Formidlingens gullrekke

Sist fredag kunne Trøndelags befolkning oppleve ei «gullrekke» litt utenom den vanlige. Først åpnet Forskningsdagene med det årvisse Forskningstorget i Midtbyen, deretter var det to meget spennende arrangementer på kvelden; henholdsvis CSI: Trondheim og Researchers night.

Jeg hadde gleden av å besøke både Forskningstorget og Researchers night. Forskningstorget har jeg prøvd å få med meg hvert eneste år så lenge jeg har vært rektor. Likevel blir jeg like imponert hvert eneste år. Og jeg tror nesten jeg vil utnevne årets arrangement til «all time high», både i innhold, kvalitet og oppslutning. Det var fantastisk å se de mange ungdommene med glødende interesse studere ved de mange stasjonene som viste fram en stor bredde av forskningen ved NTNU og SINTEF. Og foreleserne ved de mange forelesningene kunne ikke klage over verken oppmøte eller respons fra salen! Arrangementet går over to dager – fredag og lørdag – og hvis det er noen NTNU-ere som ennå ikke har opplevd forskningstorget, bør dere allerede nå krysse av for september neste år. Dette kan ikke beskrives – det må oppleves!

Fenomenet Researchers night har vært en suksess ved NTNU helt fra starten for fem år siden. Årets oppslutning var likevel i særklasse; tre timer etter påmeldingen åpnet hadde 1200 elever fra 21 videreskoler i Trøndelag og store deler av landet for øvrig, meldt seg på, og arrangørene måtte med beklagelse stenge påmeldingen. Antagelig kunne vi tatt i mot flere hundre til – ikke dårlig på en sein fredagskveld! Selv om rekruttering ikke er en hovedsak på arrangementet, er det ikke overraskende å høre at nye studenter, blant annet på NT-fakultetet, forteller at de var med på arrangementet året før, og at det ble avgjørende for at de valgte å studere på NTNU.

En nykommer i år, var det lett kriminspirerte arrangementet CSI: Trondheim i regi av Det medisinske fakultetet. Målgruppen her var voksne over 18 år. Deltakerne fikk møte hverdagen til en virkelig rettsmedisiner og et innblikk i forskning og ny teknologi som kan løse fremtidens krimgåter. For anledningen ble det også spilt kriminelt god jazzmusikk. Jeg håper også dette arrangementet kan bli gjentatt – og gjerne inspirere andre fakulteter til å åpne dørene en fredagskveld i september neste år.

En varm takk til de mange hundre NTNU-medarbeiderne, fra teknisk personell til forskere og informasjonsmedarbeidere, som gjør denne formidlingsmaratonen mulig. Det er en formidabel innsats som legges ned, og som setter varige spor hos de som får ta del i opplevelsen. Dette er virkelig formidling som står til gull!

Stikkord: , , , , , ,

Stengt for kommentar.