikt innovasjonsmiljø.
Verden trenger entreprenører, entreprenører som adresserer de 17 bærekraftsmålene. Det er en utrolig tro på teknologi, og innovasjon, forskning og utviklingsmiljø knyttet mot de utfordringene verden står over.

Universitetene er nøkkelaktører. Vi må bruke forskningssystemet til omstilling, til å ta tak i velferdsstatens utfordringer. Trondheim og Trøndelag tiltrekker seg Norge. Vi peker nesten alltid til Trondheim når det er snakk om hvordan et universitet kan bidra til innovasjon.

Dette gjør meg både ydmyk og glad. Tallenes klare tale har samme virkning: Våre 45 millioner har bidratt til å utløse nær syv ganger (!!!) så mye fra andre finansieringskilder. Discovery blir sett på som et kvalitetsstempel. Impello Management har analysert hva som har skjedd med de mange som har fått støtte i løpet av disse årene. Link til rapporten finner du på slutten av innlegget.

Jeg skal innrømme at jeg i løpet av disse fem årene med Discovery har lurt på om det er en prorektors oppgave å tigge om penger til tidligfasefinansiering av bedrifter/ideer. Det har nok vært stunder der prosjektleder Per Arne Wilson og jeg har lurt på om det har vært verdt det. Men: Da podiet var fullt av gründere som delte av sine erfaringer og understreket hvor viktig disse midlene hadde vært for deres utvikling, ja da ble slike tanker en fjern parentes. Anne Kjersti sa at hun fikk gåsehud av å høre gründerpanelet dele sine kloke refleksjoner. Hun var ikke den eneste.

WL-W_photo_TP2016_MG_1533_Day 3

Fra venstre: Juryleder Oddvar Aaserud, undertegnede og prosjektleder Per Arne Wilson. Foto: Technoport/Wil Lee-Wright

Det er både gøy og viktig å høre på gründere på vei mot suksess, og forskerne som har ført dem dit. Vi kan også lære mye av dem som måtte legge inn årene. Havtek er av de fire selskapene som ikke lever videre. Men gründerviljen gjør det. Og begge Havtekgründerne er nå i gang med nye prosjekter med tidligere erfaringer som god ballast. Ekte gründere har gått på trynet og kjent det på kroppen.

De beste seirene får man sjelden på første forsøk.

Nøkkeltall for 2011-2015:
• 100 prosjekter har mottatt støtte fra Discovery.
• 45 millioner kroner er tildelt prosjektene i én eller flere faser.
• 41 bedrifter (36 aksjeselskaper og fem ENK/DA-selskaper),
• 19 patenter innvilget. 62 patentsøknader levert,
• 306 millioner kroner er utløst i ekstern tilleggsfinansiering (egenkapital, tilskudd, lån).
• 253 personer arbeidet med prosjektene/selskapene i 2015.
• 161 årsverk (akkumulert) er utført i prosjektene/selskapene i løpet av 2015.
• 2,1 millioner kroner er gjennomsnittlig omsetning per selskap etter fire års drift.
Kilde: Impello

Les mer om Discovery og prosjekter som har fått støtte

Kronikk 3. mars i Adresseavisen: Vrimleareal for skapere

Her kan du lese hele rapporten