Framtidens forskere

Av 20/09/2013 i Forskning
Forskningsdagene skaper engasjement. Foto: Nina E. Tveter

Forskningtorget skaper engasjement.  Alle foto: Nina E. Tveter

I dag og i morgen er Torvet i Trondheim fylt av forskere, studenter, forskningsaktiviteter – og unge publikummere. Forskningstorget er det største arrangementet under Forskningsdagene, og mange tusen får oppleve noe av alt det som NTNU forsker på. Det har også jeg fått i dag.

Nærkontakt med  fascinerende slimål.

– Det er kult, men ekkelt! sier Frida Wold Tømmerdal om slimet fra slimål.

Jeg møtte ivrige barn og unge som sto med nesen ned i vannkar for å studere fisk og sjøstjerner på nært hold. Jeg fikk bokstavelig talt nærkontakt med slimet fra slimål, et stoff som blant annet brukes i medisiner. Jeg fikk en levende innføring i prosessen fra rypsfrø til biodiesel, og studerte nybygde legobiler som kjørte rundt ved hjelp av energi fra solceller. Ved alle stasjoner var det fullt av engasjerte barn og unge i aksjon. Kjempegøy er et ord som jeg hørte mange ganger i løpet av min runde i teltene på Torvet.

Nysgjerrighet og gode verdier

Nærkontakt med livet i havet.

Forskningstorget skaper nysgjerrighet hos det unge publikummet, og det er utrolig viktig. De får hands on-opplevelser ved å få prøve seg på mange og varierte fagområder. I møte med forskning presentert på denne måten, vekkes interesse for ulike fag. Det er noe som disse unge tar med seg videre når de skal velge fag og retning både på videregående skole og i høyere utdanning. Dette bidrar til at vi får engasjerte studenter som drives av interesse for fagene. Og nysgjerrige studenter blir gode forskere. Det er forhåpentlig mange forskerspirer som begynner å gro i løpet av de to dagene Forskningstorget varer!

Nysgjerrighet kombinert med gode, solide verdier, gir et godt grunnlag å bygge videre på. Hvis NTNU i neste omgang styrker verdigrunnlaget og engasjementet til de unge, uteksaminerer vi gode kandidater som bidrar med kunnskap for en bedre verden.

Forskningsformidling

Legobiler med solcelledrift.

Jeg er generelt opptatt av forskningsformidling, og gjennom Forskningstorget får vi forskningen ut til folk flest. Det er viktig. Dessuten tror jeg det blir bedre forskning av denne type forskningsformidling. Her må man som forsker tenke nytt for å forklare eller demonstrere kompliserte vitenskapelige hypoteser på en enkel måte. Det vil tydeliggjøre problemstillingene og dermed spisse forskningen.

Denne type levende forskningsformidling kan dessuten gi oss ideer til nye og innovative undervisningsformer som vi kan ta med oss tilbake til forelesningssalene og til laboratoriene.

Vår store blå ressurs

Forskningstoget har valgt et tema, og dette temaet er vann og hav. Det er utrolig bra. Hele 70 prosent av kloden vår er dekket av vann, og havet er en fantastisk ressurs. Ennå er det svært mye vi ikke vet om livet i havdypet. Dette er felt som vi trenger å forske mer på for å kunne benytte havets ressurser enda bedre. Havromsvitenskap og -teknologi er da også ett av NTNUs satsingsområder framover.

Hjerneføde

Fascinerende opplevelser på Forskningstorget.

Forskningsdagene fortsetter ennå en uke. Mange arbeidsplasser har allerede hatt besøk av en «Forsker til lunsj» og enda flere vil få det i uken som kommer. Konseptet «Forsker til lunsj» som ble introdusert i Trondheim i fjor, har rukket å bli meget populært. Over 60 lunsjforedrag er bestilt i år. Det er derfor mye god hjerneføde som vil bli servert i den kommende ukens lunsjer!

Forskningsdagene har vokst og vokst siden starten i 1995. I år er det 39 arrangementer i hele Sør-Trøndelag, noe som utgjør landets nest største forskningsfestival. NTNU ønsker også å vise fram sammenhengen mellom forskning, innovasjon og næringsliv. Derfor har vi fått med oss flere eksterne aktører i løpet av festivaldagene. I år samarbeider vi med for eksempel Trøndelag Teater, Statoil ASA, Vitensenteret, Trondheim bydrift og Trondheim folkebibliotek.

Jeg vil takke alle våre samarbeidspartnere – samt berømme alle forskere, studenter og Kommunikasjonsavdelingen ved NTNU som bidrar til å skape en levende og tilgjengelig arena for gode møter mellom forskningsformidlere og publikum.

Stikkord: , , , ,

Stengt for kommentar.