På terskelen til et historisk studieår

Mer enn 8300 nye studenter starter ved NTNU i år. Bildet er fra en tidligere immatrikulering. (Foto Rune Petter Ness)

Gratulerer med dagen!

Immatrikuleringsdagen er en festdag på NTNU, med god grunn. Mer enn 8300 unge mennesker starter ved NTNU i år. Tenk det; mer enn 8300 av landets beste hoder har valgt å bruke noen av de beste årene i sitt liv sammen med oss! De har kjempet for å komme inn; igjen har søkningen vært større, og konkurranse om plassene hardere, enn noen gang før.

Vi har høye ambisjoner på NTNU. Og en av de viktigste forutsetningene for å lykkes, er nettopp dette: Vi har landets beste studenter. Den posisjonen skal vi beholde!

Men det er ikke nok å få dem til å komme til oss. Vi må ta vare på dem når de kommer til oss. Ikke bare i dag, men enda viktigere – når hverdagen melder seg.

Varme hjerter for kloke hoder

Også de beste hodene kan ha behov for å bli møtt med varme hjerter. Mange opplever første året som krevende. Som en ny student sa det i fjor, noen måneder ut i studieåret: «Vi har gledet oss så mye til å begynne på NTNU, og er overlykkelig over å ha kommet inn. Men når vi endelig er her, opplever vi ikke at det er noen som «ser» oss. Det er skuffende.»

Det skal vi ta innover oss! Vi skal bli enda bedre på å følge opp de nye studentene våre, ut over de første hektiske ukene. Mange finner et fellesskap i linjeforeningene. De som ikke passer inn der, opplever ofte at de ikke har noe annet.

Vi kan redusere tidlig frafall ved å tenke over dette, i hvert enkelt studieprogram. Det er et ansvar vi har i fellesskap, vi som skal forsvare plassen som landets beste studiested.

Historisk år for NTNU

Denne immatrikuleringsdagen står vi på terskelen til et nytt, historisk år for NTNU. Vi ser fram til å fusjonere med høyskolene i Sør-Trøndelag, Gjøvik og Ålesund. Vi håper alle ved NTNU i Trondheim skal samles på én campus. Førstkommende fredag vil regjeringen offentliggjøre KS1-rapporten. Jeg tar sjansen på å si at vi ser fram til den, også!

Regjeringen er for øvrig også representert på campus i dag. Vi setter stor pris på at kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen har valgt å dele dagen med oss, og delta både på selve immatrikuleringen og ved flere møteplasser gjennom dagen.

I går kunne jeg ønske de internasjonale studentene velkommen til NTNU. Med 2100 internasjonale studenter fra nesten 90 land, kan vi med hånden på hjertet kalle oss Norges mest internasjonale universitet. Det er et viktig ledd i arbeidet med å realisere våre internasjonale ambisjoner.

På samme måte som de internasjonale studentene kommer til oss, oppfordrer jeg alle våre studenter til å bruke den muligheten de har til å ta deler av studiet i utlandet.

Åpne samfunn lykkes best

Åpne samfunn lykkes best, historisk sett. Det er de som lar folk med andre erfaringer og ideer komme til seg, som finner nye løsninger. De er de som diskuterer åpent som sikrer initiativ og fellesskap, demokrati og verdiskaping.

Det var noe av grunnen til at vi var skeptisk til å innføre studieavgift for studenter som kommer fra land utenfor EØS. Derfor er vi også opptatt av at stipendiater som kommer til oss fra andre land, skal ha forutsigbarhet i hvordan vi håndterer det.

Vi skal være åpne uten å være naive. For verden blir bedre av at vi deler vår kunnskap. Norsk kunnskap trengs i verden. Internasjonal kunnskap trengs i Norge.

Lykke til med det nye studieåret!

Stikkord: , , , , , , , , , , , , , , , ,

Stengt for kommentar.