Penger, priser og prestisjeforskning; en god start på uka

Uke 9 har ennå ikke rukket å bli tre dager gammel. Likevel har det allerede skjedd så mye å glede seg over for en NTNU-rektor, at det kunne fylt flere blogger – om tida strakk til. Det gjør den dessverre sjelden, men jeg skal likevel trekke fram tre svært gode nyheter fra ukas to første dager.

Økonomisk snuoperasjon

Mandag kunne vi legge fram et årsregnskap for styret, som viser at vi har klart å snu en av de største utfordringene vi lenge har hatt på økonomiområdet: Avsetningene går ned – raskere enn budsjettert, og fakultetene er på kurs i forhold til ønsket avsetningsnivå. Det betyr at fakultetene har satt penger i omløp. I tillegg har vi fem-seks prosent vekst i eksterne inntekter. Det er et godt resultat når tildelingen fra Norges forskningsråd har gått ned med fire prosent – i seg selv litt bekymringsfullt. Men årsregnskapet viser framfor noe annet at det er meget god økonomistyring på fakultetene – mindre enn én prosent avvik sier det meste. Dette er godt jobba, så til alle som har sin del av æren: Takk for innsatsen!

Velfortjent kulturpris

Mandag kveld hadde jeg gleden av å være med da to av våre musikkveteraner i særklasse, Bjørn Alterhaug og Jon Pål Inderberg, ble tildelt Sør-Trøndelag fylkeskommunes kulturpris for 2011. Den prisen er så til de grader velfortjent! Mange kjenner deres betydning for både det nasjonale og internasjonale jazzmiljøet, og særlig NTNUs høyt anerkjente jazzlinje som begge har vært med på å grunnlegge og bygge opp. Men deres betydning som musikere, kolleger og nyskapere ved NTNU kan neppe overvurderes. Som mestere i improvisasjon, har de også levert viktige tverrfaglige bidrag i mange ulike sammenhenger ved NTNU.  Jeg fikk anledning til å gratulere de to prisvinnerne på Dokkhuset mandag kveld, men vil gjenta lykkønskningene i dette forum: Bjørn og Jon Pål, gratulerer med en meget fortjent pris! Vi setter stor pris på dere og alt dere står for!

Statsministerhyllest

Tirsdag åpnet statsminister Jens Stoltenberg det nye hjerneforskningssenteret ved NTNU, Norwegian Brain Centre (NorBC). Det var en svært engasjert og tydelig inspirert statsminister som fikk en intensiv innføring i blant annet forskningen på hukommelse og stedsans. “I dag vil jeg hylle enerne” sa Stoltenberg i sin tale til et stappfullt auditorium, og la til at hjernesenteret uten tvil vil bli et flaggskip for norsk forskning. Vi som kjenner dette forskningsmiljøet godt, vet også at dette allerede er forskning i verdensklasse, men det er godt å vite at den innsikten også er der hos landets øverste politiske ledelse. Jeg har sagt det før, men sier det med glede igjen: May-Britt og Edvard, vi er uendelig stolte av dere, og av hele det forskningsmiljøet dere har bygd opp. Lykke til med fortsettelsen!

Stikkord: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Stengt for kommentar.