Tanker om omtanke

I disse dager pågår fadderuka (som strengt tatt er blitt til to hele fadderuker) for fullt.  Det er et knallbra konsept; nye studenter sluses rett inn i det sosiale studiemiljøet, møter nye venner og får samtidig en effektiv «guided tour» i jungelen av aktiviteter og muligheter.

Supre faddere

Det beste med ordningen er selvsagt fadderne; erfarne studenter som deler av sin erfaring. Hovedregelen er at fadderen er en andreårsstudent, men jeg vet om mange studenter som har trivdes så godt med fadderrollen at de like godt tok både ett og to ekstra fadderår. Jeg kjenner også mange studenter som takket være nettopp en flott fadder, fikk en fantastisk start på studietida. Takk til alle dere som er faddere – dere gjør en super og viktig jobb!

Inkluderende festing?

Når det er sagt, vil jeg i tråd med NTNUs kjerneverdier rette en konstruktiv, kritisk innvending mot ei veldig synlig side ved fadderuka. Det dreier seg selvsagt om alkoholkonsumet.  Fest er en fin måte å bli kjent. Men flatfyll er ikke inkluderende.

En undersøkelse vi gjennomførte i 2010 (« Studentenes Helse- og trivselsundersøkelse»), viser at sju av ti studenter opplever drikkepress ved studiestart. Det må vi ta på alvor! Og som rektor sa i sin immatrikuleringstale; det er lurt å møte den nye studenttilværelsen med alle sansene skjerpet. Studentlivet og byen er berusende nok i seg selv; det er ikke nødvendigvis behov for mye ekstra stimuli.

Heldigvis har vi også mange eksempler på aktiviteter i faddergruppene som ikke inkluderer alkohol. Det handler bare om å ta i bruk den tredje av NTNUs kjerneverdier – kreativitet!

Jeg må også minne om at det er innført nye og strengere regler for alkoholbruk på NTNUs campuser, og at brudd på disse kan få konsekvenser. Dette bør alle, både ansatte og studenter, være klar over: Ingen skjenking er tillatt i fellesområder uten skjenkebevilling. Brudd på dette blir politianmeldt. All skjenking i egne lokaler MÅ varsles på forhånd. Fyll som fører til bråk eller skadeverk, kan medføre erstatningskrav.

Respekt og omtanke

Men først og fremst handler det i disse tider om de to siste kjerneverdiene som vi har tatt inn i NTNU-strategien; respekt og omtanke. Med respekt og omtanke for hverandre, skaper vi trygghet og trivsel i arbeids- og studiemiljøet. Respekt handler blant annet om toleranse for forskjellighet. Omtanke er å bry seg.  Jeg oppfordrer alle til å ta godt vare på hverandre. Se deg rundt: Er det noen rundt deg som sliter? Kan DU være den som rekker ut ei hånd og viser at du er der? Bry deg, vis omsorg! Kort sagt – vær en venn!

Stikkord: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Stengt for kommentar.