Med ønske om nok en excellent jul

Av 17/12/2012 i Forskning

Like før vi tok juleferie i fjor skrev jeg en blogg med overskriften «med ønske om en excellent jul!» . Da feiret vi to ERC Grants og ett nytt SFI-senter.

I år har Styret vedtatt en plan for å fremme høy kvalitet i forskning og slik at vi kan få flere spissforskningsmiljøer. Dette ble hovedsakelig initiert av dårlig uttelling på grunnforsknings-virkemidler som ERC, SFF og Fri prosjektstøtte (FRIPRO). Etter at styret drøftet saken har det imidlertid strømmet inn med resultater som dokumenterer at NTNU gjør det bra! Det er derfor en ikke mindre stolt prorektor for forskning som tar juleferie i år.

Velsmakende suksess

Det har virkelig svingt for NTNU i 2012: vi har fått intet mindre enn fire nye SFF-sentre, tre nye forskerskoler og rekordmange doktorgrader. Vi stakk også av med tre av elleve forskerprosjekter da første utlysningsrunde i Forskningsrådets nye program – SAMKUL – ble avgjort. Nyhetene om årets FRIPRO tildelinger som har kommet de to siste ukene føyer seg derfor fint inn i rekken av velsmakende suksesser.

Åpen konkurransearena

FRIPRO er en åpen, nasjonal konkurransearena der vitenskapelig kvalitet er det avgjørende vurderingskriteriet. NTNU har ikke hevdet seg så veldig godt på denne arenaen og det er derfor ekstra hyggelig å se at våre forskere endelig får lønn for strevet. Jeg vil derfor benytte sjansen til å gratulere 13 av våre dyktige forskere med forskerprosjekter og 5 med personlig postdoktorstipend på denne knivskarpe konkurransearenaen. Det er viktig å feire sine suksesser.

Innenfor fagkomiteen for medisin, helse og biologi (FRIMEDBIO) ble det totalt innvilget støtte til 34 prosjekter. Av disse fikk NTNU 4 forskerprosjekter og 1 post doc prosjekt. Dette tilsvarer en andel på 15,4 % av forskerprosjektene. 3 av forskerprosjektene kommer fra DMF (Geir Slupphaug, May-Britt Moser, Tone Bathen) mens NT får 1 forskerprosjekt (Henrik Jensen) og 1 post doc (Aline Lee). May-Britt Moser fikk også et SFF-senter tidligere i år, mens Henrik Jensen og Aline Lee tilhører Center for Conservation Biology som står bak det nye SFF-senteret på NT med Bernt-Erik Sæther som leder.

NT ble vinneren

Innenfor fagkomiteen for matematikk, naturvitenskap og teknologi (FRINATEK) fikk NTNU hele 8 av 19 forskerprosjekter og 1 post doc. Dette tilsvarer 42 % av alle innvilgede forskerprosjekter. NT ble vinneren med hele 5 forskerprosjekter: et på fysikk (Randi Holmestad), et på kjemi (Fernando Bresme) og hele tre prosjekter på institutt for materialteknologi (Fride Vullum-Bruer, Frode Seland, Knut Marthinsen).  IME ble en god nummer to med 2 forskerprosjekter (Thor Inge Fossen, Petter A. Berg) og 1 post doc (Pern Hui Chia), mens IVT i denne runden kunne innkassere 1 forskerprosjekt (Lars Erik Holmedal).

NTNU fikk dessverre ingen uttelling i form av forskerprosjekter eller post doktor stipend i kategorien FRISAM i år, men kunne til overmål slippe jubelen løs da FRIHUM resultatene kom oss for øret 12. desember. Her har Mila Vulchanova fått et meget velfortjent forskerprosjekt, mens Ivar Berg, Leiv Inge Ree Petersen og Per Sigurd Tveitevåg Styve kan innkassere hvert sitt post doktorstipend.

Med denne søte avslutningen på et innholdsrikt forskningsår kan vi vel bare glede oss til fortsettelsen? Jeg vil avslutningsvis ønsker dere alle en fredelig jul og håpe på at 2013 topper alt!

Stikkord: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Stengt for kommentar.