Samlet campus – fra visjon til virkelighet?

undervis

I dag blir rapporten som har kvalitetssikret campusplanen – KS1 – offentliggjort. Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen signaliserte allerede da han besøkte NTNU under immatrikuleringen tirsdag, at de som har utredet ulike løsninger, konkluderer med at samfunnsnytten av en helhetlig, samlet campus er større enn kostnadene. Det er vi glade for!

Et klarsignal for samlet campus gir nesten uante muligheter for å tenke nytt. Når dette skjer parallelt med at vi slår oss sammen med tre høyskoler, kan vi helt fra start tenke samling av fag og områder som naturlig hører sammen.

Vi har startet en prosess med å utvikle nye undervisningsformer. Det krever helt andre typer bygg enn dagens auditorier og lesesaler. Stikkord er fleksibilitet, møteplasser og gjenbruk.

Vi ønsker oss også en campus som er levende døgnet rundt. En av mange muligheter, er å tenke nytt rundt studentboliger. Hvorfor ikke tenke at studenter både kan leve og lese på samme campus?

Underveis i prosessen, har vi derfor tenkt og tegnet, og tegnet på nytt. Mange ulike modeller har vært på skissebordet, noen mer utviklet enn andre. Noen av disse skissene er presentert i Adresseavisen i dag.

Jeg vil understreke at disse på dette stadiet fortsatt er nettopp skisser. Det er alt for tidlig å presentere noen modell som det som kommer til å bli en endelig løsning.

Vi ser så langt at det legges opp til å bygge campus innenfor et strammere budsjett enn det vi har lagt til grunn av kostnader. Også når det gjelder økonomi, er det imidlertid for tidlig å diskutere på et for detaljert nivå.

Nå venter vi først og fremst på regjeringens beslutning. Jeg har dyp respekt for at dette er en komplisert sak, som krever en tilsvarende grundig politisk vurdering.

Stikkord: , , , , , , , , ,

URL for tilbakesporing | RSS feed for kommentarer

Nettsider som lenker til dette innlegg

1. Universitetsarkitektur, byutvikling og forskarkreativitet | Per Esben Svelstad | 04/09/2015
  1. Markus Schwai sier:

I tenkningen om en levende campus døgnet rundt kunne en av mulighetene være å ikke bare bygge en campus-studentbolig-kombinasjon som ligger ved siden eller i nærheten av byen, men hva med en campus/ universitets aktivitet på et sted der 24/7 allerede eksistere. midt i byen.

2. birgit cold sier:

Jeg har vørt så dristig å lage tre fortellinger om hvordan Campus-NTNU kan utvikle seg de neste 50 år:
    1. Bygg en slange fra Hovedbygget ned Høgskolebakken, kanskje en ny bro m bygninger på (som på Ponte Vechio i Firenze), fortsett ned i Midtbyen med å leje, kjøpe og bygge hus og slutt på Torget som felles møteplass for byens borgere og NTNU-folk.
    2. Bygg høgskoleplatået med slanke tårn som forbinnes m broer, alle arbeidsplasser har dagslys og utsikt. Kultiver Høgskoleparken til en attraktiv oase.
    3. Bygg en landsby på hele platået og i parken m 2-3 etasjes hus, grønne gater og møteplasser i gatekryss, varetransport og biler under jorden.
    LYKKE TIL – tiden går fort!