Fantastisk. Historisk.

nobelprisen redigert

Edvard og May-Britt Moser er tildelt Norges første Nobelpris i medisin. (Fotomontasje NTNU Komm.avdelingen)

En historisk dag for NTNU har gått over i historien. Det er tid for å trekke pusten og reflektere.

At May-Britt og Edvard Moser har fått Nobelprisen i medisin er så stort at det nesten ikke er mulig å sette ord på.

Det er stort ikke bare for nobelprisvinnerne selv, for fagmiljøet ved Kavliinstituttet og NTNU, men for Norge og norsk forskning.

Usedvanlig tidlig

Det er første gang i historien at Nobelprisen i medisin går til Norge. Når det først skjer, er det neppe noen som er overrasket over at det ble Moser og Moser som fikk den. Forskningen deres på hukommelse og stedsans er internasjonalt banebrytende, og de har allerede mottatt de aller fleste internasjonale priser som er mulig å få på sitt område.

Det er også temmelig usedvanlig i nobelprissammenheng at Edvard og May-Britt i denne sammenhengen er både unge og relativt tidlig i sin karriere. Det sier i seg selv mye om hvilket nivå forskningen deres er på, når de blir tildelt verdens fremste, vitenskapelige utmerkelse på dette stadiet i karrieren. Jeg, og mange med meg, har både håpet og trodd at de skulle få Nobelprisen – en dag. Overraskelsen er at den kom allerede nå.

Jeg registrerer at noen har sammenlignet Nobelprisen med å vinne OL-gull. Det er antagelig ikke nødvendig å minne om det, men likevel: Norge har fra før 11 nobelprisvinnere (inkludert tre minnepriser i økonomi) fra 1903 og til i dag. Hvor mange OL-medaljer har vi tatt i samme periode?

Har trodd på og satset

Etter en overveldende dag, der jeg omsider også kunne gratulere May-Britt ansikt til ansikt og Edvard på telefon til München, fikk jeg sett litt av jubelscenene på nett. Jeg merker meg at May-Britt – som alltid – deler æren med mange flere. «Denne prisen er til NTNU, som har trodd på oss fra første stund», er en typisk uttalelse som selvsagt gleder et rektorhjerte.

Og det er sant, NTNU HAR trodd på Moser og Moser. Derfor har vi satset store ressurser og lagt til rette for at miljøet skulle kunne vokse og satse. Det har vært mulig, fordi vi har forent kreftene.

Fremragende og dedikerte

Men ikke noe av dette hadde vært mulig uten May-Britt og Edvard selv. Det er mulig fordi de er dedikerte, fremragende forskere, med en helt spesiell evne til på samme tid å tenke nytt og å holde tråden. Det er også fordi de er fantastiske lagbyggere. De har tenkt ambisiøst når det gjelder rekruttering, de har bevisst samarbeidet med de aller beste i verden – og de har hatt en systematisk, målrettet tilnærming til EU. To ganger ERC-grants til Edvard, en til May-Britt og flere til fagmiljøet, er håndfaste resultater.

Nobelprisen er også en anerkjennelse av hva som er mulig å få til ved NTNU. Slik har den betydning for alle fagmiljøene. Vi kan hevde oss i den aller øverste internasjonale elitedivisjonen, det er herved bevist.

Vi skal feire!

Da nyheten ble kjent, gikk flagget gikk til topps utenfor Hovedbygningen på NTNU. Jeg vet at det satt NTNUere over hele campus – og rundt om i verden – og kjente på en utrolig stolthet og glede. Gratulerer til dere alle! Jeg lover at vi alle skal feire så det merkes, når årets Nobelpris i medisin deles ut den 10. desember.

Stikkord: , , , , , , , , , , , , ,

URL for tilbakesporing | RSS feed for kommentarer

Nettsider som lenker til dette innlegg

1. Nobelprisen: Lenkesamling | Næringslivsavisa Trondheim | 07/10/2014