Om forskningsformidling og andre overraskelser

Finalistene i Forsker Grand Prix 2014 i Trondheim. Vinner Arne Skulberg, Inst. for sirkulasjon og bildediagnostikk (t.h. foran i rødt) vant den nasjonale finalen.  (Foto: Mentz Indergaard, NTNU Komm.avd.)

Finalistene i Forsker Grand Prix 2014 i Trondheim. Vinner Arne Skulberg, Inst. for sirkulasjon og bildediagnostikk (t.h. foran i rødt) vant den nasjonale finalen. (Foto: Mentz Indergaard, NTNU)

De må ha hatt hjertet i halsen før de gikk ut på scenen, kanskje mens de sto der også, men de leverte med stil, de ni ph.d.-kandidatene som var med på formidlingskonkurransen Forsker Grand Prix torsdag i forrige uke.

Ni forskningsprosjekter fikk vi i publikum høre om. Historiene inneholdt få detaljer fra forskningsprosjektene, få faguttrykk og referanselister. De var garantert annerledes enn historiene forskere forteller hverandre. Likevel var det viktige forskningshistorier vi fikk høre på torsdag.

Overrasket og rørte

Historiene overrasket og rørte oss. De fikk oss til å se problemstillinger på en ny måte, og de minnet oss på storheten i det små. Og ikke minst minnet de oss på hvorfor forskeres timer på laboratoriet, eller i felt, i kamp med statistikkprogrammer eller rapportskriving – er så viktige.

Arne Skulberg med sin nesespray for heroinoverdoser rørte oss så mye at han vant NTNUs finale. På lørdagskvelden rørte han hele Norge  og vant den nasjonale konkurransen. Jeg er stolt som en høne på hans,  fagmiljøets og NTNU sitt vegne!

Feirer forskningen

Et annet arrangement som feirer forskningen, opplevde jeg i Realfagbygget fredag kveld. Da kom 1150 elever fra videregående skoler i Trøndelag til arrangementet Researchers’ Night – ungdommens forskernatt. Ungdommene kunne velge fritt blant aktiviteter relatert til nærmere femti ulike fagområder fra NTNUs enheter. Bygget sydet av liv, og det var en sann glede å se forskere og ungdommer dele denne fredagskvelden.

Dette var 10. gang NTNU arrangerte forskernatt. I alle år har arrangementet vært fulltegnet i løpet av timer.

Dedikert

Også her var forskningshistoriene tilpasset en annen målgruppe enn faglige kolleger, men de var like betydningsfulle. De fikk ungdommene til å utforske, oppleve og undre seg. De nærmere 200 NTNU-ansatte og studenter som bidro denne kvelden gjorde en viktig jobb. Det rører meg å se hvor dedikert alle er for oppgaven.

Jeg vil rette en stor takk til alle som bidrar med å fortelle sine forskningshistorier – enten det er de store eller de små historiene, rettet mot andre forskere eller mot allmennheten. Det er disse historiene som fører både forskningen og samfunnet videre.

Stikkord: , , , , , ,

Stengt for kommentar.