Reisebrev fra Berlin: Med samspill på agendaen

Anne-Sophie Mutter og TrondheimSolistene er i gang med sin europaturné. Og vi fra NTNU lager vår egen lille turné hvor vi benytter deres konserter i vår relasjonsbygging.

Søndag var det konsert i Philharmoniehallen i Berlin – i Herbert von Karajans egen arena. Det er en fenomenal konsertsal. Scenen ligger midt i rommet, med publikum på alle sider. Og akustikken er bare helt fremragende. Uten hjelp av mikrofoner kom de fineste tonene i det høyeste registeret fra Mutters Stradivarius klart fram til alle i salen, som rommer 2000 mennesker. Det var nesten fullt, og både solist og orkester var i storslag. De var om mulig enda bedre samspilte enn på premieren i Olavshallen – og det sier ikke lite!

Starstruck

Etterpå ble det et høydepunkt for en rektor fra det høye nord, da jeg fikk overbrakt den endelige æresdoktorringen til verdensstjernen. Jeg kan røpe at den hun fikk i Trondheim var foreløpig, i påvente av en som passet bedre til fiolinistens slanke fingre. Det gikk bra, selv om begrepet «starstruck» fikk et mer konkret innhold for meg ved denne anledningen – Anne-Sophie Mutter er stor i Tyskland!

En fantastisk konsertopplevelse som også våre gjester fra kollegauniversitetene i Berlin satte stor pris på. De var før konserten invitert til en mottakelse av den norske ambassadøren. Dette gjorde at vi fikk en god start på samtalene om samarbeid som fylte mandagen etter. Da møtte vi både Technische Universität Berlin, Freie Universität Berlin, Humboldt Universität og Universität der Künste.

Ønsker NTNU som strategisk samarbeidsuniversitet

Det er med TU Berlin at samarbeidsdiskusjonene har kommet lengst. TU Berlin har vunnet konkurranser i det tyske eksellensinitiativet for universiteter. Rektor Jørg Steinbach er meget tydelig på at han ønsker NTNU som et strategisk samarbeidsuniversitet. I første omgang er IKT, energi og entreprenørskap blinket ut som områder. Også samarbeid om ledelse og administrative støttefunksjoner i universitetene er med i en søknad som går til til Deutscher Akademischer Austauch Dienst om noen uker.

Berøringspunkter

Men også hos de andre universitetene som vi kjenner mindre fra før, var det flere berøringspunkter som inspirerer til oppfølging. På Freie Universität Berlin kom det fram stikkord som arkeologi (trolig best i Tyskland), biodiversitet, katalyse, matematikk, statsvitenskap («global governance»), funksjonelle nanomaterialer (solceller), energipolitikk (i en kontekst av miljøpolitikk).

Lette livet til professorene

Flere av områdene er styrket av vellykkede søknader til det tyske eksellensinitiativet, flere i samarbeid mellom alle de tre store universitetene i Berlin. Interessant var det da å høre at Freie Universität Berlin ikke hadde brukt pengene til å tilsette flere professorer. De brukte det meste på å investere i forskningsinfrastruktur, og på fysiske tiltak for å legge til rette for samarbeid i internasjonale forskningssenter, og til å bygge opp kompetanse og kapasitet til administrative støttefunksjoner for «å lette livet til professorene». Resultatet av satsingene har vært en god del mer enn en fordobling av eksternfinansiert forskningsvirksomhet.

Vi ser fram til fortsettelse av turnéen!

Stikkord: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Stengt for kommentar.