Dette er våre stjerneforskere

Foto: Terje Trobe/NTNU Komm.avd.

I dag skal jeg møte våre 17 stjerneforskere for første gang. De er unge. De er håndplukket. Flere av dem er allerede professorer og har vunnet prestisjefylte priser. Alle har oppnådd toppevalueringer i fagfellevurderinger. Og alle er godt i gang med en internasjonal forskerkarriere. Nå vil vi hjelpe dem helt opp på øverste nivå.

Hvordan skal vi gjøre det?

Som stjerneforsker får man dette:

1. Internasjonale mentorer
2. Opphold ved ledende institusjoner i utlandet
3. Tid til å utvikle banebrytende forskning
4. Publiseringsplaner
5. Veiledning av ph.d.-kandidater og post doktorer.
6. Samlinger med de andre stjerneforskerne
7. Driftsmidler
8. Være utøver hos Olympiatoppen som har særskilt kompetanse innen talentutvikling

Slik skal vi sette stjerneforskerne i stand til å kapre flere internasjonale verdensmesterskap innen forskning.

Strategisk karrierebygging

På programmet for den første samlingen står strategisk karrierebygging. Edvard Moser og Jonathan Whitlock skal fortelle om hvordan de har jobbet målrettet med å bygge en internasjonal forskerkarriere. Edvard er den etablerte, i verdenstoppen, med intet mindre enn to ERC Advanced grants, som den første i verden.

Jonathan er den unge og fremadstormende, som nylig fikk ERC Starting grant. De har altså begge vunnet European Research Council Grants som er av de mest prestisjefylte grunnforskningsbevilgninger en forsker kan få i verden i dag. Suksessen er ikke tilfeldig.

Opp i elitedivisjonen

Vi har store forhåpninger knyttet til våre stjerner, og vi tror at ERC grants kan være innenfor rekkevidde for flere av dem. NTNU har i dag svært få ERC grants, og 7 av 8 grants er konsentrert til Moser-gruppen og Kavli-instituttet. Vi har flere framragende miljøer ved NTNU og flere grupper som vil kvalifisere seg som fremragende i årene som kommer. Jeg tror potensialet vårt er stort. Det handler om å ta steget opp i elitedivisjonen. Det kommer ikke av seg selv og jeg vil som rektor svært gjerne bidra.

Når deltakere i Stjerneprogrammet nå møtes representerer de 17 forskjellige faggrupper, Forskningstema spenner fra kondenserte fasers fysikk, interaksjonen mellom forurensning og artsspesifikk økologi, ikke-lineære partielle differensialligninger, samspillet mellom språkevne og generell kognisjon, til variasjoner i mental og fysisk helse. Besøk nettsidene til Stjerneprogrammet og finn ut mer om den fantastisk spennende forskningen som våre 17 utvalgte er engasjert i!

Global kunnskapskonkurranse

Jeg er ikke kjent med at andre universiteter har et slikt talentprogram for enkeltforskere. Vi er stolte over at vi har utviklet programmet. Nå er vi klare til å sette det ut i livet. Vi er klar over at det bryter med norsk likhetstankegang å dyrke stjerneforskere. Men den globale kunnskapskonkurransen er beinhard. For at universitetet skal overleve må vi ha forskere som leverer grunnleggende forskning på øverste nivå. Og erfaringen viser at suksess for enkeltforskere fostrer suksess for hele forskergruppen. Resultatet er ofte at flere i gruppen kvalifiserer seg helt på topp. Det er det vi ønsker vi å oppnå med Stjerneprogrammet.

Stikkord: , , , , , , ,

1 kommentar

URL for tilbakesporing | RSS feed for kommentarer

1. Gøril Forbord sier:

Kjempebra program. Hvem er de 17 utvalgte. Kommer ikke fram på iphonen i alle fall. Er uansett stolt av NTNU som gjør dette :)