En smak av India

Om noen mot formodning ikke har fått det med seg – nå er høstens store, internasjonale begivenhet ved NTNU, India 2011, i gang. Denne uka byr på et vell av spennende begivenheter for både hjerne og hjerte – og alle sansene med.

India 2011 er et ni dagers svært mangfoldig kunnskaps- og kulturarrangement. Som ved de tidligere nasjonsarrangementene, Japan i 2002 og Polen i 2006, har vi et nært samarbeid med Trondheims kulturinstitusjoner, nasjonale myndigheter og næringsliv. I alt vil mer enn 45 ulike arrangører ha gjennomført mer enn 100 forskjellige arrangementer når uka er omme.

Selv har jeg allerede hatt gleden av å delta i flere arrangementer i løpet av helga. Det hele startet med et variert program på torget lørdag i strålende høstsol. Det var fantastisk å se hvor mange mennesker som møtte opp og fikk en smak – også bokstavelig – av India. Deretter bar det til åpning av kunstustilling på Trondheim Kunstmuseum, en utstilling jeg helt sikkert kommer til å besøke igjen når jeg har bedre tid til å dvele ved de enkelte bildene.

Stolt av studentene

Lørdag kveld sørget våre egne studenter fra Jazzlinja, i form av NTNU Jazzensemble, for å løfte taket på Dokkhuset, da de sammen med den internasjonalt ledende perkusjonisten – og karismatikeren – Trilok Gurtu fikk salen til å koke av begeistring gjennom absolutt hele konserten. Det var med STOR stolthet jeg delte denne opplevelsen med vår egen statsråd, Tora Aasland, og med blant andre den indiske ambassadøren til Norge og den norske ambassadøren til India.

Søndag var en annen av våre kunstfaglige utdanninger i sentrum, nemlig billedkunstutdanningen ved NTNU Kunstakadamiet i Trondheim (KIT). “Save as… India” er et langsiktig undervisnings- og forskningsprosjekt med kunst og medieinstitusjoner i India som jeg kommer til å følge med stor interesse.

Strategisk forankring

India 2011 har solid forankring i vår visjon Kunnskap for en bedre verden, og vår langsiktige strategi for internasjonalisering. Like sterk er koblingen til nasjonale strategier. Regjeringen har pekt ut India som ett av ti prioriterte land for internasjonalt forsknings­samarbeid, og lanserte i 2009 en strategi for samarbeid mellom Norge og India, Muligheter i mangfold. Strategien peker spesielt på tre samarbeidsområder: Internasjonale politiske spørsmål, klima, miljø og ren energi, samt bærekraftig samfunnsutvikling. I forlengelse av India-strategien, etablerte Norges forskningsråd et eget India-program med formål å utvide forskningssamarbeidet mellom Norge og India.

Nå er ikke samarbeid med India noe nytt for NTNU. Vi har allerede prosjekter og avtaler med et tjuetalls universiteter og forsknings­institusjoner, og i år har vi omkring 60 forskere og studenter fra indiske universitet ved NTNU. De områdene hvor vi har inngått samarbeid, er i hovedsak innenfor de nasjonale prioriteringene. Dette gjenspeiles i stor grad også i programmet for India 2011, med fagseminarer og forelesninger på tema som klima og bærekraftig energi, kvinner og urbefolkning, bærekraftig byutvikling, sosialt entreprenørskap, fattigdom og økonomisk vekst og Indias rolle som global stormakt. Koblingen til næringsliv og nyskaping er også tett, blant annet med et eget forsknings- og næringslivsseminar.

Kunst og kultur

Men India 2011 er ikke minst et myldrende tilbud av kunst og kulturopplevelser. I løpet av  denne uka kan du velge blant konserter som spenner fra tradisjonell indisk musikk til metal,  film, dans, teater og litteratur. Og du kan velge å bli bitte litt klokere ved å få med deg ett av de mange  lunsjforedragene eller bruke noen kveldstimer til å lære mer om indisk kultur og tradisjon, ytringsfrihet og analfabetisme, folkesporten cricket og den gamle indiske tradisjonen yoga.

Jeg vil oppfordre alle NTNUere til å få med noen smakebiter av India. Husk at muligheten er nå, den kommer ikke tilbake!  God fornøyelse!

Program og mer informasjon om  India 2011 finner du her.

Se video fra åpningen på YouTube.

Stikkord: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Stengt for kommentar.