Høstens filmanbefaling

I dag ble jeg invitert til premiere på en HMS-film som har blitt til etter initiativ fra to institutter på Fakultet for naturvitenskap og teknologi, nemlig instituttene for materialteknologi og for kjemisk prosessteknikk. Og la meg si med en gang: Det var en fornøyelse å se det de har laget. Det er en 20 minutters film som gir en innføring i HMS-kunnskap for arbeid i laboratorier med farlige kjemikalier og andre risikofaktorer, hvor viktig grunnopplæring fra HMS-håndboka vår er gjort levende i bilder.

Ved NTNU har vi et firesifret antall medarbeidere og mange tusen studenter som arbeider i laboratorier med virksomhet med betydelig HMS-risiko. Holdningene til og kunnskapen om sikkerhet blant disse medarbeiderne er avgjørende faktorer i om vi lykkes med å ha sikre arbeidsforhold i våre laboratorier. Når det i filmen stilles et retorisk spørsmål om hva som er det farligste i våre laboratorier, og så gir svaret – «det er du», så treffer den spikeren på hodet. Det farligste er medarbeidere som har manglende kunnskap om, og en lite bevisst holdning til risikoen for egen og andres sikkerhet. Første bud for å forebygge dette, er at de som arbeider i laboratoriene har fått opplæring slik at de kjenner arbeidsmetoder, risiko og forholdsregler.

Jeg er meget opptatt av at alle som arbeider i våre laboratorier og i andre deler av virksomheten har fått tilfredsstillende opplæring for de stedene de har sitt virke; ingen som mangler slik opplæring skal ha tilgang til å arbeide i våre lokaler. Det er et krevende mål å oppnå dette, for årlig kommer det flere tusen nye medarbeidere og studenter inn i vår virksomhet, slik at opplæringsoppgaven en formidabel. Hjelpemidler som fremmer HMS-opplæringen er derfor meget velkomne.

Ære være ildsjelene bak dette filminitiativet, med HMS-koordinatorene ved de to instituttene, Elin Harboe Albertsen og Berit Borthen i spissen – godt støttet av NTNUs multimediasenter og HMS-avdelingen. Dette er flott arbeid, og vil bidra til opplæringstilbudet på en god måte. Jeg håper at filmen kan brukes i HMS-opplæringen ved mange andre fagmiljøer ved NTNU. Filmen vil bli lagt ut på NTNUs HMS-sider på nettet, og jeg vil legge ut lenken til den her så snart den er klar. Jeg anbefaler dere å se på den.

—-

Oppdatering:
Lenke til HMS nettside med filmen:   http://www.ntnu.no/adm/hms

Stikkord: , , ,

1 kommentar

URL for tilbakesporing | RSS feed for kommentarer

1. Elin Harboe Alboe Albertsen sier:

Det er veldig positivt å ha en rektor som er opptatt av HMS. Dette gir inspirasjon til oss som jobber lokalt med HMS.
    Det var en ære at du tok deg tid til å komme på premieren!

Hilsen Elin H. Albertsen