Kavliprisen: Vi feirer nysgjerrigheten

Av 10/09/2014 i Forskning, Samfunnskontakt
Filantropen Fred Kavli ble utnevnt til æresdoktor ved NTNU. Her fra åpningen av The Kavli Institute for Systems Neuroscience i 2007. Foto: Thor Nielsen/NTNU

Filantropen Fred Kavli ble utnevnt til æresdoktor ved NTNU. Her fra åpningen av The Kavli Institute for Systems Neuroscience i 2007. (Foto: Thor Nielsen/NTNU)

– Da jeg var gutt, så jeg opp på himmelen mellom de høye fjellene i min vakre hjembygd Eresfjord, og grublet over hva som var over de høye toppene, sa Fred Kavli i sin avslutningstale under utdelingen av Kavliprisen i 2010

Det vitebegjæret beholdt han heldigvis livet ut, til han døde i en alder av 86 i november i fjor.

Heldigvis – for alle de som fikk gleden av å jobbe på arbeidsplassene han skapte. For alle de som får finansiert forskningen sin på grunn av hans enorme givervilje. Og alle oss som går i hans fotspor nå, på universitetet hvor han utdannet seg til sivilingeniør i fysikk før han flyttet til Canada, senere videre til USA, og påbegynte verket som kommer til å gi gjenklang i historien.

Finansierer forskning

Da Fred Kavli i 2000 solgte bedriften Kavlico Corporation høstet han en enorm økonomisk gevinst av livsverket sitt. Men nysgjerrigheten drev ham fortsatt. Mesteparten av gevinsten ble derfor donert til forskning. Kavli Foundation ble etablert og finansierer nå 17 forskningsinstitutter over hele verden, deriblant instituttet «The Kavli Institute for Systems Neuroscience» her ved NTNU.

Kavliprisen blir i år delt ut for fjerde gang, og denne uken får vi igjen gleden av å motta seks av prisvinnerne hit til NTNU. Prisen deles ut til tre vinnere i de tre vitenskapsdisiplinene astrofysikk, nanovitenskap og nevrovitenskap, eller som Fred Kavli selv kalte det; det største, det minste og det mest komplekse.

Foredrag fra prisvinnerne i Realfagbygget

Jeg gleder meg til å feire banebrytende forskning og å høre inspirerende leksjoner fra de seks prisvinnerne innen nanovitenskap og nevrovitenskap som kommer til Gløshaugen nå på torsdag. Jeg håper R1 i Realfagbygget fylles til randen av dere som deler Kavlis entusiasme for ny viten. Ekkoet av Kavlis ord forplikter nemlig alle oss som jobber for kunnskap for en bedre verden.

«The curiosity of the human being is what has brought us where we are today, and I have complete confidence that it will take us where we need to be in the future».  Fred Kavli

Stikkord: , , , , , ,

Stengt for kommentar.